Διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησαν τα τμήματα της Α΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου.

2019_galeriano4.jpg

Οι μαθητές είχαν τη χαρά να ταξιδέψουν, μέσω της ξενάγησης, στα μνημεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα στην Αψίδα και τη Ροτόντα, που συναποτελούν το Γαλεριανό Συγκρότημα, καθώς και σε άλλα λαμπρά δημόσια ανακτορικά κτήρια. Επίσης, ξεναγήθηκαν στην έκθεση ψηφιδωτών.

2019_galeriano3.jpg

Στη συγκεκριμένη έκθεση τα ψηφιδωτά της Ραβέννας «μετακομίζουν» στη Θεσσαλονίκη και «συνομιλούν» με αυτά της Ροτόντας καθώς και άλλων μνημείων της πόλης, που είναι αντίστοιχης σπουδαιότητας και μεγαλοπρέπειας. Η Ραβέννα, είναι ένα μικρό…Βυζάντιο στην βορειοανατολική Ιταλία και ξεχωρίζει για τα εξαιρετικά πρωτοβυζαντινά ψηφιδωτά των μνημείων της, οκτώ από τα οποία έχουν ανακηρυχθεί ως Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

2019_galeriano1.jpg
Στη συνέχεια, οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το συγκρότημα αυτό που κτίστηκε την περίοδο της Ρωμαϊκής Τετραρχίας (297-307 μ.Χ.) για το Ρωμαίο αυτοκράτορα Γαλέριο και περιλαμβάνει: τα Ανάκτορα, το Οκτάγωνο, τον Ιππόδρομο, την Αψίδα του Γαλερίου, (πομπική στοά και αψίδα) και πιθανά και τη Ροτόντα.
Με τις διδακτικές επισκέψεις επιτυγχάνεται η βιωματική μάθηση και παράλληλα εμπλουτίζονται οι γνώσεις των μαθητών για την ιστορία της πόλης μας.

Γαλεριανό Συγκρότημα https://www.youtube.com/watch?v=zQfgzExwC1Y&vl=el

 

 

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 δύο τμήματα της Β΄ τάξης του Τομέα Μηχανολογίας επισκέφθηκαν την έκθεση «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος».

191203_orhum_1.jpg
Εκεί οι μαθητές ενημερώθηκαν για την αστείρευτη πηγή πλούτου που κλείνει στα σπλάχνα της η μητέρα Γη, γνώρισαν τις άπειρες χρήσεις των ορυκτών στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου, διαπίστωσαν ότι τα ορυκτά αποτελούν πηγή έμπνευσης για καλλιτεχνικά δημιουργήματα και ότι συνεισφέρουν στην υγεία του ανθρώπου και στην ανάπτυξη φυτών και ζώων.

191203_orhum_2.jpg
Επίσης παρακολούθησαν βιντεοταινία στην οποία παρουσιάστηκε η εξέλιξη της αξιοποίησης των ορυκτών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.
Την επιμέλεια της διοργάνωσης της διδακτικής επίσκεψης είχε η κ. Μισαηλίδου Δέσποινα υποδιευθύντρια. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Μισαηλίδου Δέσποινα, Ηλιού Ανδρομάχη, Φωτιάδου Αγγελική.

 

 

 

Στις 22 Νοεμβρίου 2019 οι μαθητές του τμήματος Α4 επισκέφθηκαν τη δημοτική βιβλιοθήκη Ευόσμου στο πλαίσιο του e-twinning «Mathematics in the Mediterranean » στο οποίο συμμετέχουν, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς κα Ηλιού Ανδρομάχη και κο Τζιότζιο Αθανάσιο. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη 2η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης. Έμαθαν πως να αναζητούν ένα βιβλίο με βάση τον τίτλο του ή τον συγγραφέα του ή το θέμα του τόσο από τον χώρο της βιβλιοθήκης όσο και από το σπίτι τους!

dbibev_2.jpg

Στη συνέχεια βρήκαν τα βιβλία που τους ενδιέφεραν και αφού τα μελέτησαν κράτησαν σημειώσεις προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν στις εργασίες τους. Στο τέλος της επίσκεψης οι υπεύθυνοι δώρισαν σε όλους ένα βιβλίο.

dbibev_1.jpg

 

 

 

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 μαθητές από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κορδελιού επισκέφθηκαν το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος. Στα Εργαστήρια Τεχνολογίας Τροφίμων και Φυτικής Παραγωγής του Εργαστηριακού Κέντρου Ευόσμου μαθητές με ή χωρίς αναπηρία συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν, αξιοποίησαν ο καθένας τις δυνατότητές του και δημιούργησαν.

191120_geop_2.jpg
Ειδικότερα, με τη βοήθεια των μαθητών του τομέα έσπειραν και φύτεψαν λαχανικά, ξεναγήθηκαν στο θερμοκήπιο και ενημερώθηκαν για την κομποστοποίηση. Επιπλέον, ζύμωσαν το δικό τους ψωμί, συμμετείχαν στην παρασκευή λουκουμάδων και γεύτηκαν τις δημιουργίες τους. Τέλος, ζωγράφισαν σε χαρτόνι για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους απέναντι στα παιδιά που τα υποδέχτηκαν και τα αποδέχτηκαν.

191120_geop_6.jpg
Οι εκπαιδευτικοί και των δύο σχολείων διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση επέτυχαν να επικοινωνήσουν, να μπουν στη θέση του άλλου, να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα και να αποκτήσουν δεξιότητες ενσυναίσθησης.

191120_geop_9.jpg

 

 

Την έκθεση "Σύγχρονες "όψεις" του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη" επισκέφθηκαν την Τρίτη 19/11/2019, στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης, οι μαθητές της Α΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου.

191119_ekergtx_3.jpg

Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν σε θρησκευτικές εικόνες του 19ου και του 20ου αιώνα, καθώς και έργα τέχνης σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τον Άγιο Δημήτριο. Στην έκθεση, ο λαϊκός και ο επώνυμος αγιογράφος του 19ου αιώνα συναντούν τον καινοτόμο Πολύκλειτο Ρέγκο, ο οποίος παραδίδει τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής έκφρασης στον Γιάννη Κολέφα όπως αποτυπώνεται στο τεράστιο ψηφιδωτό της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ (σε σκεπτικό του αείμνηστου Νικόλαου Μουτσόπουλου) για να εμπνευστούν και να αποτυπώσουν με τον δικό τους εικαστικό τρόπο την "όψη" του Αγίου Δημητρίου ο Δημήτρης Μυταράς, ο Αλέκος Φασιανός και άλλοι καταξιωμένοι σύγχρονοι καλλιτέχνες.

191119_ekergtx_5.jpg191119_ekergtx_6.jpg

 

 

 

Καλώς μας ήρθες φθινόπωρο!

Οι μαθητές του τομέα γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου καλωσορίζουν το φθινόπωρο με επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης.

geop_19_09_Img00013.png
Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, οι μαθητές της Β΄ τάξης του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των εργαστηρίων του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Τοπίου» πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, στη συμβολή των οδών Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους.

geop_19_09_Img00009.png

Σε έκταση πέντε στρεμμάτων, σχεδιάστηκε και λειτουργεί ένας αστικός Βοτανικός Κήπος, μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που επιτελεί κυρίως εκπαιδευτικό έργο. Φιλοξενεί 1.000 είδη χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή και ξενικά.

geop_19_09_Img00010.png

Ο βοτανικός κήπος σταυρούπολης μέσα από το φωτογραφικό φακό των μαθητών, το πρώτο βροχερό πρωϊνό του φθινοπώρου 2019.

geop_19_09_Img00014.png

 

 

kavala201904_1epal_evosms07.jpg

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 η ολομέλεια του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου πραγματοποίησε με επιτυχία ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη, στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος, στην πόλη της Καβάλας.

kavala201904_1epal_evosms06.jpg
Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Καπνού για να γνωρίσουν την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ιστορία της πόλης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την εμπορεία καπνού από τον 19ο αιώνα. Επισκέφθηκαν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζει προϊστορικά ευρήματα από όλο το νομό Καβάλας καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές της Νεάπολης (παλιάς Καβάλας), της Αμφίπολης καθώς και από άλλες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας.

kavala201904_1epal_evosms04.jpg
Μετά από τις ανωτέρω εκπαιδευτικές επισκέψεις οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στην παραλία της πόλης και να περιηγηθούν στα αξιοθέατά της όπως είναι το Κάστρο και το Υδραγωγείο.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση

 


02mouseia20190308_1epal_evosm.jpg 

Οι μαθητές του σχολείου μας στο Πολεμικό Μουσείο

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου συμμετείχαν σε διδακτικές επισκέψεις με παράλληλες ξεναγήσεις στα Μουσεία της πόλης μας. Οι μαθητές της Α' τάξης ΕΠΑΛ επισκέφθηκαν το "Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού". Οι Μαθητές της Β' και της Γ' τάξης ΕΠΑΛ επισκέφθηκαν το "Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης" και οι μαθητές της Β' τάξης, του Τομέα Μηχανολογίας, επισκέφθηκαν με τη σειρά τους το "Πολεμικό Μουσείο". Στόχοι των διδακτικών επισκέψεων είναι οι μαθητές να εξελίξουν την αντίληψη της επίσκεψης στο μουσείο σαν μια ευχάριστη εμπειρία. Επίσης, δίνεται στους μαθητές μας η ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους τρόπους μελέτης μέσα από τα συγκεκριμένα εκθέματα του μουσείου και να εφοδιαστούν με τρόπους που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν για να μελετήσουν και να παρατηρήσουν εκθέματα σε μελλοντικές επισκέψεις.

03mouseia20190308_1epal_evosm.jpg
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

01mouseia20190308_1epal_evosm.jpg
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα138
Χθές184
Τρεχ. εβδομάδα322
Αυτόν το Μήνα3037
Όλα486444

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd