Η Παιδαγωγική Ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου πραγματοποίησε μαθησιακή κινητικότητα τον Νοέμβριο του 2017 στο Τορίνο που είναι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της Ιταλίας. Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι εγκεκριμένο από τον Εθνικό Φορέα Ι.Κ.Υ. με αριθμό σύμβασης  2017-1-EL01-KA101-035363 και έχει ως θέμα του: «Οι δίγλωσσοι μαθητές στο σύγχρονο Επαγγελματικό Λύκειο. Το παράδειγμα της ενσωμάτωσής τους μέσω της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Ελληνικό-Ευρωπαϊκό σχολείο και την κοινωνία».
Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε σεμινάριο από τον Φορέα Υποδοχής “Euroform RFS” με βασική εισηγήτρια την κυρία Helena Gobbi προϊσταμένη της “CPI”, κρατικού φορέα της Ιταλίας, που ασχολείται με την εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας σε αλλοδαπούς και τη χορήγηση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας.

erasmus-1epalevosmou-1.png
H εισηγήτρια του σεμιναρίου Helena Gobbi με την Παιδαγωγική Ομάδα και την Εκπρόσωπο του Φορέα Υποδοχής “Euroform RFS”, Emilia Albonico

Παράλληλα με το σεμινάριο έλαβαν χώρα επιμορφωτικές επισκέψεις σε Τεχνικά Λύκεια και φορείς αλληλεγγύης και επιμόρφωσης. Καταρχήν, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «SERMING arsenale della pace», ένας εθελοντικός φορέας που αναπτύσσει δράση σε ευπαθείς ομάδες και ασχολείται με την εκμάθηση της Ιταλικής γλώσσας σε αλλοδαπούς.

erasmus-1epalevosmou-2.png
Στο “SERMING” με τον εκπρόσωπο του Matias Franceschetto

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική επίσκεψη στην “CPIA 2 TORINO” η οποία λειτουργεί ως βασικός κρατικός φορέας εκμάθησης της Ιταλικής γλώσσας σε αλλοδαπούς και αναλφάβητους. Η “CPIA” αναπτύσσεται με 3 κέντρα εκμάθησης της Ιταλικής γλώσσας στο Τορίνο, 16 στην περιφέρεια που ανήκει το Τορίνο, το Πεδεμόντιο και 76 συνολικά στην Ιταλία.

erasmus-1epalevosmou-3.png
Συμμετέχοντας σε μάθημα στη “CPIA” με εισηγήτριες τις συγγραφείς του βιβλίου εκμάθησης Ιταλικών για αλλοδαπούς και αναλφάβητους Patricia Rickler και Michela Borio

Κατόπιν,  πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην “ASIA” έναν φορέα μη κερδοσκοπικό, που κύρια μέλημά του έχει την ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ιταλική κουλτούρα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του συγχρωτισμού σε κοινωνικό επίπεδο Ιταλών και αλλοδαπών στους χώρους του παραπάνω Φορέα και φυσικά μέσω της ιταλικής γλώσσας.
Παράλληλα, επισκεφθήκαμε το Επαγγελματικό Λύκειο “SCUOLA AVOGADRO VOCATIONALO” με δυναμικό μαθητών 1.700 και καθηγητών 160. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνεργασία πάνω στο θέμα  των δίγλωσσων μαθητών με τις καθηγήτριες Carmelina Mauricio και Patricia Musolino και δημιουργήθηκαν οι βάσεις ενός προγράμματος eTwinning μεταξύ των δύο σχολείων με το θέμα που διαπραγματευόμαστε.

erasmus-1epalevosmou-4.png
Εκδήλωση στο Επαγγελματικό Λύκειο “AVOGADRO Torino” με τη συμμετοχή της Παιδαγωγική Ομάδας του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου

Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην “Comitato Collaborazione Medica”, όπου έγινε εισήγηση από τον εκπαιδευτή κο Matias Vianno.   
Τέλος, η κινητικότητα ολοκληρώθηκε στο εργοστάσιο της “FPT” το οποίο παράγει τις μηχανές των οχημάτων “FIAT”, “IVECO”, “NEW HOLLAND” και έγινε ξενάγηση στους χώρους του αυτοματοποιημένου τμήματος του εργοστάσιου από την Υπεύθυνη της εταιρείας “IVECO”.  
Το πρόγραμμα Erasmus+ βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθούν έως τη λήξη του, τον Οκτώβριο του 2018, σειρά εργασιών οι οποίες θα συνεισφέρουν τόσο στην απόκτησης επίκαιρων γνώσεων και δεξιοτήτων που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία και συγκεκριμένα με την ενσωμάτωση των δίγλωσσων μαθητών στο ΕΠΑΛ, όσο και στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης αυτών των μαθητών, εισάγοντας νέα σχέδια μαθήματος και πρακτικές.

erasmus-1epalevosmou-5.png

Εισηγήσεις των εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ στο Λύκειο “AVOGADRO”

Η Παιδαγωγική Ομάδα
Erasmus+   

 

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα50
Χθές289
Τρεχ. εβδομάδα2467
Αυτόν το Μήνα11653
Όλα858442

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd