collage first

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της ειδικότητας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής του 1ου ΕΠΑΛ και ΕΚ Ευόσμου επισκέφθηκαν το 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου και μετέφεραν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους σε θέματα σχετικά με την κομποστοποίηση, με σκοπό την ορθή λειτουργία του κάδου κομποστοποίησης φυτικών υπολειμμάτων στο νηπιαγωγείο.

Το ΕΚ Ευόσμου από το 2018 και το 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου από το 2023, συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα διανομής κομποστοποιητών του Δήμου Κορδελιού–Ευόσμου, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.

Η κομποστοποίηση εφαρμόζεται με επιτυχία στο εργαστηριακό κέντρο Ευόσμου από τους μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος. Παρακολουθείστε σχετικό βίντεο στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=a5Em6rLFyeU&t=62s

Στη διάρκεια της συνάντησης οι μικροί μαθητές αναγνώρισαν υλικά που κομποστοποιούνται, γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τις φάσεις της κομποστοποίησης και τις απαραίτητες εργασίες για την ορθή λειτουργία του κάδου. Τέλος, αξιοποίησαν κομπόστ που παράχθηκε στο ΕΚ Ευόσμου για την σπορά αρακά σε μικρά γλαστράκια.

Μικροί και μεγάλοι μαθητές συνεργάστηκαν με επιτυχία, επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δράση και αποκόμισαν σημαντικά περιβαλλοντικά και παιδαγωγικά οφέλη.

Παρακολουθείστε την ψηφιοποιημένη δράση μας δωρεάν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής storyjumper στην διεύθυνση  https://www.storyjumper.com/book/read/169796171

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!

collage 1

collage 2

collage 3

 

 

 

collage 1

 

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων (EWWR 2023) και σε συνέχεια των ποικίλων περιβαλλοντικών δράσεων του τομέα γεωπονίας, υλοποιείται στο σχολείο μας οργανωμένη δράση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του συνόλου της σχολικής κοινότητας με στόχο την υιοθέτηση της ανακύκλωσης συσκευασιών τροφίμων που καταναλώνονται στο σχολείο. Στο πλαίσιο των δράσεων, τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης πλαστικού (κίτρινοι κάδοι) και αλουμινίου (κόκκινοι κάδοι), ώστε να γίνεται διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή.

 

Οι συσκευασίες που συλλέγονται από τα μέλη των περιβαλλοντικών ομάδων του σχολείου μας συγκεντρώθηκαν, μεταφέρθηκαν και ανακυκλώθηκαν σε πολυκέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας επισκέφθηκαν το «σπιτάκι ανακύκλωσης» που λειτουργεί στην οδό Ολυμπιάδος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ξεναγήθηκαν στο «σπιτάκι» και ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον επόπτη δικτύου, κύριο Μυστακίδη Σάββα, σχετικά με την λειτουργία και ολοκληρωμένη διαχείριση των υπερσύγχρονων «Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», τα οποία αποτελούνται από αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας.

collage 2

Στη συνέχεια, με τις υποδείξεις της κυρίας Θεολογίας Νταϊλιάνη, υπεύθυνη για την λειτουργία των πολυμηχανημάτων, οι μαθητές ανακύκλωσαν 1336 αλουμινένιες και πλαστικές συσκευασίες και κέρδισαν δωροεπιταγές αξίας 39,78 ευρώ!

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους για την θερμή υποδοχή, την εξαιρετική ξενάγηση και ενημέρωση και ευελπιστούμε στην ενεργοποίηση της σχολικής κοινότητας για την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στους κόκκινους και κίτρινους κάδους του σχολείου μας!

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες

pic2

 

2024 02 04 213435

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, μαθητές και μαθήτριες του τομέα γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην 30η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, «AGROTICA».

Σημειώνεται ότι στην Έκθεση καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας, συμμετέχουν εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων, γεωργικών μηχανημάτων και γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ), ενώ συμμετέχουν πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων, αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, τράπεζες, οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, εταιρείες συμβούλων αγροτικής ανάπτυξης κα.

collage agrotica

Η διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς οι συμμετέχοντες μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες ενημερώθηκαν για την αγροτική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατέγραψαν πληροφορίες και υλοποίησαν τις εργασίες που τους ανατέθηκαν. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των εργασιών και την ανταλλαγή εμπειριών στο χώρο της Έκθεσης.

 

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές/τριες  του τμήματος Α6 επισκέφτηκαν το Ε.Ε.Ε.Κ. Παύλου Μελά και συμμετείχαν στην δράση «Πες το με μια κάρτα» που φέτος εύχεται με χριστουγεννιάτικες κάρτες σε όλους τους ασθενείς, στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό προσωπικό των αντικαρκινικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν προετοιμάσει όλο το απαραίτητο υλικό και την ημέρα της επίσκεψης, δημιούργησαν κάρτες με την βοήθεια των μαθητών του Ε.Ε.Ε.Κ. μια και οι τελευταίοι έχουν την εμπειρία της δράσης από τα προηγούμενα χρόνια.

collage1d

Μια σημαντική μέρα για όλους.

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου που μας επιφύλαξαν μια θερμή αγκαλιά και όλοι μαζί συνεργαστήκαμε με κοινό στόχο.

Στην συνέχεια δίνεται ο σύνδεσμος από την ανάρτηση του Ε.Ε.Ε.Κ. Παύλου Μελά. 

https://m.facebook.com/people/%CE%95%CE%95%CE%95%CE%95%CE%9A-%CE%A0%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AC/100057303887551/

collage2d

 

 

pic2 olympion

Την Παρασκευή 15/12/2023 στο πλαίσιο υλοποίησης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων του σχολείου μας «Η Κιβωτός του Νώε» και «Βιβλικό Πάρκο», οι μαθητές/-ήτριες των προγραμμάτων μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο θέατρο «Ολύμπιον» της οδού Αριστοτέλους την βραβευμένη ταινία στο τελευταίο Φεστιβάλ Ολυμπίας «Αντιγόνη» της Καναδέζας Σοφί Ντεράσπ. Η συναρπαστική μυθική μορφή της Αντιγόνης του Σοφοκλή μεταφέρεται μέσα από τη μεγάλη οθόνη στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας στηλιτεύοντας σύγχρονα φαινόμενα τα οποία δημιουργούνται στην κοινωνία μας, όπως η ανισότητα, ο ρατσισμός και το μεταναστευτικό. Μετά το τέλος της ταινίας οι μαθητές/-ήτριες συζήτησαν με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς πλήθος ζητημάτων που άπτονται μεταξύ άλλων και του θέματος της αγάπης και σωστής αντιμετώπισης του περιβάλλοντος. Εν ολίγοις, η ταινία αποτέλεσε αφορμή για συζητήσεις, όπως η δύναμη των social media στις ημέρες μας και η ορθή χρήση τους από τους έφηβους και η περήφανη στάση που πρέπει να κρατάει ένας άνθρωπος ως προς τις αρχές και τις αξίες του (η συγκεκριμένη ενότητα αποτελεί μέρος μεταφρασμένου αποσπάσματος από την ομώνυμη Τραγωδία που διδάσκονται οι μαθητές/-ήτριες της Β΄ Λυκείου στο μάθημα των Νέων Ελληνικών).

 

pic1 olympion

Τέλος, το ζήτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα τους μαθητές/-ήτριες είναι η ευαισθητοποίηση που θα πρέπει να δείξει η ανθρωπότητα στο μεταναστευτικό ζήτημα και η νέα κατηγορία του φαινομένου αυτού, των κλιματικών μεταναστών. Η ταινία αποτέλεσε για τους μαθητές/-ήτριες ένα φωτεινό παράδειγμα διαχρονικότητας καθώς καταφέρνει με αριστουργηματικό τρόπο να συνδέσει το χθες με το σήμερα και το αύριο του πλανήτη, αλλά και διαθεματικότητας αφού αγγίζει ζητήματα που εμπεριέχονται τόσο στις ανθρωπιστικές επιστήμες όσο και στις τεχνολογικές επιτεύξεις της εποχή μας. Εν προκειμένω, συνδέει την αρχαία ελληνική γραμματεία (θέατρο) με σύγχρονες καταστάσεις που βιώνει σήμερα ολόκληρη η ανθρωπότητα και ενεργοποιεί τους έφηβους-μαθητές/-ήτριες να κινηθούν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων στα περιβαλλοντικά ζητήματα που ορθώνονται σε ενεστώτα και μέλλοντα χρόνο μπροστά τους. 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του Περιβαλλοντικού προγράμματος «Η Κιβωτός του Νώε»: Κακάρογλου Αγγελική, Γεωργιάδου Αναστασία, Καρύδας Μάλαμας.

Β) Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του Περιβαλλοντικού Προγράμματος: «Βιβλικό Πάρκο» Τσιτουρίδου Αναστασία, Καραβέλα Iουλιάνα, Καρύδας Μάλαμας.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Διεύθυνση του σχολείου για τη συμβολή στη διοργάνωση του εγχειρήματος.  

 

 

 collageMilk

Το σχολείο μας και φέτος, μετά από ευγενική παράκληση του ιερέα του Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών Ευόσμου, συγκέντρωσε 117 κουτιά γάλακτος εβαπορέ. Με τα κουτιά αυτά στολίσαμε τα κλαδιά του δικού μας ξεχωριτού χριστουγεννιάτικου δένδρου. Ένα δένδρο αγάπης και αλληλεγγύης, με το οποίο στολίσαμε για λίγο την αίθουσα των καθηγητών. Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου μαθήτριες και μαθητές του τμήματος Α5 βοήθησαν να μεταφερθούν τα κουτιά στην Τράπεζα τροφίμων του Ιερού Ναού, ώστε στη συνέχεια να δοθούν σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Ευχόμαστε αυτές οι γιορτές να είναι η αφορμή για σεβασμό, αγάπη και προσφορά για όλους! Καλές γιορτές με ελπίδα και αισιοδοξία!

 

shapeCollage

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές της Β τάξης του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο παράλληλων διδακτικών επισκέψεων του σχολείου μας, επισκέφθηκαν την Αγορά Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα ξενάγηση σε όλους τους ορόφους του κτιρίου, ενημερώθηκαν για την ιστορία της Αγοράς Μοδιάνο και πληροφορήθηκαν για το φιλόδοξο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχέδιο ελαχιστοποίησης του οικολογικού αποτυπώματος της Αγοράς.

20231220 101326

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την περιήγηση των μαθητών στην παραδοσιακή αγορά Καπάνι και την συμπλήρωση σχετικού φύλλου εργασίας.

pixiz 20 12 2023 19 51 49

 

 

mis2

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το πρόγραμμα ενημέρωσης που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου και το θέμα της ήταν τα «Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα». Η παρουσίαση έγινε ανεξάρτητα για κάθε τμήμα από γιατρούς, οι οποίοι παρουσίασαν στους μαθητές/ριες, με έγκυρο επιστημονικό τρόπο, θέματα σχετικά με την πρόληψη και την υγεία σχετικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση και συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση του θέματος. Τέτοιες δράσεις οργανώνονται από το σχολείο μας στο πλαίσιο της προσπάθειάς να παρέχουμε στους μαθητές/ριες μας ευκαιρίες για έγκυρη ενημέρωση από ειδικούς στο επίπεδο της πρόληψης.

Μέσα από την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος επιχειρείται, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ήπιων δεξιοτήτων των μαθητών/τριών (αυτογνωσία, ηθική, σεβασμός στους άλλους, ακεραιότητα, θετική στάση, κριτική σκέψη) να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, στην ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στη βελτίωση της ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον.

Ευχαριστούμε θερμά κυρία Ασημένια Αδαμίδου και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd