Picture1

Escape room στα μαθηματικά

Το σχολείο μας υλοποιεί για 4η συνεχή χρονιά σχέδιο δράσης στα πλαίσια της Μίας Νέας Αρχής στα ΕΠΑΛ, με τίτλο: 1 EscaPeAt schooL

Στην  Υποδράση 1 «Escape room στα μαθηματικά» οι μαθητές του τμήματος Α5 στα πλαίσια του μαθήματος  Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων συνεργάστηκαν  με μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Λαγυνών για την οργάνωση και υλοποίηση ενός escape room στον κόσμο των μαθηματικών.

Οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται στα μαθηματικά, ανεξάρτητα επιπέδου σπουδών και από το αν έχουν υψηλή ή χαμηλή επίδοση στο συγκεκριμένο μάθημα, δεν μπορούν να κατανοήσουν την ουσία όσων διδάσκονται και εν γένει την εφαρμογή των μαθηματικών στην καθημερινότητά τους. Οι μαθητές δημιούργησαν ένα Escape Room όπου με την βοήθεια γρίφων, με ένα ευχάριστο και ενδιαφέροντα τρόπο να μπορέσουν να κατανοήσουν και να μάθουν μαθηματικές έννοιες οι οποίες τους δυσκολεύουν.

 1  2
 3 4 

Αρχικά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο στο Google Drive με τα Google Docs. Επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα και κατέγραψαν τις έννοιες που τους δυσκολεύουν περισσότερο.

Στην συνέχεια βρήκαν τους κατάλληλους γρίφους και κατάστρωσαν το σκηνικό του Escape Room που ανταποκρίνεται στους γρίφους αυτούς.

 5  6
 7  8
 9  10

Στις 29 Μαρτίου επισκέφτηκαν το σχολείο μας οι 40 μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Λαγυνών. Μπήκαν ανά πεντάδες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, έλυσαν τους μαθηματικούς γρίφους και «απόδρασαν» με επιτυχία.

 11 12 
 13  14

 Το σκηνικό που έστησαν οι μαθητές μας έχει την δυνατότητα να μετακινείται αλλά και την δυνατότητα να εμπλουτιστεί και να τροποποιηθεί ώστε να καλύψει ανάγκες και άλλων μαθημάτων.

 

 

Picture1

Την Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022, ο τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο πραγματοποίησε περιβαλλοντική δράση στην πλατεία Ευόσμου. Οι μαθητές του τομέα με ιδιαίτερη χαρά προσέφεραν στους κατοίκους του δήμου σπορόφυτα λαχανοκομικών ειδών. Συνεργάστηκαν, συντονίστηκαν και διαχειρίστηκαν με υποδειγματικό τρόπο 650 φυτά μελιτζάνας, πιπεριάς φλωρίνης, τομάτας, kale και βασιλικού. Η παραγωγή των φυτών έγινε με το σύστημα της επίπλευσης στο πλαίσιο των εργαστηριακών τους μαθημάτων.

pic2

Η δωρεάν διανομή λαχανοκομικών φυτών από τον τομέα Γεωπονίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 με σκοπό την αφύπνιση της περιβαλλοντική συνείδησης των κατοίκων και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, καθώς η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των κατοίκων του δήμου αυξάνεται διαρκώς.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο https://youtu.be/4HyByYrAEMU

Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες!

pic3

 

 

 

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου ανακαλύπτει τις online δράσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου και μαθαίνει για τις τεχνικές για την δημιουργία ταινίας animation.

Το ίδρυμα Ευγενίδου είναι ένα εκπαιδευτικό κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1956, σύμφωνα με την επιθυμία του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη, ο οποίος με την διαθήκη του διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τη σύσταση και λειτουργία του ιδρύματος.

Οι μαθητές του τμήματος Α5 στα πλαίσια του μαθήματος Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων συμμετείχαν σε online εργαστήριο εξ αποστάσεως, από την Βιβλιοθήκη του σχολείου, με τη χρήση ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας. Το εργαστήριο έλαβε χώρα ζωντανά με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, στις 14 Απριλίου 2022.

