Η Παιδαγωγική Ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στο «Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας» το οποίο στεγάζεται στο Δήμο Καλαμαριάς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος Erasmus+ με θέμα: «Οι δίγλωσσοι μαθητές στο σύγχρονο Επαγγελματικό Λύκειο. Το παράδειγμα της ενσωμάτωσής τους μέσω της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Ελληνικό-Ευρωπαϊκό σχολείο και την κοινωνία». Την Παιδαγωγική Ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ πλαισίωνε η Διευθύντρια του σχολείου μας κα Γιουβανούδη Αλεξάνδρα.

Keg-Erasmus2017-1epalevosmou.png

Η παιδαγωγική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου με τους στελέχη του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Στην ενημέρωση συμμετείχε ομάδα στελεχών του Κ.Ε.Γ. η οποία αποτελούνταν από την κα Βοσκάκη Ράνια συντονίστρια του προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» και τον κο Δαγκόπουλο Παναγιώτη, Υπεύθυνο της «Πιστοποίησης Ελληνομάθειας». Επίσης, συμμετείχαν οι συγγραφείς των βιβλίων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς: κυρίες Καρακύριου Μαρία και Παναγιωτίδου Βίκη.  
Στην συνάντηση έγινε ενημέρωση από τους υπευθύνους φιλολόγους του Κ.Ε.Γ. για τη μεθοδολογία προσέγγισης που εφαρμόζεται στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς και μετανάστες. Κατόπιν, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και προτάθηκε υποστηρικτικό υλικό από την Ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η επίσημη ιστοσελίδα του Κ.Ε.Γ.   http://www.greek-language.gr/certification/
Τέλος, ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το ζήτημα της ενσωμάτωσης των δίγλωσσων μαθητών στο σχολείο και την κοινωνία και τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντική συνεργασία προς όφελος των μαθητών μας.

 1epalevosmou-Erasmus2017.jpg

Η Παιδαγωγική Ομάδα
Erasmus+ 2017

 

 

 

Αναφορικά με τη δίγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας εφαρμόζεται στην πράξη μόνο στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, όπου λειτουργούν δίγλωσσα προγράμματα στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, και σε μικρότερο βαθμό στα εβραϊκά και τα αρμενικά σχολεία.
Αντίθετα η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς μαθητές που προέρχονται από τις οικογένειες των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα και φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ έχει θεσμοθετηθεί, σύμφωνα με το Ν 2413/1996 για τη «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση», στην πραγματικότητα παραμένει ανεφάρμοστη.
Εξαίρεση αποτελούν τα ιδιωτικά δίγλωσσα σχολεία, στα οποία εφαρμόζονται με επιτυχία προγράμματα δίγλωσσης εκπαίδευσης για αλλοδαπούς και Έλληνες μαθητές.

 

 

1. Η ανάγκη για μια «διαπολιτισμική» προσέγγιση στο σχολείο.

Στις σημερινές πολυπολιτισμικές κοινωνίες, η μετανάστευση και η μετακίνηση των ανθρώπων από χώρα σε χώρα για ποικίλους (οικονομικούς, προσωπικούς, επαγγελματικούς κ.λπ.) λόγους αποτελούν μια σύγχρονη πραγματικότητα. Έτσι, στα σχολεία συναντάμε μαθητές/ μαθήτριες από πολλές και διαφορετικές χώρες. Οι μαθητές/ μαθήτριες με μεταναστευτική καταγωγή μπορεί να έχουν άριστη γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής ή να μην την γνωρίζουν καθόλου ή να έχουν καλύτερη γνώση της γλώσσας της χώρας προέλευσής τους ή ακόμη να γνωρίζουν κάποια πράγματα στη γλώσσα των γονιών τους και να έχει για αυτούς μια συμβολική αξία (η γνώση των γλωσσών των μαθητών/ μαθητριών είναι άμεσα συνδεδεμένη με το είδος της διγλωσσίας στην οποία ανήκουν). Η εικόνα, λοιπόν, ενός δίγλωσσου παιδιού δεν είναι μονοδιάστατη και δεν υπάρχει απόλυτος ορισμός (Σκούρτου 2005) για το ποιος θεωρείται δίγλωσσος, ενώ υπάρχουν πολλές μορφές διγλωσσίας στη σχετική βιβλιογραφία.

