IMG_8593.jpg

Οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων τους στο Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου καλλιεργούν και παράγουν λαχανικά στο θερμοκήπιο και στον υπαίθριο χώρο του αγροκτήματος του σχολείου.
Ειδικότερα, στο θερμοκήπιο του σχολείου, οι μαθητές εφάρμοσαν το καλοκαίρι τη μέθοδο της ηλιοαπολύμανσης του εδάφους για τον περιορισμό των ζιζανίων και των ασθενειών, εγκατέστησαν τον Οκτώβριο σύστημα άρδευσης με σταγόνες, φύτεψαν σπορόφυτα μαρουλιού (τύπου ρωμάνα και iceberg) και εφαρμόζουν το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής.
Μέρος της παραγωγής μαρουλιού διατέθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017 στην ενορία Αγίου Αθανασίου Ευόσμου, της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως προκειμένου να μοιραστεί σε άπορες οικογένειες. Η διάθεση της παραγωγής προς την ενορία θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.
Επιπλέον, οι μαθητές εφαρμόζουν μια καινοτόμο μέθοδο παραγωγής λαχανικών σε αστικό περιβάλλον, με τη χρήση του σάκου καλλιέργειας λαχανικών oikiaLAVA, ο οποίος αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Λαχανοκομίας του  Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με τη ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική ΑΕ, στο πλαίσιο σχετικού ερευνητικού προγράμματος.
Σε συνέχεια της πρακτικής εφαρμογής της καινοτόμου αυτής μεθόδου παραγωγής λαχανικών, οι μαθητές τοποθέτησαν σάκους στον αίθριο χώρο του 1ου ΚΑΠΗ Ευόσμου και εγκατέστησαν σπορόφυτα μαρουλιού με σκοπό την κάλυψη μέρους των αναγκών σε λαχανικά του κυλικείου του ΚΑΠΗ, την ενθάρρυνση κατανάλωσης λαχανικών από τους ηλικιωμένους, την βελτίωση της αισθητικής του χώρου αλλά και την άσκηση και εκπαίδευση των ηλικιωμένων.

g2017.png

IMG_8584.jpg

IMG_8595.jpg

IMG_8601.jpg

IMG_8573.jpg

 

 

 

Η ειδικότητα γραφικών τεχνών του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών σχεδίασε το ετήσιο ημερολόγιο του ΚΥΑΤ Ευόσμου στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής υγείας με θέμα: Η οπτική επικοινωνία στις υπηρεσίες υγείας.
Το θέμα του ημερολογίου είναι οι Παγκόσμιες ημέρες που σχετίζονται με την υγεία.
Το φωτογραφικό υλικό από εργασίες παιδιών από τη προηγούμενη σχολική χρονιά.
Το πρωτοσέλιδο έχει αναφορά στη σχολική βία ενώ το οπισθόφυλλο στη πρόληψη των ασθενειών με κάποια ενδιαφέροντα ποιήματα.

exofilo.png

Η ειδικότητα γραφικών τεχνών του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών συμμετέχει στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: Η αφίσα ως εργαλείο ανάδειξης των περιβαλλοντικών μηνυμάτων.
Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας ζητήθηκε από το γραφείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μία αφίσα με θέματα:

1.Θεσσαλονίκη 1917 – Η φωτιά που γέννησε μία πόλη

i_fotia_tis_thessalonikis.jpg

2.Εκπαίδευση για την αειφορία και τη βιωσιμότητα μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

afisa_aiforia_teliki.jpg

 

Prosklisi_aiforia_teliki.jpg

 

 

Ο τομέας εφαρμοσμένων τεχνών συμμετέχει σε πολλές δράσεις που έχουν να κάνουν με τη σχολική κοινότητα αλλά και τη τοπική κοινωνία.
Η ειδικότητα γραφικών τεχνών του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών σχεδίασε την αφίσα και τη πρόσκληση για την εκδήλωση της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης για τα 20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στη παιδεία του τόπου που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Lazart στις 13 Δεκεμβρίου.
Η σκέψη για το εικαστικό ήταν με ποιο τρόπο θα συνθέσουμε το εικαστικό ώστε να είναι εύκολο να αναδειχτεί το περιεχόμενο της αφίσας. Τα κείμενα που θα έπρεπε να αποδοθούν ευμεγέθη ήταν το 20 χρόνια και οι τρεις λέξεις θυμόμαστε, τιμούμε, οραματιζόμαστε μαζί με την υπηρεσία της ΔΔΕ Δυτικής Θες/νίκης.
Η εύρεση στοιχείων σύνθεσης της εικόνας και του σχεδίου ήταν ένας προβληματισμός και τελικά επιλέχτηκε ο ουρανός και η κουκουβάγια που παραπέμπουν στην ελευθερία και την ελπίδα ο ουρανός αλλά και η κουκουβάγια στη σοφία και την εκπαίδευση.

afisa_teliki_thimate.jpg

prosklisi_thimatai_teliki_moni.jpg

 

 

Η ειδικότητα γραφικών τεχνών του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών συμμετείχε στην παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS με το σχεδιασμό του STAND που στήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους καθώς και των σελιδοδεικτών που διανεμήθηκαν στους περαστικούς στο πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Θεσσαλονικέων σε μία δράση του ΚΥΑΤ Ευόσμου σε συνεργασία με την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας.

Η συνεργασία του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών με το ΚΥΑΤ Ευόσμου γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής υγείας με θέμα: Η οπτική επικοινωνία στις υπηρεσίες υγείας

 

Η ειδικότητα γραφικών τεχνών του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών συμμετείχε στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία με το Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Παιδείας & Κοινωνικής Προστασίας, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας και με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου με θέμα: «Γρίπη - Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε, με το σχεδιασμό της αφίσας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, στις 5 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, Μεγάλου Αλέξανδρου 57.
Εισηγήτριες στην εκδήλωση ήταν η κ. Ζωή Τσίμτσιου Γενική Ιατρός ΚΥΑΤ Ευόσμου, και η κ. Δάφνη Χαλκιά Επισκέπτρια Υγείας ΚΥΑΤ Ευόσμου, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας.
Η συνεργασία του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών με το ΚΥΑΤ Ευόσμου γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής υγείας με θέμα: Η οπτική επικοινωνία στις υπηρεσίες υγείας.

 emvolia.jpg

 

 

Οι μαθητές του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου ζωγράφισαν έργα τέχνης στους τοίχους του σχολείου τους. Εμπνεύστηκαν από το κίνημα τέχνης του Ορφισμού που άνθισε στη Γαλλία στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα έργα αποπνέουν ένα λυρισμό, μια ποιητική έκφραση και παραπέμπουν στον Ορφέα της ελληνικής μυθολογίας, γι' αυτό και το κίνημα ονομάστηκε Ορφισμός. Κύριο χαρακτηριστικό τους οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις κ η κυβιστική φόρμα, δηλαδή τα γεωμετρικά σχήματα που δίνουν στο εργο μια αφαιρετική διάθεση. Στη δημιουργική δράση συμμετείχαν οι μαθητές των ειδικοτήτων