Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις του Τομέα μας στο σχολικό έτος 2023-2024
1η εκπαιδευτική επίσκεψη: Οκτώβριος 2023: Οι μαθητές της Β και Γ Δομικών Έργων επισκέφθηκαν οικοδομή υπό ανέγερση και παρακολούθησαν από κοντά τις εργασίες, τον τρόπο κατασκευής των ξυλοτύπων, τον οπλισμό στις κολώνες και στα τοιχεία.
2η εκπαιδευτική επίσκεψη: Νοέμβριος 2023: Οι μαθητές της Β και Γ Δομικών Έργων, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ. Το Ισλαχανέ στέγασε τη "Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ" και υπήρξε το πρώτο ορφανοτροφείο - τεχνική σχολή της πόλης, ένα είδος Πολυτεχνικής Σχολής της εποχής.
3η εκπαιδευτική επίσκεψη: Δεκέμβριος 2023: Οι μαθητές της Β και Γ Δομικών Έργων, πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είχαν την ευκαιρία να δουν αρχιτεκτονικά σχέδια κτιρίων από τις αρχές του αιώνα, καθώς και τα σχέδια πόλης της Θεσσαλονίκης πρωτύτερα και μεταγενέστερα της πυρκαγιάς.
4η εκπαιδευτική επίσκεψη: Ιανουάριος 2024: Οι μαθητές της Β και Γ Δομικών Έργων, επισκέφτηκαν την εταιρία σχεδιασμού και παραγωγής συστημάτων αλουμινίου ALUMIL. Παρακολούθησαν μια παρουσίαση της εταιρείας και είδαν μεγάλα οικοδομικά έργα στα οποία χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα της. Έπειτα επισκέφτηκαν τους χώρους δοκιμής των συστημάτων, και τέλος ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο.
5η εκπαιδευτική επίσκεψη: Φεβρουάριος 2024: Οι μαθητές της Β και Γ Δομικών Έργων, επισκέφτηκαν το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Ξεναγήθηκαν στο κτίριο και έμαθαν την ιστορία του. Ενημερώθηκαν για το Αρχείο και τις δράσεις του, για την ψηφιοποίηση των χαρτών. Παρακολούθησαν μια παρουσίαση για τους χάρτες και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ιστορίες του προσφυγικού ελληνισμού μέσα από τους χάρτες".
6η εκπαιδευτική επίσκεψη: Μάρτιος 2024: Οι μαθητές της Β και Γ Δομικών Έργων, επισκέφτηκαν το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου, ΤΙΤΑΝ. Οι μαθητές είχαν την πρώτη επαφή τους με μια μεγάλη σύγχρονη Βιομηχανία. Παρακολούθησαν εκπαιδευτική ενημέρωση για το τσιμέντο, τι είναι, πως παράγεται και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στον βιομηχανικό κλάδο του τσιμέντου. Τέλος περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
7η εκπαιδευτική επίσκεψη: Απρίλιος 2024: Οι μαθητές της Β και Γ Δομικών Έργων, επισκέφτηκαν την Τεχνική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας - Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Το τμήμα έκδοσης οικοδομικών αδειών, όπου η υπηρεσία γνωστοποίησε στους μαθητές την αρμοδιότητά της, για την έκδοση και τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών, την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού, τον έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών.
8η εκπαιδευτική επίσκεψη: Απρίλιος 2024: Οι μαθητές της Β και Γ Δομικών Έργων, επισκέφτηκαν τη συνοικία Ουζιέλ, τον μικρό οικισμό των 28 σπιτιών. Ξεναγήθηκαν στη συνοικία, καθώς και συμμετείχαν σε παιχνίδι του χαμένου θησαυρού μέσα στον οικισμό. Έπειτα περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν σε τρεις βίλες της οδού Βασ. Όλγας. Στη Βίλα Αλλατίνι, στη Βίλα Μπιάνκα, και στη Βίλα Μορντώχ. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης, επισκεφτήκαμε ένα τεχνικό γραφείο της περιοχής, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον μηχανικό που μας υποδέχτηκε.
Την Τετάρτη 3/4/2024 τρεις μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου έλαβαν μέρος σε ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα «Από την άλωση της Πόλης έως την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων «Καραπάντσειο» όπου διάβασαν εργασία τους με τίτλο «Το πάθος για την ελευθερία μέσα από τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου και την Ελληνική Νομαρχία του Ανώνυμου». Οι μαθητές είναι: η Δίτσα Ιωάννα από τη Γ΄ Λυκείου και οι Κυπριανίδου Ηλιάνα και Εμμανουηλίδης Σωκράτης από την Α΄ Λυκείου. Υποστηρικτές και επιβλέποντες εκπαιδευτικοί: Κακάρογλου Αγγελική, Τσιτουρίδου Αναστασία, Κραλίδου Δήμητρα, Δράκου Αρχοντία, Καρύδας Μάλαμας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι μαθητές ως σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της συμμετοχής σε συνέδριο ιστορικού-φιλολογικού-επιστημονικού χαρακτήρα και να έρθουν σε επαφή με αντίστοιχες προσπάθειες έτερων σχολικών μονάδων. Το συνέδριο διήρκησε από τις 08:15 έως τις 14:15 με παρουσίαση εργασιών περίπου 15 σχολικών μονάδων. Η ομάδα των μαθητών μας απέσπασε θερμά σχόλια από την επιτροπή που αποτελούνταν από τέσσερις σχολικούς συμβούλους των φιλολόγων και μία σχολική σύμβουλο θεολόγων. Τα παιδιά τήρησαν επακριβώς το χρονικό όριο της παρουσίασής τους, αξιοποίησαν τις τεχνολογικές δυνατότητες που τους προσφέρονται παρουσιάζοντας συγχρόνως με την ανάγνωση της εργασίας τους ένα εξαιρετικό power point σχετικό με το θέμα τους και ήταν τόσο καλά προετοιμασμένα που η ροή της ανάγνωσης-παρουσίασής τους ήταν άψογη. Τους ευχαριστούμε θερμά που εκπροσώπησαν και ανάδειξαν με αυταπάρνηση το 1ο ΠΑΛ Ευόσμου!
Την Τετάρτη 14 Μαΐου 2024, στο γραφείο της διεύθυνσης του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την ανάδειξη των τυχερών του διαγωνισμού «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που διενεργήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή του σχολείου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Μείωση των Απορριμμάτων (ewwr 18-24 Νοεμβρίου 2023).
Η κλήρωση ανέδειξε τέσσερεις (4) τυχερούς, οι οποίοι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού κέρδισαν δώρα αξίας 60 ευρώ.
1ος Π. Τσιώγκα - ασύρματα ακουστικά αξίας 30 ευρώ
2ος Μ. Παυλίδου - δωροεπιταγή αξίας 10 ευρώ
3ος Π. Αντωνίου - δωροεπιταγή αξίας 10 ευρώ
4ος Μ. Κλείτσιου - δωροεπιταγή αξίας 10 ευρώ
Συνολικά ανακυκλώθηκαν τρεις χιλιάδες τετρακόσιες τριάντα επτά (3.437) συσκευασίες πλαστικού και αλουμινίου, οι οποίες πληρούσαν τις προδιαγραφές των κέντρων ανταποδοτικής ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στον χώρο του σχολείου τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών, ώστε να γίνεται διαλογή στην πηγή. Επιπλέον, τα μέλη των περιβαλλοντικών ομάδων του 1ου ΕΠΑΛ και του ΕΚ Ευόσμου, ανέλαβαν την παρακολούθηση της επιτυχίας της ανακύκλωσης συσκευασιών και την ανατροφοδότηση της σχολικής κοινότητας. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός συσκευασιών απορρίπτονταν στους κοινούς κάδους για λόγους τους οποίους πρόκειται να διερευνηθούν την επόμενη σχολική χρονιά με την αξιοποίηση των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων.
Η υπεύθυνη της δράσης
Παπαδοπούλου Παρθένα
Για μια ακόμη χρονιά το σχολείο μας ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά και προθυμία στο ευγενικό κάλεσμα των ιερέων της Εκκλησίας των Τριών Ιεραρχών Ευόσμου για την συγκέντρωση γάλακτος εβαπορέ, ώστε να ενισχυθεί η Τράπεζα Τροφίμων του Ιερού Ναού. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί κινητοποιήθηκαν ώστε να βοηθηθούν ομάδες συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Την Πέμπτη 18/4 οι μαθητές εκκλησιάστηκαν και τελέστηκαν Αρτοκλασία, για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου και κυρίως για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, και Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου. Στη συνέχεια ετοίμασαν και παρέδωσαν τις ποσότητες γάλακτος που συγκεντρώθηκαν. Οι έννοιες του εθελοντισμού και της προσφοράς για μια ακόμη φορά έγιναν πράξη. Το φως της Ανάστασης ας φωτίσει τις καρδιές και τις ζωές όλων μας! Καλή Ανάσταση!
ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΚ ΕΥΟΣΜΟΥ
#ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ#
Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας Γεωπονίας σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένες βιωματικές δράσεις και εκπαιδεύσεις που προάγουν τις γνώσεις των μαθητών, αυξάνουν το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή, ενισχύουν την ομαδικότητα και συνεργασία, ενημερώνουν για τις νέες τάσεις στον αγροδιατροφικό τομέα και προετοιμάζουν τους ενδιαφερόμενους για την αγορά εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ημερίδα για τη Βιολογική Γεωργία και τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παραγωγής, σε ό,τι αφορά στη Φυτοπροστασία. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν η κα Περπερίδου Μαρία και ο κος Νίτης Αντώνης, γεωπόνοι στον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ(https://www.dionet.gr/), και η γεωπόνος κα Παπαϊωάννου Χριστίνα σύμβουλος της εταιρείας Koppert Hellas(https://www.koppert.gr).
Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις, συνομίλησαν με τους εισηγητές και συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήρι εξαπόλυσης ωφέλιμων εντόμων σε καλλιέργεια φράουλας που εγκατέστησαν τον Οκτώβριο στο θερμοκήπιο του σχολείου.
Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες!
Την Παρασκευή 5 Απριλίου, ο τομέας γεωπονίας αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων του δήμου μας για την καλλιέργεια και κατανάλωση λαχανικών με το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα, οργάνωσε μια ιδιαίτερη δράση στην πλατεία Ευόσμου.
Ειδικότερα, οι μαθητές του τομέα συνεργάστηκαν υποδειγματικά και αποτελεσματικά με μαθητές του 8ου δημοτικού σχολείου Ευόσμου και τους καθοδήγησαν για τη σπορά παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών σε γλαστράκια. Στη συνέχεια, διανεμήθηκαν γραπτές οδηγίες στους μικρούς μαθητές για να φροντίσουν στο σπίτι τους τα φυτά που θα προκύψουν από τη σπορά.
Ακολούθησε δωρεάν διανομή σπόρων λαχανικών σε κατοίκους του δήμου Ευόσμου, με έμφαση στις παραδοσιακές ποικιλίες (μελιτζάνα Λαγκαδά, πιπεριά Φλωρίνης, πεπόνι Έβρου, πεπόνι Τρικάλων, κ.α). Προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Παναγιώτης Σαϊνατούδης (https://peliti.gr/syntomo-viografiko-tou-panagioti-sainatoudi/), με διεθνή αναγνώριση για το έργο του, το οποίο επικεντρώνεται στη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.
Ο τομέας γεωπονίας αισιοδοξεί να συμβάλει στην καθιέρωση στην πλατεία Ευόσμου μιας μικρής γιορτής διανομής και ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων λαχανικών για καλλιέργεια σε αστικό περιβάλλον.
Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο https://youtu.be/hD2GeBjlxfU
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κύριο Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του και συνέβαλε στην επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης μας. Αναμφισβήτητα, ενέπνευσε μικρούς και μεγάλους με την αφήγηση και το θεατρικό παιχνίδι για τη διατήρηση και καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών… ακόμα και σε αστικό περιβάλλον.
Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Είναι μια δράση που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ, σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ελληνικό γραφείο της ESERO, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘA για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης. Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά.
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 μαθητές και μαθήτριες της Α΄τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν αρχικά τα ιστορικά στοιχεία του πειράματος με την καθοδήγηση της μαθηματικού Α. Ηλιού. Στην συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και οργάνωσαν την διαδικασία του πειράματος υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Α. Ηλιού, Δ. Μισαηλίδου, Α. Γεωργιάδου, Ο. Ξυγκάκου , και Α. Πλίτση, βρήκαν το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του σχολείου καθώς και την απόστασή του από τον Ισημερινό. Στη συνέχεια μετρώντας το ύψος ενός χάρακα και της σκιάς του στις 12.35, ώρα που έπρεπε να γίνει η μέτρηση από το σχολείο μας, κατάφεραν να υπολογίσουν την ακτίνα της γης με μόλις 4% χλμ απόκλιση. Ο ενθουσιασμός, η συμμετοχή και ο ζήλος που έδειξαν οι μαθητές ήταν αξιομνημόνευτος.