20230508 104932

Την Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023, μαθητές του Εργαστηριακού Κέντρου-1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιδρυτικά μέλη της κοινότητα SKG Makers του Δήμου Θεσσαλονίκης (https://skgmakers.gr/), να ξεναγηθούν στον χώρο των εργαστηρίων τους και να παρακολουθήσουν βιωματικό εργαστήρι δημιουργίας αντικειμένων από την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμου πλαστικού.

20230508 112500

Ειδικότερα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τον πρώτο συνεργατικό πολυχώρο δημιουργίας και εκπαίδευσης στην Θεσσαλονίκη, με το όνομα SKG Makers. Η πρόσβαση στον χώρο, στην γνώση και στα εργαλεία είναι ελεύθερη στους δημιουργούς της πόλης που θέλουν να πειραματιστούν, να επιχειρήσουν και να καινοτομήσουν σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Οι υπεύθυνοι της Δράσης μας επιφύλαξαν ιδιαίτερα ζεστή υποδοχή και με την παραστατική τους παρουσίαση, όχι μόνο ευαισθητοποίησαν τους μαθητές μας σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών, αλλά και ενεργοποίησαν την δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα  τους.

20230508 101004 2

Ευχαριστούμε τους SKG Makers και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο δρόμο που χάραξαν για μια πιο σύγχρονη, πράσινη και βιώσιμη Θεσσαλονίκη!

collage 27

collage 28

 

 

Στο πλαίσιο δύο εγκεκριμένων περιβαλλοντικών προγραμμάτων του 1ου ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ με θέμα: «Τα μνημεία των πόλεων – πολύτιμο κομμάτι του αστικού περιβάλλοντος» και «Αειφορική διαχείριση μνημείων – Κάστρα και Φυλακές στο Αστικό και Φυσικό περιβάλλον» πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στο Ναύπλιο, την Ύδρα και την Αθήνα στις 8-12 Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή 45 μαθητών/τριών και 4 εκπαιδευτικών – μελών της παιδαγωγικής ομάδας.

Οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και θαύμασαν το θολωτό τάφο του Ατρέα. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και στη γραφική πόλη του Ναυπλίου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Παλαμήδι, την Ακροναυπλία, το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, την πλατεία Συντάγματος, το Μπούρτζι.

nay1

 

nay2

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής, οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν την Ύδρα, το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού. Περιηγήθηκαν στα γραφικά σοκάκια και επισκέφθηκαν το μουσείο της Ύδρας με θέματα που αντανακλούν τη ναυτική ιστορία του τόπου. Τέλος, αναζήτησαν το μνημείο του Ανδρέα Μιαούλη, φωτογραφήθηκαν στα εντυπωσιακά κανόνια του και απόλαυσαν τη θέα και το φυσικό κάλλος του νησιού.

nay3

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Αθήνας. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στο μουσείο της Ακρόπολης, τον Βράχο, το Θησείο, το Μοναστηράκι, την Πλάκα, το Ζάππειο, το Καλλιμάρμαρο το ευρύτερο ιστορικό κέντρο. Παρακολούθησαν την αλλαγή της φρουράς στο μνημείο το Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και διέσχισαν τον Εθνικό Κήπο. Η επίσκεψη στο κέντρο πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

nay4

nay5

nay6

Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού προγράμματος μόνο θετικό αποτύπωμα θα μπορούσε να έχει! Αλληλεπίδραση και βιωματική μάθηση! Οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες και οι συνοδοί – εκπαιδευτικοί: κ. Αγκαθίδης Δημήτριος, κα Τσιρίκα Ευαγγελία, κ. Τσιρανίδης Γεώργιος και κα Φωτιάδου Αγγελική αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις!

nay7

 nay8

 

nay9

   

 

collage2 TSITOURIDOU

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α6 πραγματοποίησαν Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Δημιουργώντας το δικό μας Βιβλικό πάρκο». Σκοπός αυτής της δράσης ήταν να κατανοήσουν  βιωματικά όλοι την ομφάλια σύνδεση του ανθρώπου με το περιβάλλον και να καλλιεργήσουν οικολογική συνείδηση.

Αμέσως μετά την εγκάρδια υποδοχή της υπεύθυνης των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος, κ. Ιωάννας Κλιάρη, ακολούθησε περιήγηση στον περιβάλλοντα χώρο με την μοναδική θέα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένας χώρος όπου φυτά, ζώα και άνθρωπος συνυπάρχουν αρμονικά. Οι μαθητές/τριες φύτεψαν μια Ναντίνα, ένα μικρό και ανθεκτικό θάμνο, ώστε να συμβάλουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους  στην ομορφιά του τοπίου. Αυτές τις δύο φράσεις επέλεξαν για το καρτελάκι που συνόδευε το φυτό τους: «Θα μείνουν τελικά για πάντα αυτά τα τρία: η πίστη, η ελπίδα κι η αγάπη. Και μες σ΄ αυτά, το πιο σπουδαίο είναι η αγάπη.  Α΄προς Κορινθίους 13,13» και «Είπα στην αμυγδαλιά, μίλησε μου για το Θεό. Κι αμυγδαλιά άνθισε. Νίκος Καζαντζάκης».

Με οδηγό την κ. Ιωάννα Κλιάρη ταξίδεψαν, μαζί με τις καθηγήτριες κ.Σοφία Τσαντηρίδου και κ.Αναστασία Τσιτουρίδου, στο 14ο αιώνα, εποχή που χτίστηκε ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το Πατριαρχικό Ίδρυμα. Παρακολούθησαν την πορεία του παρατηρώντας τα αποτυπώματα του χρόνου και της ιστορίας πάνω στο ίδιο το κτίσμα.

Η ομίχλη, που επικρατούσε από νωρίς, διαλύθηκε και έτσι φεύγοντας απόλαυσαν όλοι τη θέα από το «μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης».

collage1 TSITOURIDOU

 

 

 

 

 

 

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη του σχολείου η ημερίδα προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων του περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο “ Escape room για το περιβάλλον ” ,το οποίο εντάσσεται στη θεματολογία Περιβάλλον και Τέχνη, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Ηλιού Ανδρομάχη,  Μισαηλίδου Δέσποινα και Φωτιάδου Αγγελική. Την ημερίδα προλόγισε η διευθύντρια του σχολείου Γιουβανούδη Αλεξάνδρα.

Μαθητές από τα τμήματα Α5 υλοποίησαν με επιτυχία όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος.

pic1

pic2

Ο παιδαγωγικός σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές

  • • Να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο άμεσο και έμμεσο περιβάλλον:την πόλη, τη φύση, την κοινότητα, τον πλανήτη.
  • • Να προσεγγίζουν τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της αειφορίας με τρόπο ολιστικό, συστημικό και διεπιστημονικό.
  • • Να διερευνούν και να αποτιμούν κριτικά τις οικονομικές και πολιτικές επιλογές και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις τόσο σε διεθνή, περιφερειακή, εθνική και τοπική κλίμακα όσο και μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
  • • Να αποκτήσουν δεξιότητες για αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία, ταξινόμηση, κριτική ανάλυση, σύνθεση, αξιολόγηση, επικοινωνία και εκμετάλλευση πληροφοριών και δεδομένων που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα και ζητήματα της Αειφόρου Ανάπτυξης.
  • • Να αναπτύξουν ικανότητες επικοινωνίας, διαλόγου, συνεργασίας, συλλογικότητας, συμμετοχικότητας και δημιουργικότητας.
  • •Να αναπτύξουν στοχαστικά κριτική σκέψη

Το πρόγραμμα βασίζεται στο αναδυόμενο ενδιαφέρον των μαθητών που τους οδήγησε να αυτενεργήσουν , να συνεργαστούν, να ενδυναμώσουν και να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους  δεξιότητες, να δραστηριοποιηθούν και να κατανοήσουν την αξία της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας. Οι μαθητές μελέτησαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης, τη γνώρισαν με επισκέψεις σε μουσεία της και αρχαιολογικούς της χώρους και έφτιαξαν ένα escape room με θέμα την πόλη τους.

 

 

Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 οι μαθητές του Α8 του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, με υπεύθυνες τις καθηγήτριες κ.κ. Μπουζίνου Μαρία και Καραβέλα Ιουλιάνα, πραγματοποίησαν την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Smart city - Θεσσαλονίκη».

Οι μαθητές με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους, ακολούθησαν μια προκαθορισμένη διαδρομή παρατηρώντας «ευφυείς» εφαρμογές στον αστικό ιστό, όπως έξυπνες στάσεις, έξυπνη σηματοδότηση, έξυπνες προειδοποιητικές πινακίδες κ.α.
Φτάνοντας στο Δημαρχείο, κατόπιν θερμής υποδοχής από εκπροσώπους του Δημάρχου και Υπαλλήλων του Δήμου, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Δημαρχείο, είδαν το μέρος όπου έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας The Bricklayer, όπου το Δημαρχείο μετατράπηκε σε αρχηγείο της CIA, έμαθαν για την ιστορία της πόλης μας, συμμετείχαν σε παιχνίδια γνώσεων και μάθησης και ενημερώθηκαν για πρωτοπόρες καινοτομίες του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικές με το πρόγραμμα, όπως «βελτιώνω την πόλη μου», «e-υπηρεσίες» , «εφαρμογές γεωχωρικών πληροφοριών-GIS», εφαρμογές για μετρήσεις ρύπων κ.α.
 pic2 pic6 
pic11  pic10 
 pic12 pic8 
 pic14 pic1 
 pic5 pic13 
 pic9  pic4

 

 

Picture1

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2022, οι μαθητές των ειδικοτήτων «Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» και «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού» πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακολούθησαν μία προκαθορισμένη διαδρομή από το Λευκό Πύργο μέχρι τη Ροτόντα και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους παρατήρησαν και αποτύπωσαν τους αστικούς υπαίθριους χώρους με τα ιστορικά μνημεία που αυτοί φιλοξενούν, κατέγραψαν τα σημαντικά σημεία της τοπικής ιστορίας που διηγούνται τα μνημεία αυτά και συζήτησαν για την περιβαλλοντική συμβολή των ελεύθερων αστικών χώρων στην καθημερινή ζωή στην πόλη μας, διερευνώντας και κατακτώντας επίκαιρες έννοιες, όπως η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη μιας πόλης. Στο τέλος της εκπαιδευτικής δράσης οι μαθητές ανέδειξαν τη σημαντικότητα των μνημείων της πόλης και των αστικών υπαίθριων χώρων αυτής, καθώς και τη σημασία της συνεχούς προστασίας των μνημείων και των πλατειών και πεζοδρόμων της πόλης μας.

Αναφορικά με τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το Πρόγραμμα που υλοποιείται από το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ.κ. Χατζηπαναγιώτη Μαρία και Νεοφωτίστου Βασιλική έχει τίτλο «Η συμβολή των πλατειών και πεζοδρόμων στη διατήρηση της τοπικής ιστορίας και στη βιωσιμότητα της πόλης» και το Πρόγραμμα που υλοποιείται από το ΕΚ Ευόσμου με υπεύθυνους καθηγητές τους κ.κ. Τσιρίκα Ευαγγελία και Φραγγεδάκη Γεώργιο έχει τίτλο «Τα μνημεία της πόλης μας - Πολύτιμο κομμάτι του αστικού περιβάλλοντος». Η υλοποίηση των εν λόγω Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εντάσσονται στα σχέδια δράσης του άξονα 4 «Σχέσεις μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου και του ΕΚ Ευόσμου» με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ καθηγητών και μαθητών σε έναν πιο ελεύθερο χώρο μάθησης από εκείνον του σχολείου, ώστε να βελτιωθεί η μεταξύ τους σχέση, συνεργασία και επικοινωνία.

Picture2

Picture3

Picture4

 

 

 

 

Ο Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ» (Κωδικός έργου MIS-5011051) που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν περιβαλλοντικές δράσεις που φέρουν τον τίτλο «ΑΣΤΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ» . Σκοπός των περιβαλλοντικών δράσεων ήταν η μετάδοση πρακτικών και δεξιοτήτων από τους μαθητές του ΕΠΑΛ σε μικρότερα παιδιά, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας καθώς και η μεταφορά της φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς στην οικογένεια.

Αρχικά οι μαθητές στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων του τομέα παρήγαγαν, με το σύστημα της επίπλευσης, σπορόφυτα λαχανοκομικών φυτών. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του τομέα πραγματοποίησαν επίσκεψη στα Α & Δ ΚΑΠΗ Ευόσμου και εγκατέστησαν αστικούς κήπους. Ακολούθησε επίσκεψη στο 22ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου όπου οι μαθητές εγκατέστησαν σάκους oikiaLAVA στην αυλή του σχολείου και παρουσίασαν με βιωματικό τρόπο την τεχνική της σποράς. Στις περιβαλλοντικές δράσεις των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ περιλαμβάνονταν η επίσκεψη των μαθητών στα 1ο-5ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα παρουσίασαν με βιωματικό τρόπο την τεχνική της μεταφύτευσης.

Οι δράσεις των μαθητών ολοκληρώθηκαν στις 10 Μαΐου 2019 στην πλατεία Ευόσμου με δωρεάν διάθεση σποροφύτων λαχανοκομικών ειδών με σκοπό την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων του Δήμου Ευόσμου.

geop9_1epal_evosms01.jpg

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο στο youtube, στο link: https://www.youtube.com/watch?v=lDsNVDucMaU

Ευχαριστούμε τους συνεργαζόμενους φορείς:

- Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου

- Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

- Εργαστήριο Λαχανοκομίας Τμήματος Γεωπονίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

- Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης (ΔΑΚΕΚΠΑΚΕ) Κορδελιού-Ευόσμου

- 22ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου

- 1ο-5ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου

 

1epal_evosm_noesis01.jpg

 

 

 

 
Παρουσιάζουμε με βιωματικό τρόπο την τεχνική της μεταφύτευσης

1geop_nip_1epal_evosms01.jpg

Οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου, το σχολικό έτος 2018-2019 πραγματοποιούν περιβαλλοντικές δράσεις που ενισχύουν την περιβαλλοντική διαχείριση και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

geop_nip_1epal_evosms06.jpg
Ειδικότερα, τη Δευτέρα 13 Μαΐου οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ επισκέφθηκαν τα 1ο-5ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου και παρουσίασαν με βιωματικό τρόπο την τεχνική της μεταφύτευσης. Τα νήπια επέλεξαν από τα λαχανοκομικά φυτά, τα οποία παράχθηκαν στο εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής και στη συνέχεια με την καθοδήγηση των μαθητών εφάρμοσαν τη διαδικασία της μεταφύτευσης.

Σκοπός της περιβαλλοντικής δράσης ήταν η μετάδοση πρακτικών και δεξιοτήτων από μαθητές του ΕΠΑΛ σε μικρότερα παιδιά, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας καθώς και η μεταφορά της φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς στην οικογένεια.
Οι περιβαλλοντικές δράσεις των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ φέρουν τον τίτλο «ΑΣΤΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ» και εντάσσονται στο πρόγραμμα του σχολείου «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ» (Κωδικός έργου MIS-5011051).
Η Πράξη «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» είναι ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει παρεμβάσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια του σχολείου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας και των δεξιοτήτων επικοινωνίας των μαθητών.

1epal_evosm_noesis01.jpg
Η τελευταία δράση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 10:00-12:00 στην πλατεία Ευόσμου με δωρεάν διάθεση σποροφύτων λαχανοκομικών ειδών.

11geop_nip_1epal_evosms11.jpg

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση:

 
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!