Καλώς μας ήρθες φθινόπωρο!

Οι μαθητές του τομέα γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου καλωσορίζουν το φθινόπωρο με επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης.

geop_19_09_Img00013.png
Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, οι μαθητές της Β΄ τάξης του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των εργαστηρίων του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Τοπίου» πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, στη συμβολή των οδών Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους.

geop_19_09_Img00009.png

Σε έκταση πέντε στρεμμάτων, σχεδιάστηκε και λειτουργεί ένας αστικός Βοτανικός Κήπος, μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που επιτελεί κυρίως εκπαιδευτικό έργο. Φιλοξενεί 1.000 είδη χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή και ξενικά.

geop_19_09_Img00010.png

Ο βοτανικός κήπος σταυρούπολης μέσα από το φωτογραφικό φακό των μαθητών, το πρώτο βροχερό πρωϊνό του φθινοπώρου 2019.

geop_19_09_Img00014.png

 

 

kavala201904_1epal_evosms07.jpg

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 η ολομέλεια του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου πραγματοποίησε με επιτυχία ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη, στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος, στην πόλη της Καβάλας.

kavala201904_1epal_evosms06.jpg
Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Καπνού για να γνωρίσουν την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ιστορία της πόλης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την εμπορεία καπνού από τον 19ο αιώνα. Επισκέφθηκαν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζει προϊστορικά ευρήματα από όλο το νομό Καβάλας καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές της Νεάπολης (παλιάς Καβάλας), της Αμφίπολης καθώς και από άλλες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας.

kavala201904_1epal_evosms04.jpg
Μετά από τις ανωτέρω εκπαιδευτικές επισκέψεις οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στην παραλία της πόλης και να περιηγηθούν στα αξιοθέατά της όπως είναι το Κάστρο και το Υδραγωγείο.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση

 


02mouseia20190308_1epal_evosm.jpg 

Οι μαθητές του σχολείου μας στο Πολεμικό Μουσείο

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου συμμετείχαν σε διδακτικές επισκέψεις με παράλληλες ξεναγήσεις στα Μουσεία της πόλης μας. Οι μαθητές της Α' τάξης ΕΠΑΛ επισκέφθηκαν το "Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού". Οι Μαθητές της Β' και της Γ' τάξης ΕΠΑΛ επισκέφθηκαν το "Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης" και οι μαθητές της Β' τάξης, του Τομέα Μηχανολογίας, επισκέφθηκαν με τη σειρά τους το "Πολεμικό Μουσείο". Στόχοι των διδακτικών επισκέψεων είναι οι μαθητές να εξελίξουν την αντίληψη της επίσκεψης στο μουσείο σαν μια ευχάριστη εμπειρία. Επίσης, δίνεται στους μαθητές μας η ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους τρόπους μελέτης μέσα από τα συγκεκριμένα εκθέματα του μουσείου και να εφοδιαστούν με τρόπους που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν για να μελετήσουν και να παρατηρήσουν εκθέματα σε μελλοντικές επισκέψεις.

03mouseia20190308_1epal_evosm.jpg
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

01mouseia20190308_1epal_evosm.jpg
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

 

 

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019 μαθητές της Β2 τάξης επισκέφτηκαν την εικαστική έκθεση «Selfie Automaton” στο ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο Αλατζά Ιμαρέτ. Η έκθεση σχεδιάστηκε κα κατασκευάστηκε από Έλληνες και Ρουμάνους καλλιτέχνες και εκπροσώπησε επίσημα την Ρουμανία στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2016.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από ειδικούς με πληροφορίες για την τέχνη και την παράδοση του κουκλοθέατρου αλλά και την ιστορία των «αυτόματων» από την αρχαία ελληνική μυθολογία και τον Ήρωνα μέχρι σήμερα.

self_auto_20190226_1epal_evosm01.jpg
Ξενάγηση από την υπεύθυνη της έκθεσης

Οι κούκλες που ίσως αποτελούν την αρχαιότερη συλλογική μορφή selfie φωτογραφίας της ανθρωπότητας μετατρέπουν τον επισκέπτη σε δρων πρόσωπο των έργων, θεατή και «ηθοποιό» μαζί και τους καλούν να παίξουν, θέτοντας ταυτόχρονα ερωτήματα γύρω από την θέση μας στον κόσμο και την κοινωνία.

self_auto_20190226_1epal_evosm02.jpg

 

 

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 μαθητές της Β’ τάξης του τομέα Μηχανολογίας συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο κέντρο της πόλης στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παραγωγικό Σκασιαρχείο» που οργανώνεται από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υ.Π.Ε.Θ. με αντικείμενο την επίσκεψη μαθητών σε καινοτομικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας. Οι μαθητές επισκέφτηκαν την βραβευμένη παραγωγική startup επιχείρηση Elektronio που σχεδιάζει και κατασκευάζει χειροποίητα, εξατομικευμένα οχήματα προσωπικής μετακίνησης βασισμένα στο ηλεκτρικό ποδήλατο με μια επαναστατική τρίτροχη γεωμετρία.

ekp12019_1epal_evosm01.jpg

Το εργαστήριο του Elektronio

 

ekp12019_1epal_evosm04.jpg
Οι μαθητές ξεναγούνται στο Elektronio

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν την εταιρεία software, Stonewave η οποία προσφέρει στρατηγικές εφαρμογές πληροφορικής και Media Platforms.

Οι μαθητές ξεναγούνται στο Stonewave

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:
- την ξενάγηση των μαθητών στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων
- σύντομη παρουσίαση από τον εκπρόσωπο της Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στις βασικές έννοιες της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας
- καλωσόρισμα από τους εκπροσώπους των εταιρειών και παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής , της καθημερινής λειτουργίας και πρακτικών θεμάτων
- υποβολή ερωτημάτων από τους μαθητές και ανταλλαγή απόψεων και τέλος
΄- Υλοποίηση βιωματικού εργαστηρίου με θεματολογία ΣΤΕΑΜ (Sience, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) και περιεχόμενο ανάλογο με το αντικείμενο των επιχειρήσεων τις οποίες επισκέφτηκαν οι μαθητές.
ekp12019_1epal_evosm02.jpg
Οι μαθητές υλοποιούν το βιωματικό εργαστήριο

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με πρωτεργάτες της καινοτομίας και λαμβάνοντας ταυτόχρονα την εμπειρική γνώση της καινοτομίας και του επιχειρείν είχαν την δυνατότητα της ανταλλαγής ιδεών και την οικοδόμηση μιας κοινής κουλτούρας δημιουργίας. Ταυτόχρονα προωθούνται σύγχονες μορφές απασχόλησης και ανάπτυξης νεανικής επιχειρηματικότητας.

 

 

 

gal2018_1epal_evosm01.jpg
Οι μαθητές στην Αψίδα του Γαλέριου

Η εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης των τμημάτων της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ και του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Οι μαθητές είχαν τη χαρά να ταξιδέψουν, μέσω της ξενάγησης, στα μνημεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της περιόδου 293-305 μ.Χ. η οποία ήταν χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα ήδη από το 284 μ.Χ. Ο καίσαρας (και αργότερα αυτοκράτορας) Γαλέριος επιλέγει τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του «Ανατολικού Ιλλυρικού», του τμήματος που διοικεί. Χτίζει τα περίφημα Ανάκτορα, την Αψίδα και τη Ροτόντα, που συναποτελούν το Γαλεριανό Συγκρότημα, καθώς και άλλα λαμπρά δημόσια κτήρια.

Συγκεκριμένα οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το συγκρότημα αυτό που κτίστηκε την περίοδο της Ρωμαϊκής Τετραρχίας (297-307 μ.Χ.) για το Ρωμαίο αυτοκράτορα Γαλέριο και περιλαμβάνει: τα Ανάκτορα, το Οκτάγωνο, τον Ιππόδρομο, την Αψίδα του Γαλερίου, (πομπική στοά και αψίδα) και πιθανά και τη Ροτόντα. Η Ροτόντα είναι ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα σωζόμενα κτίσματα της πόλης, και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίσματα της Ρωμαϊκής περιόδου σε παγκόσμια κλίμακα. Η Αψίδα του Γαλερίου κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας, όταν αυτός επέστρεψε νικητής στην πόλη (περί το 306 μ.Χ.) μετά από πολέμους του κατά των Περσών. Από τα στοιχεία των τοιχοποιιών που αποκαλύφθηκαν προκύπτει πως τα Ρωμαϊκά Ανάκτορα ήταν ένα μεγάλο και πολυσύνθετο κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο κυριαρχούσε μία μεγάλη εσωτερική αυλή (αίθριο ή atrium) και ένα περιμετρικό περιστύλιο. Στο ορθογώνιο αυτό κτίριο με τους μεγάλους διαδρόμους, όπου βρέθηκαν σημαντικής αξίας ψηφιδωτά δάπεδα.