 

 

Η Παιδαγωγική Ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου πραγματοποίησε μαθησιακή κινητικότητα τον Νοέμβριο του 2017 στο Τορίνο που είναι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της Ιταλίας. Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι εγκεκριμένο από τον Εθνικό Φορέα Ι.Κ.Υ. με αριθμό σύμβασης  2017-1-EL01-KA101-035363 και έχει ως θέμα του: «Οι δίγλωσσοι μαθητές στο σύγχρονο Επαγγελματικό Λύκειο. Το παράδειγμα της ενσωμάτωσής τους μέσω της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Ελληνικό-Ευρωπαϊκό σχολείο και την κοινωνία».
Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε σεμινάριο από τον Φορέα Υποδοχής “Euroform RFS” με βασική εισηγήτρια την κυρία Helena Gobbi προϊσταμένη της “CPI”, κρατικού φορέα της Ιταλίας, που ασχολείται με την εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας σε αλλοδαπούς και τη χορήγηση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας.

erasmus-1epalevosmou-1.png
H εισηγήτρια του σεμιναρίου Helena Gobbi με την Παιδαγωγική Ομάδα και την Εκπρόσωπο του Φορέα Υποδοχής “Euroform RFS”, Emilia Albonico

Παράλληλα με το σεμινάριο έλαβαν χώρα επιμορφωτικές επισκέψεις σε Τεχνικά Λύκεια και φορείς αλληλεγγύης και επιμόρφωσης. Καταρχήν, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «SERMING arsenale della pace», ένας εθελοντικός φορέας που αναπτύσσει δράση σε ευπαθείς ομάδες και ασχολείται με την εκμάθηση της Ιταλικής γλώσσας σε αλλοδαπούς.

erasmus-1epalevosmou-2.png
Στο “SERMING” με τον εκπρόσωπο του Matias Franceschetto

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική επίσκεψη στην “CPIA 2 TORINO” η οποία λειτουργεί ως βασικός κρατικός φορέας εκμάθησης της Ιταλικής γλώσσας σε αλλοδαπούς και αναλφάβητους. Η “CPIA” αναπτύσσεται με 3 κέντρα εκμάθησης της Ιταλικής γλώσσας στο Τορίνο, 16 στην περιφέρεια που ανήκει το Τορίνο, το Πεδεμόντιο και 76 συνολικά στην Ιταλία.

erasmus-1epalevosmou-3.png
Συμμετέχοντας σε μάθημα στη “CPIA” με εισηγήτριες τις συγγραφείς του βιβλίου εκμάθησης Ιταλικών για αλλοδαπούς και αναλφάβητους Patricia Rickler και Michela Borio

Κατόπιν,  πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην “ASIA” έναν φορέα μη κερδοσκοπικό, που κύρια μέλημά του έχει την ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ιταλική κουλτούρα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του συγχρωτισμού σε κοινωνικό επίπεδο Ιταλών και αλλοδαπών στους χώρους του παραπάνω Φορέα και φυσικά μέσω της ιταλικής γλώσσας.
Παράλληλα, επισκεφθήκαμε το Επαγγελματικό Λύκειο “SCUOLA AVOGADRO VOCATIONALO” με δυναμικό μαθητών 1.700 και καθηγητών 160. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνεργασία πάνω στο θέμα  των δίγλωσσων μαθητών με τις καθηγήτριες Carmelina Mauricio και Patricia Musolino και δημιουργήθηκαν οι βάσεις ενός προγράμματος eTwinning μεταξύ των δύο σχολείων με το θέμα που διαπραγματευόμαστε.

erasmus-1epalevosmou-4.png
Εκδήλωση στο Επαγγελματικό Λύκειο “AVOGADRO Torino” με τη συμμετοχή της Παιδαγωγική Ομάδας του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου

Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην “Comitato Collaborazione Medica”, όπου έγινε εισήγηση από τον εκπαιδευτή κο Matias Vianno.   
Τέλος, η κινητικότητα ολοκληρώθηκε στο εργοστάσιο της “FPT” το οποίο παράγει τις μηχανές των οχημάτων “FIAT”, “IVECO”, “NEW HOLLAND” και έγινε ξενάγηση στους χώρους του αυτοματοποιημένου τμήματος του εργοστάσιου από την Υπεύθυνη της εταιρείας “IVECO”.  
Το πρόγραμμα Erasmus+ βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθούν έως τη λήξη του, τον Οκτώβριο του 2018, σειρά εργασιών οι οποίες θα συνεισφέρουν τόσο στην απόκτησης επίκαιρων γνώσεων και δεξιοτήτων που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία και συγκεκριμένα με την ενσωμάτωση των δίγλωσσων μαθητών στο ΕΠΑΛ, όσο και στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης αυτών των μαθητών, εισάγοντας νέα σχέδια μαθήματος και πρακτικές.

erasmus-1epalevosmou-5.png

Εισηγήσεις των εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ στο Λύκειο “AVOGADRO”

Η Παιδαγωγική Ομάδα
Erasmus+   

 

 

etw_certificate_153854_el_2017_18_e_twinning.png
Το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου συμμετέχει με 12 μαθητές σε πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης για το σχολικό έτος 2017-2018 με θέμα: “Literature suitcases”. Το έργο θα διερευνήσει τον κόσμο μιας σχολικής βιβλιοθήκης: τις λειτουργίες της, την οργάνωσή και τους σκοπούς της. Στο συγκεκριμένο έργο θα εργαστούμε σε ταξιδιωτικά κείμενα και βιβλία και θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε ορισμένες από τις διαφορετικές πτυχές του ταξιδιού: αρχαία ταξίδια και ταξιδιώτες, ανακαλύψεις, φανταστικά ταξίδια, μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να "ταξιδέψουμε" στις σχολικές βιβλιοθήκες μας και με τη βοήθεια βιβλίων, ταξιδιωτικών οδηγών, χαρτών, βιογραφιών και ημερολογίων. Κατόπιν, θα ασχοληθούμε με ταξίδια κειμένου και θα φορτώσουμε τις "βαλίτσες της λογοτεχνίας" μας με έντονες εμπειρίες και ταξίδια. Η δράση μας  είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning και έχει λάβει τη σχετική ετικέτα (16-10-2017) από τις Εθνικές Υπηρεσίες στήριξης της Ελλάδας και της Ισπανίας. Στο πλαίσιο της αδερφοποίησης συνεργαζόμαστε με τα εξής σχολεία: 2ο ΓΕΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Γενικό Λύκειο, IES Parque Goya, Σαραγόσα-Ισπανία, Γενικό Λύκειο XI Liceum Ogólnokształcące w Κρακοβία-Πολωνία. Για το σχολείο μας υπεύθυνοι του προγράμματος είναι η κα Φωτιάδου Αγγελική και ο κος Αρβανιτίδης Χρήστος.

 

 

 

torino1.png

 

torino2.jpg

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
23/11/2017
Την πρώτη τους γνωριμία με την Θεσσαλονίκη είχαν εκπαιδευτικοί  του Τορίνο της Ιταλίας, σε συνάντηση με συναδέλφους τους από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα των καθηγητών από το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Τορίνο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + για τους δίγλωσσους μαθητές. Το πρόγραμμα στηρίζει την μαθησιακή κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Τορίνο ,βιομηχανική πόλη με υψηλό ποσοστό αλλοδαπών στο εργασιακό δυναμικό του, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας λόγω της εμπειρίας του στην ενσωμάτωση δίγλωσσων μαθητών.

Η ομάδα των καθηγητών από τον Εύοσμο στο περιθώριο των εκπαιδευτικών συναντήσεων  ανέλαβε την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης με υλικό που της διατέθηκε από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
Τ-shirt με το λογότυπο «Many Stories ,One Heart»,video της Θεσσαλονίκης και ταξιδιωτικοί οδηγοί της πόλης, μοιράστηκαν στους συμμετέχοντες της εκπαιδευτικής συνάντησης του Τορίνο παράλληλα με την πρόσκληση για μια συνάντηση εργασίας (και φιλοξενίας) στην Θεσσαλονίκη.

Επαινώντας την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του Ευόσμου η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης - αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου ανέφερε ότι οι «καθηγητές ενήργησαν ως ambassadors για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Πάντοτε χρειαζόμαστε τέτοιες ενέργειες προβολής της πόλης. Άλλωστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της πόλης είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της».

 

 

 

Με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας βραβεύθηκε το eTwinning έργο που υλοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου τη σχολική χρονιά 2016-2017 με τίτλο «Carpe Librum» (Άδραξε το Βιβλίο). Σκοπός του συγκεκριμένου έργου αποτέλεσε η μελέτη λογοτεχνικών βιβλίων και η ανταλλαγή απόψεων». Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για τη μελέτη λογοτεχνικών βιβλίων και η προσέγγιση των μαθητών με το χώρο της βιβλιοθήκης και του βιβλίου γενικότερα. Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης το σχολείο μας συνεργάστηκε με  το 2ο ΓΕΛ Ευόσμου, το Γενικό Λύκειο IES Parque Goya από την Σαραγόσα της Ισπανίας και το Γενικό Λύκειο, Liceo Classico Statale "T. Campanella" από το Rigio της Ιταλίας. Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν 12 μαθητές και μαθήτριες από την Α’ και Β’ τάξη του σχολείου μας. Υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος ήταν η κα Φωτιάδου Αγγελική και ο κος Αρβανιτίδης Χρήστος.

 

 

 

 

 

Το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου συμμετέχει σε εγκεκριμένο από τον Εθνικό Φορέα Ι.ΚΥ. πρόγραμμα Erasmus+ με αριθμό σύμβασης  2017-1-EL01-KA101-035363 και θέμα: «Οι δίγλωσσοι μαθητές στο σύγχρονο Επαγγελματικό Λύκειο. Το παράδειγμα της ενσωμάτωσής τους μέσω της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Ελληνικό-Ευρωπαϊκό σχολείο και την κοινωνία».
Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, όπου λειτουργεί το σχολείο μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους εγκατάστασης αλλοδαπών, και παλιννοστούντων στη Θεσσαλονίκη. Το Επαγγελματικό Λύκειο αποτελεί  φορέα υποδοχής δίγλωσσων μαθητών. Η δράση του σχολείου μας προσεγγίζει το φαινόμενο της πολιτιστικής ετερότητας στην εκπαίδευση. Οι μαθητές μας αντιμετωπίζουν προβλήματα ένταξης στο διττό αυτό σύστημα με αποτέλεσμα να προκύπτει υψηλό ποσοστό διακοπών φοίτησης.
 Erasmus_2017.jpg
Ως συνέπεια, υπάρχει η ανάγκη για απόκτηση επίκαιρων γνώσεων και δεξιοτήτων που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία και συγκεκριμένα με την ενσωμάτωση των δίγλωσσων μαθητών στο ΕΠΑΛ και στην ελληνική/ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Οι καθηγητές του σχολείου μας αποφάσισαν να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης αυτών των μαθητών, εισάγοντας νέα σχέδια μαθήματος και πρακτικές.

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα11
Χθές26
Τρεχ. εβδομάδα446
Αυτόν το Μήνα1332
Όλα407621

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!