Καλώς ήρθατε στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου!

1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου Τέρμα Σμύρνης Εύοσμος Τ.Κ. 56224
τηλ. 2310768012  fax 2310768012    E-mail: mail@1epal-evosm.thess.sch.gr

Που βρισκόμαστε - Χάρτης

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στο χώρο της βιβλιοθήκης του 1ου ΕΠΑ.Λ Ευόσμου η ημερίδα προβολής του σχολείου και διάχυσης των αποτελεσμάτων των Υποδράσεων του Σχεδίου Δράσης ΜΝΑΕ για τέταρτη συνεχή χρονιά.

 Picture1

Στα πλαίσια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», το σχολείο μας υπέβαλε αίτηση υλοποίησης σχεδίου Δράσης με τίτλο «1 EscaPeAt schooL». Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 4 δράσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς από μαθήτριες και μαθητές κυρίως της Α΄ τάξης αλλά και με τη βοήθεια μαθητριών και μαθητών των τομέων και ειδικοτήτων της Β΄ και Γ΄ τάξης. Φορέας συνεργασίας του Σχεδίου Δράσης ήταν το 1ο Ε.Κ. Ευόσμου.

 Picture2  Picture3
Picture4 Picture5

Την ημερίδα προλόγισε η Διευθύντρια του  σχολείου κα Γιουβανούδη Αλεξάνδρα, ο Διευθυντής του Ε.Κ. Ευόσμου κ. Χριστακάκης Γιώργος και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ. Παρουσίασαν οι  μαθητές και οι καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και πραγματοποίησαν τις παρακάτω υποδράσεις:

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 1: Ψηφιακή Escape room στα μαθηματικά

Σκοπός της παρούσας Υποδράσης είναι  η συνεργασία μαθητών της Α’ Λυκείου  με μαθητές της Γ’ Γυμνασίου για την οργάνωση και υλοποίηση ενός escape room στον κόσμο των μαθηματικών.

Οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται στα μαθηματικά, ανεξάρτητα επιπέδου σπουδών και από το αν έχουν υψηλή ή χαμηλή επίδοση στο συγκεκριμένο μάθημα, δεν μπορούν να κατανοήσουν την ουσία όσων διδάσκονται και εν γένει την εφαρμογή των μαθηματικών στην καθημερινότητά τους. Οι μαθητές του Α5 του σχολείου μας στα πλαίσια του μαθήματος Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων δημιούργησαν ένα Escape Room όπου με την βοήθεια γρίφων και με  ευχάριστο και ενδιαφέροντα τρόπο να μπορέσουν να κατανοήσουν και να μάθουν μαθηματικές έννοιες οι οποίες τους δυσκολεύουν.

Για την επίτευξη του στόχου τους  συνεργάστηκαν με τους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Λαγυνών.  Αρχικά, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους δημιουργήσαν ανάλογο ερωτηματολόγιο  το οποίο συμπληρώθηκε από τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα και κατέγραψαν τις έννοιες που τους δυσκολεύουν περισσότερο. Στην συνέχεια βρήκαν τους κατάλληλους γρίφους και κατάστρωσαν το σκηνικό του Escape Room που ανταποκρίνεται στους γρίφους αυτούς.

Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, σαράντα μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Λαγυνών επισκέφθηκαν το σχολείο μας. Ανά πεντάδες μπήκαν στο Math Escape Room  και έλυσαν τους γρίφους μέχρι την τελική έξοδο. Επισκέπτες μαθητές και καθηγητές με ενθουσιασμό και περιέργεια διασκέδασαν την δράση και έμειναν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Το σκηνικό που έστησαν οι μαθητές μας έχει την δυνατότητα να μετακινείται αλλά και την δυνατότητα να εμπλουτιστεί και να τροποποιηθεί ώστε να καλύψει ανάγκες και άλλων μαθημάτων.

Μέσα από τη δράση έζησαν τη χαρά της συνεργασίας και της ικανοποίησης του αποτελέσματος. Έτσι, μέσα από το δημιούργημά τους προσφέρουν τη δυνατότητα σε όλη τη σχολική κοινότητα, και όχι μόνο, να μπορεί να επισκέπτεται απ’ οπουδήποτε και οποτεδήποτε το σχολείο μας.   

 Picture6  Picture7

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 2: Καρδιά από ΕΠΑ.Λ.

Μαθητές του Τομέα της Μηχανολογίας της Β’ Λυκείου σχεδίασαν, υπολόγησαν και κατασκεύασαν δύο μεταλλικές καρδιές. Μία από αυτές θα τοποθετηθεί με την άδεια και την βοήθεια του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου σε κεντρικό χώρο του Δήμου Ευόσμου και η δεύτερη στον δήμο Κορδελιού. Στις καρδιές οι δημότες και οι περαστικοί θα μπορούν να συλλέγουν πλαστικά καπάκια. Στην συνέχεια αυτά θα μεταφέρονται σε κεντρικό σημείο συλλογής και θα δίνονται για ανακύκλωση με τελικό στόχο την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων σε άτομα που τα έχουν ανάγκη καθώς επίσης και στην προμήθεια απινιδωτή. Η συγκεκριμένη δράση για την προμήθεια αναπηρικών αμαξιδίωνείναι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Ανάπηρων του Ν.  Πέλλας. Ο Σύλλογος από το 2010 ξεκίνησε την συλλογή πλαστικών καπακιών με στόχο να παρέχει αναπηρικά αμαξίδια σε άτομα που είναι ανασφάλιστα και δεν έχουν πρόσβαση στις προνομιακές αρχές. Η προμήθεια απινιδωτή είναι μια δράση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

 Με την δράση αυτή οι μαθητές ανάπτυξαν την οικολογική συνείδηση τους άλλα και αυτή του κοινωνικού συνόλου αναδεικνύοντας παράλληλα ότι ακόμη και σε δύσκολες χρονικές περιόδους όπως αυτή που διανύουμε λόγω covid είναι ενεργοί πολίτες που γίνονται ακόμη πιο δυνατοί προσφέροντας σε αυτούς που χρειάζονται την βοήθεια τους.

   Picture8

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 3: Υπέυθυνη αντιμετώπιση των αδέσποτων

Η αύξηση των αδέσποτων γάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον αστικό ιστό της πόλης αποτελεί αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτών. Η υπεύθυνη αντιμετώπιση των αδέσποτων και η ενημέρωση των πολιτών για την ωφελιμότητα αλλά και τη σωστή διαχείρισή τους θα μπορούσε να αμβλύνει τις διαφορές. Οι γάτες  είναι πολύ καλοί κυνηγοί και απαλλάσσουν τον άνθρωπο από τρωκτικά, κατσαρίδες κ.λ.π. Ωστόσο, ο υπερβάλλον ζήλος και η άγνοια κάποιων φιλόζωων ανθρώπων προκαλεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία καθώς υπερσιτίζουν τα ζώα και τοποθετούν την τροφή σε ακατάλληλα σημεία.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν φωτορεπορτάζ για το θέμα στην ευρύτερη περιοχή του σχολείου και συνομίλησαν με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες. μελέτησαν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, συνεργάστηκαν με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και ενημερώθηκαν για τα προγράμματα που υλοποιεί ο δήμος.  Στη συνέχεια, επέλεξαν τα κατάλληλα σημεία και τοποθέτησαν ταΐστρες και  ποτίστρες . Παράλληλα οι μαθητές  παρήγαγαν έντυπο και ψηφιακό υλικό, το οποίο θα ενημερώνει για το σκοπό της δράσης, την αναγκαιότητα της φροντίδας των αδέσποτων γάτων, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την ανεξέλεγκτη σίτιση των ζώων καθώς και για το «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις.» (ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4830/2021ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021). 

Τέλος, σχεδίασαν και εκτύπωσαν περιλαίμιο για τις αδέσποτες γάτες  αξιοποιώντας τους τρισδιάστατους εκτυπωτές που αποκτήθηκαν από την υλοποίηση του προγράμματος ΜΝΑΕ τα προηγούμενα σχολικά έτη.

Picture9

 

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 4: Ραντεβού στο δικό μας πάρκο τσέπης

Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η ανάγκη για την εφαρμογή πρακτικών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων. Τα πάρκα τσέπης αποτελούν δημοφιλή πρακτική για την αναβάθμιση πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών.

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές, με συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό και οικιστική ανάπτυξη, αλλά με περιορισμένους χώρους πρασίνου. Συνεπώς, η κατασκευή πάρκων τσέπης θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού χώρου του Δήμου.

Οι μαθητές του τομέα γεωπονίας επιχείρησαν να σχεδιάσουν και υλοποίησαν, με χαμηλό κόστος, πάρκο τσέπης στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Ειδικότερα, αναζήτησαν πληροφορίες σχετικές με τις βασικές αρχές και λειτουργίες των πάρκων τσέπης. Συνεργάστηκαν με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και ενημερώθηκαν για τα προγράμματα περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Δήμου.

 Έπειτα από υπόδειξη της αρμόδιας αρχής, επιλέχθηκε δημόσιος χώρος εντός του αστικού ιστού, ο οποίος θα διαμορφωθεί σε πάρκο τσέπης.

Στη συνέχεια οι μαθητές διερεύνησαν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις μικρής έκτασης, ώστε να δημιουργηθεί πράσινο σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευάσουν παγκάκια και παρτέρια με χρήση παλετών και γαλβανιζέ πλέγματος θα επιλέξουν και θα φυτέψουν καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρους θάμνους και θα τοποθετήσουν ταΐστρες πουλιών.

Picture10

«Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Picture11 tel

  

 

epal.jpg

Ενδοσχολικές Εξετάσεις

endosxolikes exetaseis3

Ενημέρωση Γονέων - Κηδεμόνων

Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου θα δέχεται τους γονείς – κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση σχετικά με τη φοίτηση, την επίδοση και τη διαγωγή τους, τις παρακάτω μέρες και ώρες:

Δευτέρα 8.15 – 11.00
Πέμπτη 11:00 – 14:00

sillogosgoneis1epalevosmoy

Το Κανάλι του σχολείου μας

youtube

Υλοποίηση Ευρωπαϊκού
Προγράμματος  2018-20
 afisa_erasmus_teliki_en.png

 

Υλοποίηση Ευρωπαϊκού
Προγράμματος  2017

Υλοποίηση Ευρωπαϊκού
Προγράμματος 2015

erasmus.jpg

sep

zise-xoris-ekfovismo-logo.png

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd