Είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο είναι μέρος της καθημερινότητας όλων και κυρίως των παιδιών. Η επικοινωνία, η γνώση, η διασκέδαση και η ενημέρωση έγιναν πολύ πιο γρήγορες, εύκολες αλλά και επικίνδυνες όταν ο τρόπος χρήσης του δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Παγίδες και κίνδυνοι ελλοχεύουν αν δεν είναι η χρήση του σωστή και μεθοδική.

20240418 203158

Με γνώμονα όλα αυτά οι μαθητές/τριές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα etwinning “Space Travelers” καθώς και αυτοί/τες των τμημάτων Α6 και Β5 παρακολούθησαν διαδικτυακό σεμινάριο την Πέμπτη 18/04/2024 από το saferinternet4kids.gr. Τα θέματα στα οποία έγινε αναφορά ήταν η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, οι στοχευμένες διαφημίσεις, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους, η παραπληροφόρηση κ.α. Η δράση έλαβε χώρα στη βιβλιοθήκη του σχολείου, υπό τη μέριμνα της κα Ηλιού Ανδρομάχης. Το σχολείο φροντίζει για  την ολόπλευρη εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών του!!!!

 

Οι «Ταξιδιώτες του Διαστήματος», «Space Travelers», του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου είχαν την δεύτερη διαδικτυακή τους συνάντηση με «συνταξιδιώτες» τους την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024. Αυτή τη φορά με «κυβερνήτη» την υπεύθυνη καθηγήτρια Ηλιού Ανδρομάχη, συναντήθηκαν με τους αντίστοιχους του Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesi της Τουρκίας στη βιβλιοθήκη του σχολείου.

image el turk

Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες με ανυπομονησία περίμεναν την συνάντηση αυτή προκειμένου να γνωριστούν με όσους και όσες μέχρι εκείνη τη στιγμή «έβλεπαν» μέσω των αναρτήσεών τους στο twinspace.  Αρχίκα συστήθηκαν και είπαν λίγα λόγια για τον εαυτό τους. Στη συνέχεια μίλησαν για τις εντυπώσεις τους από το πρόγραμμα και για το Πείραμα του Ερατοσθένη. Στο τέλος ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη φορά. Η εμπειρία θα μείνει αξέχαστη και τα οφέλη της πολλαπλά!!!!

 

Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης αποτελεί ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής (δημοσίευση στην εφημερίδα New York Times, 25 Σεπτεμβρίου 2002). Θέλοντας να δώσουμε αυτήν την εμπειρία στους μαθητές και τις μαθήτριές μας την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα eTwinning «Space Travelers» αφού πρώτα είχαν παρακολουθήσει τα ιστορικά στοιχεία του πειράματος με την καθοδήγηση της μαθηματικού Α. Ηλιού, χωρίστηκαν σε ομάδες και οργάνωσαν την διαδικασία του πειράματος. Στη συνέχεια μετρώντας το ύψος ενός χάρακα και της σκιάς του στις 12.38, συμπλήρωσαν το φύλλο εργασίας. Ταυτόχρονα στην Ιταλία, στο σχολείο Liceo-Statale-Simone-Morea, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έκαναν τις αντίστοιχες μετρήσεις.

erat2

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου τα δυο σχολεία συναντήθηκαν διαδικτυακά. Αρχικά οι μαθητές και οι μαθήτριες  μίλησαν γενικά προκειμένου να γνωριστούν. Στη συνέχεια αντάλλαξαν τα δεδομένα των μετρήσεών τους και υπολόγισαν με μεγάλη ακρίβεια την ακτίνα της Γης. Δράσεις τέτοιου είδους προάγουν τη γνώση και την αλληλεπίδραση με βιωματικό τρόπο. Η συμπεριφορά των μαθητών υποδειγματική και οι εντυπώσεις των εκπαιδευτικών αδιαμφισβήτητες!

erat1

 

Με αφορμή την συμμετοχή του σχολείου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Μείωση των Απορριμμάτων (ewwr 18-24 Νεμβρίου 2023), οργανώθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται ποικίλες δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σχετικά με την βιώσιμη διαχείριση των πόρων και των απορριμμάτων.

Στον χώρο του σχολείου τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών, ώστε να γίνεται διαλογή στην πηγή. Οι περιβαλλοντικές ομάδες του 1ου ΕΠΑΛ και του ΕΚ Ευόσμου, υπεύθυνες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων, ανέλαβαν την παρακολούθηση της επιτυχίας της ανακύκλωσης συσκευασιών και την ανατροφοδότηση της σχολικής κοινότητας.

