Το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου συμμετέχει σε εγκεκριμένο από τον Εθνικό Φορέα Ι.ΚΥ. πρόγραμμα Erasmus+ με αριθμό σύμβασης  2017-1-EL01-KA101-035363 και θέμα: «Οι δίγλωσσοι μαθητές στο σύγχρονο Επαγγελματικό Λύκειο. Το παράδειγμα της ενσωμάτωσής τους μέσω της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Ελληνικό-Ευρωπαϊκό σχολείο και την κοινωνία».
Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, όπου λειτουργεί το σχολείο μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους εγκατάστασης αλλοδαπών, και παλιννοστούντων στη Θεσσαλονίκη. Το Επαγγελματικό Λύκειο αποτελεί  φορέα υποδοχής δίγλωσσων μαθητών. Η δράση του σχολείου μας προσεγγίζει το φαινόμενο της πολιτιστικής ετερότητας στην εκπαίδευση. Οι μαθητές μας αντιμετωπίζουν προβλήματα ένταξης στο διττό αυτό σύστημα με αποτέλεσμα να προκύπτει υψηλό ποσοστό διακοπών φοίτησης.
 Erasmus_2017.jpg
Ως συνέπεια, υπάρχει η ανάγκη για απόκτηση επίκαιρων γνώσεων και δεξιοτήτων που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία και συγκεκριμένα με την ενσωμάτωση των δίγλωσσων μαθητών στο ΕΠΑΛ και στην ελληνική/ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Οι καθηγητές του σχολείου μας αποφάσισαν να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης αυτών των μαθητών, εισάγοντας νέα σχέδια μαθήματος και πρακτικές.

Παράλληλα με τις εργασίες του προγράμματος, διάρκειας ενός έτους, θα πραγματοποιηθεί Μαθησιακή Κινητικότητα στο Τορίνο. Το Τορίνο, είναι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της Ιταλίας. Κυριότερες βιομηχανίες είναι: των αυτοκινήτων, μηχανών, υφαντουργίας, χημικών προϊόντων, σοκολατοποιίας, ειδών τυπογραφίας κ.ά. Ως εκ τούτου, η πόλη έχει σημαντικό αριθμό μεταναστών στο πληθυσμιακό δυναμικό του και εμπειρία στην ενσωμάτωση δίγλωσσων μαθητών, καταρχήν στο σχολείο,  κατόπιν στην κοινωνία και στη συνέχεια ως εργασιακό δυναμικό κυρίως στην στη βιομηχανία. Η επιμόρφωση θα γίνει στην Euroform RFS μια ιταλική ΕΕΚ για την κατάρτιση ενηλίκων. Διοργανώνει προγράμματα εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς π.χ. στη διαχείριση και τη διοίκηση του έργου, στην ασφάλεια της εργασίας, σε Ιταλικά μαθήματα γλώσσας για τους αλλοδαπούς, κ.ά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπιστεύσει τη Euroform RFS με χάρτη ΕΕΚ Κινητικότητας 2015 – 2020.
Η παιδαγωγική ομάδα που συστήθηκε και θα επιμορφωθεί στο παραπάνω ζήτημα αποτελείται από ένα διεπιστημονικό σύνολο εκπαιδευτικών,  Ειδικοτήτων και Γενικής παιδείας. Συγκριμένα συμμετέχουν ο κος Αρβανιτίδης Χρήστος, Dr Σύγχρονης Ιστορίας, η κα Μισαηλίδου Δέσποινα Μηχανολόγος – Μηχανικός Msc, η κα Τσιρίκα Ευαγγελία Μηχανολόγος ΑΣΕΤΕΜ, και ο κος Μπιτζένης Δημήτρης Γραφικών Τεχνών.
Η Παιδαγωγική Ομάδα εκτός από τις μαθησιακές εμπειρίες που θα αποκτήσει κατά τη διάρκεια της δράσης, θα πραγματοποιήσει τις προτάσεις της με στόχο την καλύτερη ένταξη των δίγλωσσων μαθητών στο σχολείο και την ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Η Παιδαγωγική Ομάδα

 

Δείτε σχετικά:

Διαπολιτισμική εκπαίδευση και διγλωσσία

Η δίγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα

Επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας - Erasmus+ 2017

«Ταξιδιωτικές Βαλίτσες» E Twinning 2017-2018 - Erasmus+ 2017

1o ΕΠΑΛ Ευόσμου Erasmus+ 2017 - eTwinning «Face forward ... into my home»

Πρόγραμμα Σχολικής Εκπαίδευσης Erasmus+ 2017

Erasmus+ 2017 Φύλλο Εργασίας

5 άρθρα και ένα συμπέρασμα για τη διγλωσσία

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ… 

 

Δημοσιεύσεις

Δήμος Ευόσμου-Κορδελιού

karfitsa.gr

thestival.gr

typosthes.gr

ka-business.gr

metrosport.gr

inewsgr.com

analitis.gr

diavatos.blogspot.gr

1ki1newskentrikimakedonia.blogspot.gr

thessbomb.blogspot.gr

- Δήμος Ευόσμου-Κορδελιού «Λογοτεχνικές βαλίτσες» e-Twinning 2017-2018

 

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα19
Χθές55
Τρεχ. εβδομάδα74
Αυτόν το Μήνα776
Όλα418777

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!