Picture1

Picture2

Picture3

Picture4

Βλέποντας ταινίες animation, αναρωτηθήκατε ποτέ πώς οι χαρακτήρες κινούνται σε χώρο δύο διαστάσεων; Η τέχνη του 2D animation ζωντανεύει χαρακτήρες, αντικείμενα και κόσμους ολόκληρους μπροστά στα μάτια των θεατών.

Picture5

Picture6

Picture7

Οι συμμετέχοντες μαθητές μετατράπηκαν σε animators και ανακάλυψαν τις τεχνικές του 2D animation, τους τρόπους που δημιουργείται, τις βασικές του αρχές και την ορολογία που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες του κλάδου. Στην συνέχεια, με την χρήση κατάλληλου λογισμικού, πειραματίστηκαν με την δημιουργία του γνωστού «bouncing ball animation» χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως το tweening και το onion skinning.

pic1

Στο πλαίσιο των Διδακτικών επισκέψεων του σχολικού έτους 2021-2022 και στη βάση της σύμπραξης μεταξύ διαφορετικών μαθημάτων πραγματοποιήθηκαν δύο διδακτικές επισκέψεις του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στα Λουτρά «Πόζαρ» του νομού Εδέσσης. Η πρώτη διδακτική επίσκεψη που έλαβε χώρα την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 αφορούσε στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Αντιστοίχως, η δεύτερη σχετική διδακτική επίσκεψη διεξήχθη την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 και αφορούσε στους μαθητές/εκαιδευόμενους της Β΄ Λυκείου. Η εν λόγω δράση συμπεριλήφθηκε σε μία κοινή συνισταμένη μεταξύ της διδασκαλίας των μαθημάτων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών (Άλγεβρα). Συγκεκριμένα, ως προς την ενότητα της Στατιστικής ο σκοπός ήταν οι μαθητές του Λυκείου μας να έρθουν σε επαφή με εγκαταστάσεις δικτύου ύδρευσης υδάτων και να γνωρίσουν ένα παράδειγμα χρήσης μαθηματικών για εύρεση χαρακτηριστικών μεγεθών ροής.

image0

 

Επιπλέον, αναφορικά με την θεματική: «Μία σκέψη για τον 21ο αιώνα – Οικολογικό πρόβλημα» του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το επίκαιρο θέμα της προστασίας του φυσικού πλούτου και να έρθουν σε επαφή με τη φύση μέσα από την περιήγησή τους στις παραποτάμιες διαδρομές όπου εντοπίζονται αρκετά σπήλαια και μία βραχοσκεπή (τα οποία και αποτελούν πολιτιστικά μνημεία υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού). Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου με συντονισμό από την Διευθύντρια Κα Αλεξάνδρα Γιουβανούδη και τη συμμετοχή των κάτωθι εκπαιδευτικών: Φωτιάδης Νικόλαος, Ρουμελιώτης Κων/νος, Γάππα Σωτηρία, Μπατσίλα Χριστίνα, Ελευθεριάδου Ηρώ, Πόπα Κων/να, Χριστοδούλου Γεώργιος, Αθανάσογλου Συμεών, Καρύδας Μάλαμας.         

pic2

pic3

 

 

Picture1

Την Πέμπτη 07 Απριλίου 2022, μαθητές της Β΄ τάξης του Μηχανολογικού Τομέα και της  Γ΄ τάξης της ειδικότητας «Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» του σχολείου μας, επισκέφθηκαν τον πολυχώρο πολιτισμού Ισλαχανέ  ή αλλιώς την πρώην σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ της πόλης μας, στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης.

Η Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, ή αλλιώς Ισλαχανέ της Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς Πολυτεχνείο Μιδάτ Πασά, βρισκόταν στο ανατολικό άκρο της σημερινής οδού Αγίου Δημητρίου, μεταξύ των οδών Αποστόλου Παύλου και Ελένης Ζωγράφου, στο μέσο περίπου των ανατολικών τειχών της πόλης, κοντά στη Νέα Χρυσή Πύλη.

