Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική Επίσκεψη 35 μαθητών του 1ΟΥ  ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ στη Β. Ιταλία και τις Δαλματικές Ακτές, στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα: «Αδριατική Θάλασσα Αρχαίες Ελληνικές Αποικίες & Μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ».
dubrovnik_1epalevosmou_1.png
Το Ντουμπρόβνικ, Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ

Την Παιδαγωγική Ομάδα συγκροτούν: ο εισηγητής του Πολιτιστικού Προγράμματος κος Αρβανιτίδης Χρήστος, η Διευθύντρια του Σχολείου κα Γιουβανούδη Αλεξάνδρα και η Φιλόλογος κα Φωτιάδου Αγγελική. Οι μαθητές επισκέφθηκαν καταρχήν το Ιστορικό κέντρο στην πόλη Βερόνα της Ιταλίας όπου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, λόγω της αστικής δομής και της αρχιτεκτονικής της. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη Βενετία, όπου επίσης είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. Εκτός από τον περίφημο ναό του Αγίου Μάρκου, το ανάκτορο των Δόγηδων, τη γέφυρα των στεναγμών, τον πύργο του Ωρολογίου το καμπανίλε και την γέφυρα Ριάλτο είχαν ιδιαίτερη ξενάγηση στον ελληνικό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου τους υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν Έλληνες ιερείς.
dubrovnik_1epalevosmou_5.png
Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία

 

 

Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα του σχολείου μας επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στην επιμορφωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο:

«ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ»

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και τους σχολικούς συμβούλους Αναστασία Βακαλούδη (Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Ανατολικής Θεσσαλονίκης) και Γεώργιο Τσότσο (Σχολικό Σύμβουλο Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων Βόρειας Ελλάδος και Σχολικό Σύμβουλο Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας).
Συγκεκριμένα πρόκειται για το πολιτιστικό πρόγραμμα «Αναζητώντας το χθες και το σήμερα στις πλατείες της Θεσσαλονίκης» που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της ειδικότητας «Τεχνικός Θερμικών κα Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» του Μηχανολογικού Τομέα του σχολείου μας. Ομιλήτριες ήταν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, κ.κ Ευαγγελία Τσιρίκα και Βασιλική Νεοφωτίστου.
Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας ήταν οι κ.κ. Ευαγγελία Στεφανή, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της πόλης Θεσσαλονίκης, Φλώρα Καραγιάννη, βυζαντινολόγος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών, Ευάγγελος Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος  Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. και οι κ.κ. Βακαλούδη και Τσότσος.
Το σχολείο μας ήταν  το μοναδικό που είχε επιλεγεί από την περιοχή της Δυτικής  Θεσσαλονίκης και υπήρχε ένα άλλο (το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης) από την περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Παρακάτω φαίνεται το πρόγραμμα της ημερίδας και η αφίσα της ημερίδας:

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στα πλαίσια των Περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Ανατρέχοντας στο παρελθόν των πόλεων» και  «Βιοκλιματική αρχιτεκτονική στην Μινωϊκή Κρήτη».
Οι μαθητές επισκέφτηκαν την Ελούντα και την Σπιναλόγκα, οχυρό από την εποχή των Ενετών και λεπροκομείο τα νεότερα χρόνια, καθώς και τον Άγιο Νικόλαο πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, τη λίμνη Κουρνά, την Μονή Αρκαδίου, το Ρέθυμνο και τα Χανιά.
Επισκέφτηκαν επίσης το ενυδρείο του Ηρακλείου, τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και το Αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.

Οι καθηγητές που εκπόνησαν τα προγράμματα:     
Αγκαθίδης Δημήτριος (Μηχανολόγος)
Ουζούνη Ιωάννα (Ιατρικ. Εργαστηρίων)
Τσιρίκα Ευαγγελία (Μηχανολόγος)
Αναγνώστου Κωνσταντίνος (Ιατρικ. Εργαστηρίων)

20170321 112700

 

 

Ομάδα μαθητών και καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ πραγματοποιούν το 2016-17 πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «Αναγέννηση και Ανθρωπισμός στην Ιταλία και οι επιρροές τους από τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό».

16 17 anagenisi 1

 

 

Πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «Ο Παροικιακός Ελληνισμός κατά τον 18ο και 19ο αιώνα στην Ευρώπη: Ανατολική Ιταλία – Δυτικά Βαλκάνια, μια περιήγηση σε περιοχές της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων» το οποίο περιελάμβανε και εκπαιδευτική εκδρομή, πραγματοποίησε με επιτυχία το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου. Οι μαθητές του προγράμματος είχαν την ευκαιρία ν’ επισκεφτούν τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βενετία και τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Τεργέστη περιοχές που άκμαζαν οι ελληνικές κοινότητες κατά τον 18ο και 19ο αιώνα και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην αφύπνιση του υποδουλωμένου ελληνικού έθνους.

Επίσης, επισκέφθηκαν τη μεσαιωνική πόλη της Βερόνα και την Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική με τις επιρροές των Αψβούργων. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Μιλάνο, όπου θαυμάσαμε το ιστορικό κέντρο της πόλης όπου δεσπόζει το Duοmo.

 

blur photo

Βενετία, Ιερός μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων

 

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα45
Χθές105
Τρεχ. εβδομάδα150
Αυτόν το Μήνα1959
Όλα445666

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!