Με γνώμονα πάντα τη μάθηση και την κοινωνικοποίηση των μαθητών-στο πλαίσιο του μαθήματος «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» και των αντίστοιχων πολιτιστικών προγραμμάτων που εκπονούνται κατά τη διάρκειά του- πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 επίσκεψη των μαθητών των τμημάτων Α1 και Α5 του 1ου ΕΠΑ.Λ Ευόσμου στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.

mouseio ydreysis

    Το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή των παλιών δημοτικών σφαγείων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (πρώην ΟΥΘ). Το κτίριο, αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα, χτίστηκε το διάστημα 1890-1894 ως τμήμα σειράς έργων για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου υδροδότησης της πόλης. Το 1987 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

     Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τον επισκέπτη η ανάδειξη, μέσα από τον ίδιο τον μηχανολογικό εξοπλισμό, των διαδοχικών φάσεων από τις οποίες «πέρασε» η υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Αρχικά του ατμού ( ατμολέβητας), του πετρελαίου (πετρελαιοκίνητη μηχανή) και του ηλεκτρισμού( ηλεκτρομηχανές).

    Στόχος του μουσείου είναι να αναδείξει βιωματικά- μεταξύ άλλων και με μηχανήματα σε λειτουργία- την τεχνική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης στον τομέα της υδροδότησης. Παράλληλα, μέσα από τον πολύπλευρο εκπαιδευτικό χαρακτήρα του, επιχειρεί να αποτελέσει χώρο μύησης των παιδιών σε θέματα εξοικονόμησης νερού και προστασίας του περιβάλλοντος.

   Οι μαθητές/τριες καθώς και οι εκπαιδευτικοί κ. Μισαηλίδου Δέσποινα, κ. Ηλιού Ανδρομάχη και κ. Φωτιάδου Αγγελική αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις!

 

 
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd