Οι μαθητές της Β’ τάξης του τομέα Μηχανολογίας και της Γ’ τάξης της ειδικότητας Τεχνικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών επισκέφτηκαν στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης την Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, ή αλλιώς Ισλαχανέ της Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς Πολυτεχνείο Μιδάτ Πασά.
isl5.jpg
H Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαιμιδιέ σήμερα
Επρόκειτο για το πρώτο συγκρότημα ορφανοτροφείου - τεχνικής σχολής της πόλης και χτίστηκε κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στη Θεσσαλονίκη, ενδεικτικό παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων που επιχείρησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την περίοδο του Τανζιμάτ (1839-1876), αλλά και των ευρύτερων εκσυγχρονιστικών εκπαιδευτικών τάσεων της εποχής.
Η ιδέα της τεχνικής εκπαίδευσης, ως οργανωμένου κρατικού θεσμού, εισάγεται στο δυτικό κόσμο στις αρχές του 19ου αιώνα, και ξεκινά η αργή αντικατάσταση της παγιωμένης από την αρχαιότητα μεθόδου παραγωγής και «εκπαίδευσης» τεχνιτών, της μαθητείας η οποία παρόλα αυτά διατηρήθηκε ακμαία μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.
Η βιομηχανική επανάσταση που ξεκίνησε στην Αγγλία στηρίχτηκε αποκλειστικά στην πρωτοβουλία και την ευρηματικότητα των τεχνιτών της και δεν υπήρξε το αποτέλεσμα αξιοποίησης επιστημονικής γνώσης υπό την αιγίδα του κράτους. Μέχρι τα τέλη λοιπόν του 19ου αιώνα η αστική τάξη –και κυρίως το μεγάλο τμήμα της που στηριζόταν στο εμπόριο– είχε κάθε λόγο να εμπιστεύεται τη δοκιμασμένη μέθοδο της μαθητείας, ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την απόκτηση των απαιτούμενων τεχνικών-επαγγελματικών δεξιοτήτων. Η ίδια πρακτική εφαρμόστηκε και στον ελλαδικό χώρο.

 

 

Οι μαθητές της Α' Τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου επισκέφθηκαν το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου το οποίο βρίσκεται στην παραλία, μέσα στο πάρκο της περιοχής του Αναύρου.

volos1.jpg

Η εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης. Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από όλη τη Θεσσαλία, από την παλαιολιθική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Η πλειονότητα των έργων προέρχεται από την Νεολιθική περίοδο και από τις ανασκαφές που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Ο τεράστιος πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων της συλλογής του Μουσείου προσέλκυσε το ενδιαφέρων των παιδιών. Η ελεύθερη παρουσίαση των αντικειμένων, χωρίς τη μεσολάβηση προθηκών, συμβάλλει στην άμεση επαφή του επισκέπτη με τα εκθέματα, και κυρίως στην προσέγγιση του νεολιθικού ανθρώπου που τα δημιούργησε.

Ο τομέας Μηχανολογίας της Β΄ και Γ΄ τάξης επισκέφθηκε το 304 ΠΕΒ εργοστάσιο επισκευής αρμάτων στο στρατόπεδο Παπακυργιαζή. Εκεί έγινε ξενάγηση στα διάφορα τμήματα του εργοστασίου και επίδειξη από ένα άρμα μάχης.

Ο τομέας Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Β΄ και Γ΄ τάξης επισκέφθηκε την Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ. Εκεί έγινε ενημέρωση για την διατροφή σχετιζόμενη με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όλη την παραγωγική διαδικασία. Κατόπιν έγινε ξενάγηση στους χώρους παραγωγής.

Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών της Β΄ και Γ΄ τάξης επισκέφθηκε το Μουσείο της Πόλης στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη της πόλης του Βόλου.

Μετά την επίσκεψη στο μουσείο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στην παραλία του Βόλου και να θαυμάσουν τη θάλασσα και τα αξιοθέατα της πόλης.

IMG_2640.JPG

 

 

Στις 15 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη του τμήματος Α2 του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο χώρο της ΔΕΘ. Συνοδοί καθηγητές ήταν η κ. Ηλιού Ανδρομάχη και η κ. Φωτιάδου Αγγελική.
Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στο χωριό του μουσείου , περιηγήθηκαν όμως και αυτόνομα ανάμεσα σε γλυπτά και ζωγραφικούς πίνακες σύγχρονης προσεγγισης της τέχνης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν όταν κλήθηκαν ανά ομάδες να αναζητήσουν ένα έκθεμα και να το προσεγγίσουν, ερμηνεύσουν κατά το δοκούν.
Στη συζήτηση/ανατροφοδότηση που ακολούθως πραγματοποιήθηκε εντός της σχολικής αίθουσας , οι μαθητές  επέδειξαν ανάλογο  ενδιαφέρον,  γεγονός  που οδήγησε σε εποικοδομητικά  συμπεράσματα.