Με τις διδακτικές αυτές εισκέψεις επιτυγχάνεται η βιωματική μάθηση και παράλληλα εμπλουτίζονται οι γνώσεις των μαθητών για την ιστορία της πόλης μας.

gal2018_1epal_evosm03.jpg
Οι μαθητές στο Ανάκτορο του Γαλέριου


Οι μαθητές στη Ροτόντα

 

 

 

Οι μαθητές της Β’ τάξης του τομέα Μηχανολογίας και της Γ’ τάξης της ειδικότητας Τεχνικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών επισκέφτηκαν στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης την Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, ή αλλιώς Ισλαχανέ της Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς Πολυτεχνείο Μιδάτ Πασά.
isl5.jpg
H Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαιμιδιέ σήμερα
Επρόκειτο για το πρώτο συγκρότημα ορφανοτροφείου - τεχνικής σχολής της πόλης και χτίστηκε κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στη Θεσσαλονίκη, ενδεικτικό παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων που επιχείρησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την περίοδο του Τανζιμάτ (1839-1876), αλλά και των ευρύτερων εκσυγχρονιστικών εκπαιδευτικών τάσεων της εποχής.
Η ιδέα της τεχνικής εκπαίδευσης, ως οργανωμένου κρατικού θεσμού, εισάγεται στο δυτικό κόσμο στις αρχές του 19ου αιώνα, και ξεκινά η αργή αντικατάσταση της παγιωμένης από την αρχαιότητα μεθόδου παραγωγής και «εκπαίδευσης» τεχνιτών, της μαθητείας η οποία παρόλα αυτά διατηρήθηκε ακμαία μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.
Η βιομηχανική επανάσταση που ξεκίνησε στην Αγγλία στηρίχτηκε αποκλειστικά στην πρωτοβουλία και την ευρηματικότητα των τεχνιτών της και δεν υπήρξε το αποτέλεσμα αξιοποίησης επιστημονικής γνώσης υπό την αιγίδα του κράτους. Μέχρι τα τέλη λοιπόν του 19ου αιώνα η αστική τάξη –και κυρίως το μεγάλο τμήμα της που στηριζόταν στο εμπόριο– είχε κάθε λόγο να εμπιστεύεται τη δοκιμασμένη μέθοδο της μαθητείας, ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την απόκτηση των απαιτούμενων τεχνικών-επαγγελματικών δεξιοτήτων. Η ίδια πρακτική εφαρμόστηκε και στον ελλαδικό χώρο.

 

 

Οι μαθητές της Α' Τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου επισκέφθηκαν το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου το οποίο βρίσκεται στην παραλία, μέσα στο πάρκο της περιοχής του Αναύρου.

volos1.jpg

Η εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης. Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από όλη τη Θεσσαλία, από την παλαιολιθική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Η πλειονότητα των έργων προέρχεται από την Νεολιθική περίοδο και από τις ανασκαφές που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Ο τεράστιος πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων της συλλογής του Μουσείου προσέλκυσε το ενδιαφέρων των παιδιών. Η ελεύθερη παρουσίαση των αντικειμένων, χωρίς τη μεσολάβηση προθηκών, συμβάλλει στην άμεση επαφή του επισκέπτη με τα εκθέματα, και κυρίως στην προσέγγιση του νεολιθικού ανθρώπου που τα δημιούργησε.

Ο τομέας Μηχανολογίας της Β΄ και Γ΄ τάξης επισκέφθηκε το 304 ΠΕΒ εργοστάσιο επισκευής αρμάτων στο στρατόπεδο Παπακυργιαζή. Εκεί έγινε ξενάγηση στα διάφορα τμήματα του εργοστασίου και επίδειξη από ένα άρμα μάχης.

Ο τομέας Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Β΄ και Γ΄ τάξης επισκέφθηκε την Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ. Εκεί έγινε ενημέρωση για την διατροφή σχετιζόμενη με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όλη την παραγωγική διαδικασία. Κατόπιν έγινε ξενάγηση στους χώρους παραγωγής.

Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών της Β΄ και Γ΄ τάξης επισκέφθηκε το Μουσείο της Πόλης στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη της πόλης του Βόλου.

Μετά την επίσκεψη στο μουσείο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στην παραλία του Βόλου και να θαυμάσουν τη θάλασσα και τα αξιοθέατα της πόλης.

IMG_2640.JPG

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα27
Χθές152
Τρεχ. εβδομάδα498
Αυτόν το Μήνα2921
Όλα472153

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd