Την Παρασκευή 28-04-2023 το τμήμα Α1 του σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες Μιχαλούδη Χρύσα, Παπαγεωργίου Μαλαματή και Τσιτουρίδου Αναστασία πραγματοποίησε Διδακτική Επίσκεψη στο Επταπύργιο στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και συγκεκριμένα της ενότητας «Η ελευθερία του ανθρώπου στην ορθόδοξη χριστιανική ανθρωπολογία». Η επίσκεψη μας συνδυάστηκε με την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Επταπύργιο: ένα ταξίδι στο χρόνο», που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με στόχο οι μαθητές να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο το μνημείο και τις χρήσεις του από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τη βυζαντινή εποχή, τότε που το Επταπύργιο λειτουργούσε ως το τελευταίο οχυρό για τους κατοίκους σε περίπτωση επιθέσεων και επιδρομών από τους εχθρούς. Παρατηρώντας το ίδιο το μνημείο εντοπίσαμε τις παρεμβάσεις που έγιναν σε αυτό όταν η Θεσσαλονίκη αλώθηκε από τους Οθωμανούς  και η διοίκησή της πέρασε στον Τσαούς Μπέη.

collage1

Η περιήγηση μας μέσα στο φρούριο μας αποκάλυψε τις παρεμβάσεις και αλλαγές που έγιναν, όταν στα τέλη του 19ου αιώνα μετατράπηκε σε φυλακή, που λειτούργησε ως το 1989. Τα υγρά και ανήλιαγα κελιά μαρτυρούν μέχρι και σήμερα τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των ποινικών και πολιτικών κρατουμένων της φυλακής, που έχει τραγουδηθεί περισσότερο από όλες. Διαβάζοντας αποσπάσματα από το έργο του Χρόνη Μίσσιου μέσα στα κελιά της απομόνωσης ήρθαμε κοντά στις σκέψεις και τα συναισθήματα των κρατουμένων, που πολλές φορές ήταν και μελλοθάνατοι.

Η πανοραμική θέα της Θεσσαλονίκης από τις επάλξεις του μνημείου, μια ηλιόλουστη και με καθαρή ατμόσφαιρα μέρα σαν και αυτή της επίσκεψής μας,  μας γέμισε  με αγαλλίαση που έδιωξε μακριά τη θλίψη που γεννά στην ψυχή των επισκεπτών το πέρασμα από τα κελιά.

collage2

 

 

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd