Την Πέμπτη 19-1-2023 το τμήμα Α1 με τις συνοδούς καθηγήτριες, Ηλιού Ανδρομάχη, Καραβέλα Ιουλιάνα και Μισαηλίδου Δέσποινα πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο MOMus Μουσείο φωτογραφίας στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος με θέμα «Μία φωτογραφία, χίλες λέξεις».
Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια»
Σε σύνολο 110 έργων και πολυμεσικών εφαρμογών, που παρουσιάζονται στην έκθεση, μαθητές και καθηγήτριες παρακολούθησαν, με την βοήθεια της ξεναγού, τη διαμόρφωση του φωτογραφικού βλέμματος του Φρεντ Μπουασονά, τις πηγές της έμπνευσής του και τη μακρόχρονη προσπάθειά του να αναγάγει τη φωτογραφία στη σφαίρα των καλών τεχνών. Στα έργα του σε μια ελικοειδή διαδρομή, από τις Άλπεις μέχρι την έρημο του Σινά, πρωταγωνιστεί η Μεσόγειος που, ως άλλος κοινός τόπος, γίνεται το σκηνικό της φωτογραφικής Οδύσσειας του ίδιου του φωτογράφου, στα χνάρια του ομηρικού ήρωα. Το έργο του Μπουασονά τροφοδοτήθηκε από τις συνεργασίες του με συγγραφείς, αρχαιολόγους, πολιτικούς και γεωγράφους, και συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης που αντιμετώπιζε τη Μεσόγειο ως ενιαία γεωγραφική και πολιτισμική οντότητα. Φωτογραφίζοντας τους μεσογειακούς τόπους για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, επικύρωσε μεταξύ άλλων τους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Σκηνές από την καθημερινότητα απλών ανθρώπων, μνημεία και τοπία προς αποκρυπτογράφηση προσκαλούν τους επισκέπτες σε μια ταξιδιωτική εμπειρία σε τόπους που πλέον έχουν διαμορφωθεί με τρόπους, που τότε ακόμη φάνταζαν μυθικοί.
Στο τέλος της ξενάγησης μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες δημιούργησαν κολλάζ με φωτογραφίες της έκθεσης και θέμα την Ελλάδα.
Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 οι μαθητές του τμήματος Α3 που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο “ Τέχνη και Τεχνολογία” επισκέφθηκαν το Μουσείο Ψευδαισθήσεων Θεσσαλονίκης (Museum of Illusions Thessaloniki) συνοδευόμενοι από την κα Καραβέλα Ι. και την κα Μπουζίνου Μ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου με τη βοήθεια ξεναγού. Συμμετείχαν με εξαίρετο τρόπο στις ξεναγήσεις, διέδρασαν με την ξεναγό και απόλαυσαν μία μοναδική εμπειρία στον χώρο τον ψευδαισθήσεων, στις οφθαλμαπάτες και τις τεχνικές τους.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική Επίσκεψη 35 μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο εγκεκριμένου Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα: «Πελοπόννησος Κάστρα και Πολιτισμός».
Την Παιδαγωγική Ομάδα συγκροτούν: ο εισηγητής του προγράμματος κος Αρβανιτίδης Χρήστος, η διευθύντρια του Σχολείου κα Γιουβανούδη Αλεξάνδρα και η Φιλόλογος κα Φωτιάδου Αγγελική. Στο πρόγραμμα συμμετείχε ως συνοδός η κα Μισαηλίδου Δέσποινα.
Οι μαθητές επισκέφθηκαν καταρχήν την Πάτρα και το μεσαιωνικό της Κάστρα όπου ξεναγήθηκαν και παράλληλα θαύμασαν τη θέα του κορινθιακού κόλπου. Επόμενος προορισμός η Αρχαία Ολυμπία όπου υπήρξε ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά την αρχαιότητα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την παραθαλάσσια πόλη της Πύλου, και τον εκπληκτικό κόλπο της. Η πόλη ήταν γνωστή παλαιότερα και με την ενετική-ιταλική ονομασία Ναυαρίνο και εκεί έγινε και η ναυμαχία το 1827. Κατόπιν επισκεφθήκαμε την Μεθώνη και το κάστρο της το οποίο είναι από τα σημαντικότερα του Ελλαδικού χώρου και χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209 μ.Χ. Είναι χτισμένο σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο.
Επόμενος προορισμός μας ήταν η Καλαμάτα όπου ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό της κέντρο. Το σημαντικότερο γεγονός της μακρόχρονης ιστορίας της πόλης είναι η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου του 1821. Κατόπιν, επισκεφθήκαμε το Ναύπλιο μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας με αναλλοίωτη αρχιτεκτονική με νεοκλασικό χαρακτήρα. Υπήρξε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 - 1833. Το Ναύπλιο είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι της πόλης, για το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακροναυπλία, έτερο φρούριο ενετικό, επί της ομώνυμης χερσονησίδας, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Τελικός προορισμός μας ήταν η Αθήνα όπου πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο εμβληματικότερο μνημείο του αρχαίου Δυτικού πολιτισμού: τον Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, τη Ρωμαϊκή αγορά και κατόπιν το Μοναστηράκι και την Πλάκα.
Η επιστροφή στο σχολείο μας και την πόλη του Ευόσμου μπορεί να σήμανε το τέλος της εκπαιδευτικής επίσκεψης, αλλά ταυτόχρονα σηματοδότησε την έναρξη νέων, δημιουργικών δραστηριοτήτων και ανασχολήσεων για τους μαθητές μας, μια και το επιβάλλουν οι γνώσεις και οι εικόνες που προήλθαν από το επιτυχημένο Πολιτιστικό μας Πρόγραμμα.
Οι εργασίες του προγράμματος, που περιλαμβάνουν, γραπτή εργασία, Power point και βίντεο, θα παρουσιαστούν στη βιβλιοθήκη του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στους μαθητές του σχολείου μας πριν τη λήξη του σχολικού έτους.
Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική Επίσκεψη 35 μαθητών του 1ΟΥ ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ στη Β. Ιταλία και τις Δαλματικές Ακτές, στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα: «Αδριατική Θάλασσα Αρχαίες Ελληνικές Αποικίες & Μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ».
Το Ντουμπρόβνικ, Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ
Την Παιδαγωγική Ομάδα συγκροτούν: ο εισηγητής του Πολιτιστικού Προγράμματος κος Αρβανιτίδης Χρήστος, η Διευθύντρια του Σχολείου κα Γιουβανούδη Αλεξάνδρα και η Φιλόλογος κα Φωτιάδου Αγγελική. Οι μαθητές επισκέφθηκαν καταρχήν το Ιστορικό κέντρο στην πόλη Βερόνα της Ιταλίας όπου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, λόγω της αστικής δομής και της αρχιτεκτονικής της. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη Βενετία, όπου επίσης είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. Εκτός από τον περίφημο ναό του Αγίου Μάρκου, το ανάκτορο των Δόγηδων, τη γέφυρα των στεναγμών, τον πύργο του Ωρολογίου το καμπανίλε και την γέφυρα Ριάλτο είχαν ιδιαίτερη ξενάγηση στον ελληνικό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου τους υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν Έλληνες ιερείς.
Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία
Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα του σχολείου μας επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στην επιμορφωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο:
«ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ»
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και τους σχολικούς συμβούλους Αναστασία Βακαλούδη (Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Ανατολικής Θεσσαλονίκης) και Γεώργιο Τσότσο (Σχολικό Σύμβουλο Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων Βόρειας Ελλάδος και Σχολικό Σύμβουλο Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας).
Συγκεκριμένα πρόκειται για το πολιτιστικό πρόγραμμα «Αναζητώντας το χθες και το σήμερα στις πλατείες της Θεσσαλονίκης» που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της ειδικότητας «Τεχνικός Θερμικών κα Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» του Μηχανολογικού Τομέα του σχολείου μας. Ομιλήτριες ήταν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, κ.κ Ευαγγελία Τσιρίκα και Βασιλική Νεοφωτίστου.
Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας ήταν οι κ.κ. Ευαγγελία Στεφανή, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της πόλης Θεσσαλονίκης, Φλώρα Καραγιάννη, βυζαντινολόγος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών, Ευάγγελος Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. και οι κ.κ. Βακαλούδη και Τσότσος.
Το σχολείο μας ήταν το μοναδικό που είχε επιλεγεί από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και υπήρχε ένα άλλο (το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης) από την περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Παρακάτω φαίνεται το πρόγραμμα της ημερίδας και η αφίσα της ημερίδας:
Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στα πλαίσια των Περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Ανατρέχοντας στο παρελθόν των πόλεων» και «Βιοκλιματική αρχιτεκτονική στην Μινωϊκή Κρήτη».
Οι μαθητές επισκέφτηκαν την Ελούντα και την Σπιναλόγκα, οχυρό από την εποχή των Ενετών και λεπροκομείο τα νεότερα χρόνια, καθώς και τον Άγιο Νικόλαο πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, τη λίμνη Κουρνά, την Μονή Αρκαδίου, το Ρέθυμνο και τα Χανιά.
Επισκέφτηκαν επίσης το ενυδρείο του Ηρακλείου, τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και το Αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.
Οι καθηγητές που εκπόνησαν τα προγράμματα:
Αγκαθίδης Δημήτριος (Μηχανολόγος)
Ουζούνη Ιωάννα (Ιατρικ. Εργαστηρίων)
Τσιρίκα Ευαγγελία (Μηχανολόγος)
Αναγνώστου Κωνσταντίνος (Ιατρικ. Εργαστηρίων)
Ομάδα μαθητών και καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ πραγματοποιούν το 2016-17 πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «Αναγέννηση και Ανθρωπισμός στην Ιταλία και οι επιρροές τους από τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό».
Πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «Ο Παροικιακός Ελληνισμός κατά τον 18ο και 19ο αιώνα στην Ευρώπη: Ανατολική Ιταλία – Δυτικά Βαλκάνια, μια περιήγηση σε περιοχές της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων» το οποίο περιελάμβανε και εκπαιδευτική εκδρομή, πραγματοποίησε με επιτυχία το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου. Οι μαθητές του προγράμματος είχαν την ευκαιρία ν’ επισκεφτούν τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βενετία και τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Τεργέστη περιοχές που άκμαζαν οι ελληνικές κοινότητες κατά τον 18ο και 19ο αιώνα και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην αφύπνιση του υποδουλωμένου ελληνικού έθνους.
Επίσης, επισκέφθηκαν τη μεσαιωνική πόλη της Βερόνα και την Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική με τις επιρροές των Αψβούργων. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Μιλάνο, όπου θαυμάσαμε το ιστορικό κέντρο της πόλης όπου δεσπόζει το Duοmo.
Βενετία, Ιερός μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων