collage synedrio

Την Τετάρτη 3/4/2024 τρεις μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου έλαβαν μέρος σε ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα «Από την άλωση της Πόλης έως την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων «Καραπάντσειο» όπου διάβασαν εργασία τους με τίτλο «Το πάθος για την ελευθερία μέσα από τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου και την Ελληνική Νομαρχία του Ανώνυμου». Οι μαθητές είναι: η Δίτσα Ιωάννα από τη Γ΄ Λυκείου και οι Κυπριανίδου Ηλιάνα και Εμμανουηλίδης Σωκράτης από την Α΄ Λυκείου. Υποστηρικτές και επιβλέποντες εκπαιδευτικοί: Κακάρογλου Αγγελική, Τσιτουρίδου Αναστασία, Κραλίδου Δήμητρα, Δράκου Αρχοντία, Καρύδας Μάλαμας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι μαθητές ως σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της συμμετοχής σε συνέδριο ιστορικού-φιλολογικού-επιστημονικού χαρακτήρα και να έρθουν σε επαφή με αντίστοιχες προσπάθειες έτερων σχολικών μονάδων. Το συνέδριο διήρκησε από τις 08:15 έως τις 14:15 με παρουσίαση εργασιών περίπου 15 σχολικών μονάδων. Η ομάδα των μαθητών μας απέσπασε θερμά σχόλια από την επιτροπή που αποτελούνταν από τέσσερις σχολικούς συμβούλους των φιλολόγων και μία σχολική σύμβουλο θεολόγων. Τα παιδιά τήρησαν επακριβώς το χρονικό όριο της παρουσίασής τους, αξιοποίησαν τις τεχνολογικές δυνατότητες που τους προσφέρονται παρουσιάζοντας συγχρόνως με την ανάγνωση της εργασίας τους ένα εξαιρετικό power point σχετικό με το θέμα τους και ήταν τόσο καλά προετοιμασμένα που η ροή της ανάγνωσης-παρουσίασής τους ήταν άψογη. Τους ευχαριστούμε θερμά που εκπροσώπησαν και ανάδειξαν με αυταπάρνηση το 1ο ΠΑΛ Ευόσμου!      

 

collage klirosi anakyklosi

Την Τετάρτη 14 Μαΐου 2024, στο γραφείο της διεύθυνσης του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την ανάδειξη των τυχερών του διαγωνισμού «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που διενεργήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή του σχολείου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Μείωση των Απορριμμάτων (ewwr 18-24 Νοεμβρίου 2023).

Η κλήρωση ανέδειξε τέσσερεις (4) τυχερούς, οι οποίοι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού κέρδισαν δώρα αξίας 60 ευρώ.

1ος Π. Τσιώγκα - ασύρματα ακουστικά αξίας 30 ευρώ

2ος Μ. Παυλίδου - δωροεπιταγή αξίας 10 ευρώ

3ος Π. Αντωνίου - δωροεπιταγή αξίας 10 ευρώ

4ος Μ. Κλείτσιου - δωροεπιταγή αξίας 10 ευρώ

Συνολικά ανακυκλώθηκαν τρεις χιλιάδες τετρακόσιες τριάντα επτά (3.437) συσκευασίες πλαστικού και αλουμινίου, οι οποίες πληρούσαν τις προδιαγραφές των κέντρων ανταποδοτικής ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στον χώρο του σχολείου τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών, ώστε να γίνεται διαλογή στην πηγή. Επιπλέον, τα μέλη των περιβαλλοντικών ομάδων του 1ου ΕΠΑΛ και του ΕΚ Ευόσμου, ανέλαβαν την παρακολούθηση της επιτυχίας της ανακύκλωσης συσκευασιών και την ανατροφοδότηση της σχολικής κοινότητας. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός συσκευασιών απορρίπτονταν στους κοινούς κάδους για λόγους τους οποίους πρόκειται να διερευνηθούν την επόμενη σχολική χρονιά με την αξιοποίηση των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων.

Η υπεύθυνη της δράσης

Παπαδοπούλου Παρθένα

 

collage chiesa

Για μια ακόμη χρονιά το σχολείο μας ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά και προθυμία στο ευγενικό κάλεσμα των ιερέων της Εκκλησίας των Τριών Ιεραρχών Ευόσμου για την συγκέντρωση γάλακτος εβαπορέ, ώστε να ενισχυθεί η Τράπεζα Τροφίμων του Ιερού Ναού. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί κινητοποιήθηκαν ώστε να βοηθηθούν ομάδες συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Την Πέμπτη 18/4 οι μαθητές εκκλησιάστηκαν και τελέστηκαν Αρτοκλασία, για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου και κυρίως για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, και Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου.  Στη συνέχεια  ετοίμασαν και παρέδωσαν τις ποσότητες γάλακτος που συγκεντρώθηκαν. Οι έννοιες του εθελοντισμού και της προσφοράς για μια ακόμη φορά έγιναν πράξη. Το φως της Ανάστασης ας φωτίσει τις καρδιές και τις ζωές όλων μας! Καλή Ανάσταση!

 

ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

1ο ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΚ ΕΥΟΣΜΟΥ

#ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ#

 biologika collage33

Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας Γεωπονίας σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένες βιωματικές δράσεις και εκπαιδεύσεις που προάγουν τις γνώσεις των μαθητών, αυξάνουν το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή, ενισχύουν την ομαδικότητα και συνεργασία, ενημερώνουν για τις νέες τάσεις στον αγροδιατροφικό τομέα και προετοιμάζουν τους ενδιαφερόμενους για την αγορά εργασίας.

biologika collage11

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ημερίδα για τη Βιολογική Γεωργία και τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παραγωγής, σε ό,τι αφορά στη Φυτοπροστασία. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν η κα Περπερίδου Μαρία και ο κος Νίτης Αντώνης, γεωπόνοι στον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ(https://www.dionet.gr/), και η γεωπόνος κα Παπαϊωάννου Χριστίνα σύμβουλος της εταιρείας Koppert Hellas(https://www.koppert.gr).

biologika collage22

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις, συνομίλησαν με τους εισηγητές και συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήρι εξαπόλυσης ωφέλιμων εντόμων σε καλλιέργεια φράουλας που εγκατέστησαν τον Οκτώβριο στο θερμοκήπιο του σχολείου.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες!

 

 

 

 

Giorti Sporwn telGeop

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, ο τομέας γεωπονίας αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων του δήμου μας για την καλλιέργεια και κατανάλωση λαχανικών με το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα, οργάνωσε μια ιδιαίτερη δράση στην πλατεία Ευόσμου.

Ειδικότερα, οι μαθητές του τομέα συνεργάστηκαν υποδειγματικά και αποτελεσματικά με μαθητές του 8ου δημοτικού σχολείου Ευόσμου και τους καθοδήγησαν για τη σπορά παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών σε γλαστράκια. Στη συνέχεια, διανεμήθηκαν γραπτές οδηγίες στους μικρούς μαθητές για να φροντίσουν στο σπίτι τους τα φυτά που θα προκύψουν από τη σπορά.

Ακολούθησε δωρεάν διανομή σπόρων λαχανικών σε κατοίκους του δήμου Ευόσμου, με έμφαση στις παραδοσιακές ποικιλίες (μελιτζάνα Λαγκαδά, πιπεριά Φλωρίνης, πεπόνι Έβρου, πεπόνι Τρικάλων, κ.α). Προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Παναγιώτης Σαϊνατούδης (https://peliti.gr/syntomo-viografiko-tou-panagioti-sainatoudi/), με διεθνή αναγνώριση για το έργο του, το οποίο επικεντρώνεται στη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Ο τομέας γεωπονίας αισιοδοξεί να συμβάλει στην καθιέρωση στην πλατεία Ευόσμου μιας μικρής γιορτής διανομής και ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων λαχανικών για καλλιέργεια σε αστικό περιβάλλον.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο https://youtu.be/hD2GeBjlxfU

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κύριο Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του και συνέβαλε στην επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης μας. Αναμφισβήτητα, ενέπνευσε μικρούς και μεγάλους με την αφήγηση και το θεατρικό παιχνίδι για τη διατήρηση και καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών… ακόμα και σε αστικό περιβάλλον.

 

 

Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης δίνει την ευκαιρία σε μαθητές  και μαθήτριες από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Είναι μια δράση που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ, σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ελληνικό γραφείο της ESERO, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘA για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης. Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

 Eratosthenis2024

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 μαθητές και μαθήτριες της Α΄τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν αρχικά τα ιστορικά στοιχεία του πειράματος με την καθοδήγηση της μαθηματικού Α. Ηλιού. Στην συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και οργάνωσαν την διαδικασία του πειράματος υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Α. Ηλιού, Δ. Μισαηλίδου, Α. Γεωργιάδου, Ο. Ξυγκάκου ,  και Α. Πλίτση, βρήκαν το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του σχολείου καθώς και την απόστασή του από τον Ισημερινό. Στη συνέχεια μετρώντας το ύψος ενός χάρακα και της σκιάς του στις 12.35, ώρα που έπρεπε να γίνει η μέτρηση από το σχολείο μας, κατάφεραν να υπολογίσουν την ακτίνα της γης με μόλις 4% χλμ απόκλιση. Ο ενθουσιασμός, η συμμετοχή και ο ζήλος που έδειξαν οι μαθητές ήταν αξιομνημόνευτος.

 

ai generated 8633247 1280

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μαθηματικής Σταθεράς «π», που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου πραγματοποιήθηκαν δημιουργικές δράσεις υπό την καθοδήγηση των μαθηματικών Ηλιού Ανδρομάχης και Ξυγκάκου Όλγας. Μέσα από αυτές μαθητές/ήτριες της Α΄τάξης καθώς και οι μαθητές/ήτριες που συμμετέχουν στο etwinning «Space Travelers» κατανόησαν τη συμβολή των μαθηματικών στον κριτικό και ακριβή τρόπο σκέψης. Επίσης, οι μαθητές/ήτριες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις αριθμητικές συμπτώσεις που συμβαίνουν τη συγκεκριμένη ημέρα αλλά κυρίως να αντιληφθούν γιατί οι αριθμοί δεν είναι απλά σύμβολα, αλλά κρύβουν μέσα τους βαθύτερα νοήματα. Ετοίμασαν σχετικά powerpoint, άκουσαν τη μουσική του «π» αλλά και το υπολόγισαν χρησιμοποιώντας κομπιουτεράκι. Με αυτό τον τρόπο γνώρισαν τη μαγεία της συγκεκριμένης σταθεράς αλλά και της ίδιας της επιστήμης των μαθηματικών!

collage dayP

 

 

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα91
Χθές254
Τρεχ. εβδομάδα2108
Αυτόν το Μήνα5764
Όλα866340

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!