Πρόκειται για το πρώτο συγκρότημα ορφανοτροφείου - τεχνικής σχολής της πόλης και χτίστηκε κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στη Θεσσαλονίκη, ενδεικτικό παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων που επιχείρησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την περίοδο του Τανζιμάτ (1839-1876), αλλά και των ευρύτερων εκσυγχρονιστικών εκπαιδευτικών τάσεων της εποχής. Το συγκρότημα απαρτίζονταν από τέσσερις κτιριακές ενότητες, τρεις από τις οποίες είχαν οικοδομηθεί εντός των ανατολικών τειχών της πόλης και μία εκτός.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γνώρισαν την ιστορία της πόλης μας μέσα από την ιστορία του μουσείου αλλά και την ιστορία της Τεχνικής Εκπαίδευσης, ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και τον περιβάλλοντα χώρο, κατέγραψαν και μελέτησαν με τη βοήθεια των καθηγητών τους μηχανές, εργαλεία, όργανα μέτρησης και μηχανουργικές εργασίες.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Τσιρίκα Ευαγγελία, Αγκαθίδης Δημήτριος, Φραγγεδάκης Γεώργιος, και Χλωρός Ιωάννης

Picture2

Picture3

Picture4

Picture5

Picture6

Picture8

 

 

 

Η εκπαιδευτική εκδρομή της Α΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου 2022. Οι μαθητές είχαν τη χαρά να επισκεφθούν τα μνημεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της περιόδου 293-305 μ.Χ.: την Αψίδα, τη Ροτόντα, και το ανάκτορο που συναποτελούν το Γαλεριανό Συγκρότημα. Με τις διδακτικές αυτές επισκέψεις επιτυγχάνεται η βιωματική μάθηση και παράλληλα εμπλουτίζονται οι γνώσεις των μαθητών  για την Ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

 

Οι μαθητές στη Ροτόντα

1 rotonda

Οι μαθητές στην Αψίδα του Γαλερίου

2 kamara 

Οι μαθητές στην παραλία του Λευκού Πύργου

 3 leykosPyrgos

 

 

 

MOMus1

Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 τα τμήματα Α5 και Α7 καθώς και οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα eTwinning «MY CITY'S MATH ART» επισκέφθηκαν το  MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), στα πλαίσια του μαθήματος "Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων" συνοδευόμενοι από τον κο Αρβανιτίδη Χ., την κα Ηλιού Α., την κα Μισαηλίδου Δ. και την κα Φωτιάδου Α..

MOMus2 MOMus3

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και τον περιβάλλοντα χώρο γνώρισαν  τη συλλογή Ιόλα, τη συλλογή Ξύδη, τη συλλογή Απέργη  και έργα σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος «Μακεδονικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης». Με τον τρόπο αυτό ήρθαν σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και μελέτησαν τα ρεύματά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχαν με εξαίρετο τρόπο στις ξεναγήσεις και διέδρασαν με την ξεναγό και ερμήνευσαν με τον δικό τους τρόπο πολλά έργα.

21 22

Στις 21 Μαρτίου το σχολείο μας συμμετείχε και εφέτος στο πείραμα του Ερατοσθένη μια δράση που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων  Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης.

Οι μαθητές του τμήματος Α5, χωρισμένοι σε ομάδες, με πολύ απλά μέσα και όργανα που χορήγησε το σχολείο σε κάθε ομάδα υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Α. Ηλιού, Ε. Καρασμάνη και Δ. Μισαηλίδου, αφού παρακολούθησαν τα ιστορικά στοιχεία του πειράματος, βρήκαν το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του σχολείου καθώς και την απόστασή του από τον Ισημερινό.

Στη συνέχεια μετρώντας το ύψος ενός χάρακα και της σκιάς του στις 12.36, ώρα που έπρεπε να γίνει η μέτρηση από το σχολείο μας, κατάφεραν να υπολογίσουν την ακτίνα της γης R=6026 Km.

Ο ενθουσιασμός, η συμμετοχή και ο ζήλος που έδειξαν οι μαθητές ήταν αξιομνημόνευτος.

 

 

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα308
Χθές183
Τρεχ. εβδομάδα2201
Αυτόν το Μήνα491
Όλα647142

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!