Έπειτα από δειγματοληπτικούς ελέγχους, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συσκευασιών που απορρίπτονται καθημερινά από την σχολική κοινότητα αφορά στα πλαστικά μπουκαλάκια νερού. Το ποσοστό αυτό μπορεί να περιοριστεί με την κατανάλωση δωρεάν πόσιμου νερού από βρύσες του σχολείου. Η ποιότητα του νερού αυτού συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των φυσικοχημικών, μικροβιολογικών και οργανοληπτικών δοκιμών σε δειγματοληψία που έγινε από την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), στις 15 Ιανουαρίου 2024 έπειτα από αίτημα της διεύθυνσης του σχολείου.

 

Τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ δίνονται στο επισυναπτόμενο έγγραφο.

 

meeting etwinning

Οι μαθητές/τριές που συμμετέχουν στο eTwinning project «Parenting Book» συναντήθηκαν για πρώτη φορά έστω και διαδικτυακά. Αφού είχαν πρώτα δημιουργήσει video με προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και εφόσον είχαν δώσει μόνοι τους απαντήσεις και συμβουλές ο ένας στον άλλον, ήρθε η στιγμή να συναντηθούν και να ζητήσουν απαντήσεις από έναν ειδικό. Κάθε ομάδα αφού συζήτησε, κατέληξε σε ένα ερώτημα που θα ήθελε να θέσει στον κο Ertan Oncu, καθηγητή Ψυχολογικής Συμβουλευτικής και Υπηρεσίας προσανατολισμού του Επαγγελματικού και Τεχνικού Λυκείου Ali Guven της Τουρκίας. Το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου 2024 περίπου εκατό καθηγητές/τριές και μαθητές/τριές με τη βοήθεια της τεχνολογίας, χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τον άλλο, κατάφεραν να συνομιλήσουν και να πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν ετοιμάσει! Με την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν σύντομα έληξε η όμορφη και επικοδομητική αυτή συζήτηση!!! 

 

 

Για μια ακόμη χρονιά το σχολείο μας συνεχίζει την επιτυχημένη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγραμμάτα eTwinning. Φέτος δύο θέματα θα διαπραγματευθούν οι μαθητές/τριές μας.

Πρώτα από όλα με το «Parenting Book». Η εφηβεία είναι μια από τις πιο δύσκολες φάσεις στη ζωή του ανθρώπου. Τόσο ο έφηβος όσο και η οικογένειά του αντιμετωπίζουν διάφορα είδη προβλημάτων, μερικά από τα οποία μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, ενώ για άλλα αναζητούν λύσεις σε ειδικούς, γνωστούς ή βιβλία.

winner logo

Σχεδόν όλα αυτά τα βιβλία είναι γραμμένα από ενήλικες. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, σχεδιάζουμε να ακούσουμε τα προβλήματα των ίδιων των εφήβων και να γράψουμε συμβουλευτικές επιστολές ο ένας στον άλλο. Αυτές οι επιστολές θα μετατραπούν σε βιβλίο στην παγκόσμια γλώσσα κάτω από το θέμα κάθε τεύχους, με στόχο να βρουν μια μικρή λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το έργο μας έχει διάρκεια 8 μηνών και θα ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Συμμετέχουν σχολεία από εφτά χώρες: Σερβία, Κροατία, Νορβηγία, Ελλάδα, Τουρκία, Πολωνία και Ρουμανία. Η ομάδα αποτελείται κυρίως από τους τελειόφοιτους πλέον μαθητές/τριές μας που για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά μας εκπροσωπούν επάξια στα προγράμματά μας αλλά και από νέους μαθητές που ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις. Υπεύθυνες καθηγήτριες είναι η κα Φωτιάδου Αγγελική και η κα Ηλιού Ανδρομάχη.

 

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι το «Space Travellers». Η κύρια ιδέα είναι να ενθαρρυνθούν οι μαθητές/τριές να αποκτήσουν γνώσεις για το διάστημα, τους πλανήτες και τους σπουδαίους αστρονόμους, δίνοντάς τους ένα κίνητρο να δημιουργήσουν αφίσες, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κουίζ, να φτιάξουν τη δική τους τέχνη, καθώς και κοινά ηλεκτρονικά βιβλία ή περιοδικά με τα έργα τους.

planets 1

 Σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον ισότητας και ένταξης θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους και να εργαστούν σε ομάδες χρησιμοποιώντας συνεργατικές εφαρμογές υπολογιστών. Συμμετέχουν σχολεία από έξι χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Γαλλία και Πολωνία. Στην ομάδα συμμετέχουν κυρίως μαθητές της Α΄τάξης, οι οποίοι θα συνεχίσουν την πορεία του σχολείου, καθοδηγούμενοι από τους ήδη εξοικειωμένους μαθητές/τριές της Γ΄τάξης που είναι επίσης μέλη της ομάδας και της υπεύθυνης καθηγήτριας κα Ηλιού Ανδρομάχης. 

 

 

Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου η ημερίδα προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος e-twinning  με τίτλο

               “Maths and famous mathematicians magazine”

 Στο πρόγραμμα συμμετείχαν σχολεία από τέσσερις χώρες. Συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία. Το σχολείο μας συμμετείχε με 11 μαθητές και μαθήτριες της Α΄και Β΄τάξης.

Η ιδέα αφορούσε στη συνεργασία των μαθητών/τριών όλων των συμμετεχόντων σχολείων και στην έκδοση ενός μηνιαίου περιοδικού με δικά τους κόμικς, σχέδια, κείμενα, διαλόγους και κουίζ σχετικά με την εξέλιξη των μαθηματικών στο πέρασμα των αιώνων και τους ανθρώπους που τα ανέδειξαν σε μια διαχρονική και οικουμενική γλώσσα επικοινωνίας!

collage 8

Όλες οι δραστηριότητες ήταν σχεδιασμένες ώστε να προάγουν τη μάθηση, τη φιλομάθεια, την αναζήτηση της γνώσης. Μέσα από τη διαδικασία αυτή οι μαθητές απέκτησαν ψηφιακές δεξιότητες και καλλιέργησαν την αυτοπεποίθησή τους. Ακόμη και ο μαγικός κόσμος των μαθηματικών έπαψε να είναι τόσο δυσνόητος κι έγινε λίγο πιο … μαγικός!

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Ηλιού Ανδρομάχη και κ. Φωτιάδου Αγγελική ενθάρρυναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος τους συμμετέχοντες μαθητές/τριες και απόλαυσαν τη διαδρομή μαζί τους.

 Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν ήδη τρία ηλεκτρονικά περιοδικά τα οποία μπορείτε να τα δείτε στα παρακάτω link και το τέταρτο είναι υπό έκδοση.

 FIRST PERIOD OF MATH HISTORY 

https://online.fliphtml5.com/pyubk/cktt/

THE "GREEK PERIOD" OF MATH HISTORY

https://online.fliphtml5.com/pyubk/rlvu/

EARLY MODERN PERIOD (1400 AD- 1800 AD)

https://online.fliphtml5.com/pyubk/ubpr/

 

 

Για ακόμη μία χρονιά το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning με θέμα Maths and famous mathematicians magazine.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 4 Μαΐου διαδικτυακή συνάντηση στον χώρο της βιβλιοθήκης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου με σχολείο της Ιταλίας και συγκεκριμένα το “IISS Ettore Majorana, IT Classes” , Martina Franca, Puglia.

collage 6

Οι μαθητές του προγράμματος ολοκλήρωσαν μαθηματικά κουίζ, βασισμένα σε γνώσεις που αποκόμισαν στο πλαίσιο του προγράμματος και της αναζήτησης που απαιτούσε, τα οποία και μοιράστηκαν με τους μαθητές από την Ιταλία. Αντίστοιχα ανά ομάδες κλήθηκαν να λύσουν κουίζ και γρίφους που είχαν ετοιμάσει εκείνοι.

collage 7

Οι μαθητές ανέπτυξαν ψηφιακές γνώσεις, ικανότητα επικοινωνίας στην αγγλική γλώσσα, μαθηματικές δεξιότητες. Ωστόσο η πραγματική αξία τέτοιων δράσεων κρύβεται στην αλληλεπίδραση, στην καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού, στην αποδοχή του «άλλου».

Άλλωστε η επικοινωνία και η συνεργασία με συνομήλικους μαθητές αποτελεί πάντα και για πάντα μια ΓΙΟΡΤΗ!!!Οι υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Ηλίου Ανδρομάχη και κ. Φωτιάδου Αγγελική χαιρόμαστε που μοιραζόμαστε μαζί τους τη γιορτή αυτή!!!

 

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα93
Χθές254
Τρεχ. εβδομάδα2110
Αυτόν το Μήνα5766
Όλα866342

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd