Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου πραγματοποίησε από 9 έως 14 Μαρτίου 2024 εξαήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βουκουρέστι και τα Καρπάθια Όρη, κατόπιν προσκλήσεως του ελληνικού σχολείου «ΑΘΗΝΑ». Στην επίσκεψη συμμετείχαν 46 μαθητές/τριες και 4 εκπαιδευτικοί.

Οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν τη βουλή του Βουκουρεστίου (Palatul Parlamentului), ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια του κόσμου. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο παλάτι του Τσαουσέσκου, το σημερινό Κοινοβούλιο, καθώς και στο μουσείο φυσικής ιστορίας το Βουκουρεστίου. Περιηγήθηκαν στο Μουσείο του Χωριού, όπου παράκτια τη λίμνης, γνώρισαν σπίτια από όλες τις περιοχές της Ρουμανίας. Επισκέφθηκαν το πάρκο Herastrau και ξεναγήθηκαν στην συνοικία Λιπσκάνι, το γοητευτικό ιστορικό κέντρο της πόλης, του οποίου τα ωραία κτήρια αντανακλούν την ιστορική του αξία και την πολιτισμική του ταυτότητα!

collageBouk1

    Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδρομή στην πανέμορφη Σινάια και στην ιστορική Μονή της, έργο των Κατακουζηνών. Εν συνεχεία, πηγαίνοντας βόρεια και περίπου στα όρια Βλαχίας και Τρανσυλβανίας, στα Καρπάθια Όρη, στην πόλη Μπραν, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Πύργο του Βλαντ Τσέπες, του επονομαζόμενου Δράκουλα. Μοναδικής ομορφιάς η πόλη Μπρασόφ και η διάσημη Μαύρη Εκκλησία της!

bouk5   bouk6

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο ιστορικό κέντρο της Σόφιας, πρωτεύουσας της Βουλγαρίας. Η επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, της μεγαλύτερης και πιο φημισμένης ορθόδοξης μονής στη Βουλγαρία άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις…

bouk7

    Ανεκτίμητη αξία για όλους τους συμμετέχοντες είχε η επίσκεψη στο σχολείο «ΑΘΗΝΑ» του Βουκουρεστίου. Εκεί πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του σχολείου και της ιστορίας της Ελληνικής Ομογένειας στη Ρουμανία, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, ανταλλαγή εκπαιδευτικών απόψεων, αναμνηστικών … και φυσικά διευθύνσεων στα social media μεταξύ των μαθητών!

 bouk8 bouk9 

   Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού προγράμματος μόνο θετικό αποτύπωμα θα μπορούσε να έχει! Αλληλεπίδραση και βιωματική μάθηση! Οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί κ.κ. Αγκαθίδης Δημήτριος, Τσιρίκα Ευαγγελία, Τσιρανίδης Γεώργιος και Φωτιάδου Αγγελική αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις!

 

 

 

 

 

Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης των τμημάτων Α2 και Α5 του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου.

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 Βοτανικοί Κήποι (ολοκληρωμένοι). Περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή 100 και πλέον φυτών. Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων, μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που επιτελεί κυρίως εκπαιδευτικό έργο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης μαθητές/τριες των τμημάτων Α2 και Α5, αλλά κι εκείνοι που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις» άδραξαν την ευκαιρία προκειμένου να αποτυπώσουν φωτογραφικά τα χρώματα των φυτών και των λουλουδιών, την ανοιξιάτικη χλωρίδα και το φυσικό περιβάλλον μέσα στον αστικό ιστό.

collage 9

Οι φωτογραφίες τους αποτέλεσαν το υλικό για την πραγματοποίηση έκθεσης στην είσοδο του σχολείου. Ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε – και κατόπιν ψηφοφορίας μαθητών και εκπαιδευτικών – ανέδειξε με ισοψηφία τις δύο νικήτριες μαθήτριες, οι οποίες παρέλαβαν ενδεικτικά το βραβείο τους για την εξαιρετική φωτογραφική επιλογή και λήψη τους.

Οι καθηγήτριες κ. Μισαηλίδου Δ., κ. Ηλίου Α., κ. Καραβέλα Ι., κ. Τσιορμπατζούδη Λ., κ. Φωτιάδου Α.  επεδίωξαν την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα πρασίνου και περιβάλλοντος. Οι φωτογραφίες όμως των ίδιων των μαθητών απέδειξαν πως το πράσινο και ο πολιτισμός κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη!!!

 

 

Την Πέμπτη 19-1-2023 το τμήμα Α1 με τις συνοδούς καθηγήτριες, Ηλιού Ανδρομάχη, Καραβέλα Ιουλιάνα και Μισαηλίδου Δέσποινα πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο MOMus Μουσείο φωτογραφίας στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος με θέμα «Μία φωτογραφία, χίλες λέξεις».

Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια»

IMG 414c75cad507dcf4e8bf112aad1ac9b4 V

Σε σύνολο 110 έργων και πολυμεσικών εφαρμογών, που παρουσιάζονται στην έκθεση, μαθητές και καθηγήτριες παρακολούθησαν, με την βοήθεια της ξεναγού, τη διαμόρφωση του φωτογραφικού βλέμματος του Φρεντ Μπουασονά, τις πηγές της έμπνευσής του και τη μακρόχρονη προσπάθειά του να αναγάγει τη φωτογραφία στη σφαίρα των καλών τεχνών. Στα έργα του σε μια ελικοειδή διαδρομή, από τις Άλπεις μέχρι την έρημο του Σινά, πρωταγωνιστεί η Μεσόγειος που, ως άλλος κοινός τόπος, γίνεται το σκηνικό της φωτογραφικής Οδύσσειας του ίδιου του φωτογράφου, στα χνάρια του ομηρικού ήρωα. Το έργο του Μπουασονά τροφοδοτήθηκε από τις συνεργασίες του με συγγραφείς, αρχαιολόγους, πολιτικούς και γεωγράφους, και συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης που αντιμετώπιζε τη Μεσόγειο ως ενιαία γεωγραφική και πολιτισμική οντότητα. Φωτογραφίζοντας τους μεσογειακούς τόπους για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, επικύρωσε μεταξύ άλλων τους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Σκηνές από την καθημερινότητα απλών ανθρώπων, μνημεία και τοπία προς αποκρυπτογράφηση προσκαλούν τους επισκέπτες σε μια ταξιδιωτική εμπειρία σε τόπους που πλέον έχουν διαμορφωθεί με τρόπους, που τότε ακόμη φάνταζαν μυθικοί.

IMG 3d0f2bce41f7f97490be853b030deabe V

Στο τέλος της ξενάγησης μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες δημιούργησαν κολλάζ με φωτογραφίες της έκθεσης και θέμα την Ελλάδα.

IMG 2739dd91b3bfb44ef277e1fc05a7f5eb V

IMG 02c21a2bf75f76fba0f49c8925767b6e V

Picture1

Την Δευτέρα  4 Απριλίου 2022 οι μαθητές του τμήματος  Α3 που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο “ Τέχνη και Τεχνολογία”  επισκέφθηκαν το  Μουσείο Ψευδαισθήσεων Θεσσαλονίκης (Museum of Illusions Thessaloniki) συνοδευόμενοι από την κα Καραβέλα Ι. και την κα Μπουζίνου Μ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου με τη βοήθεια ξεναγού. Συμμετείχαν με εξαίρετο τρόπο στις ξεναγήσεις, διέδρασαν με την ξεναγό και απόλαυσαν μία μοναδική εμπειρία στον χώρο τον ψευδαισθήσεων, στις οφθαλμαπάτες και τις τεχνικές τους.

Picture2Picture3

Picture4 Picture5

Picture6Picture7

 

 

 

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική Επίσκεψη 35 μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο εγκεκριμένου Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα: «Πελοπόννησος Κάστρα και Πολιτισμός».

2019pol_1epal_evosms09.jpg
Την Παιδαγωγική Ομάδα συγκροτούν: ο εισηγητής του προγράμματος κος Αρβανιτίδης Χρήστος, η διευθύντρια του Σχολείου κα Γιουβανούδη Αλεξάνδρα και η Φιλόλογος κα Φωτιάδου Αγγελική. Στο πρόγραμμα συμμετείχε ως συνοδός η κα Μισαηλίδου Δέσποινα.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν καταρχήν την Πάτρα και το μεσαιωνικό της Κάστρα όπου ξεναγήθηκαν και παράλληλα θαύμασαν τη θέα του κορινθιακού κόλπου. Επόμενος προορισμός η Αρχαία Ολυμπία όπου υπήρξε ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά την αρχαιότητα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την παραθαλάσσια πόλη της Πύλου, και τον εκπληκτικό κόλπο της. Η πόλη ήταν γνωστή παλαιότερα και με την ενετική-ιταλική ονομασία Ναυαρίνο και εκεί έγινε και η ναυμαχία το 1827. Κατόπιν επισκεφθήκαμε την Μεθώνη και το κάστρο της το οποίο είναι από τα σημαντικότερα του Ελλαδικού χώρου και χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209 μ.Χ. Είναι χτισμένο σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο.

2019pol_1epal_evosms04.jpg

Επόμενος προορισμός μας ήταν η Καλαμάτα όπου ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό της κέντρο. Το σημαντικότερο γεγονός της μακρόχρονης ιστορίας της πόλης είναι η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου του 1821. Κατόπιν, επισκεφθήκαμε το Ναύπλιο μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας με αναλλοίωτη αρχιτεκτονική με νεοκλασικό χαρακτήρα. Υπήρξε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 - 1833. Το Ναύπλιο είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι της πόλης, για το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακροναυπλία, έτερο φρούριο ενετικό, επί της ομώνυμης χερσονησίδας, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Τελικός προορισμός μας ήταν η Αθήνα όπου πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο εμβληματικότερο μνημείο του αρχαίου Δυτικού πολιτισμού: τον Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, τη Ρωμαϊκή αγορά και κατόπιν το Μοναστηράκι και την Πλάκα.

2019pol_1epal_evosms05.jpg

Η επιστροφή στο σχολείο μας και την πόλη του Ευόσμου μπορεί να σήμανε το τέλος της εκπαιδευτικής επίσκεψης, αλλά ταυτόχρονα σηματοδότησε την έναρξη νέων, δημιουργικών δραστηριοτήτων και ανασχολήσεων για τους μαθητές μας, μια και το επιβάλλουν οι γνώσεις και οι εικόνες που προήλθαν από το επιτυχημένο Πολιτιστικό μας Πρόγραμμα.

Οι εργασίες του προγράμματος, που περιλαμβάνουν, γραπτή εργασία, Power point και βίντεο, θα παρουσιαστούν στη βιβλιοθήκη του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στους μαθητές του σχολείου μας πριν τη λήξη του σχολικού έτους.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική Επίσκεψη 35 μαθητών του 1ΟΥ  ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ στη Β. Ιταλία και τις Δαλματικές Ακτές, στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα: «Αδριατική Θάλασσα Αρχαίες Ελληνικές Αποικίες & Μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ».
dubrovnik_1epalevosmou_1.png
Το Ντουμπρόβνικ, Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ

Την Παιδαγωγική Ομάδα συγκροτούν: ο εισηγητής του Πολιτιστικού Προγράμματος κος Αρβανιτίδης Χρήστος, η Διευθύντρια του Σχολείου κα Γιουβανούδη Αλεξάνδρα και η Φιλόλογος κα Φωτιάδου Αγγελική. Οι μαθητές επισκέφθηκαν καταρχήν το Ιστορικό κέντρο στην πόλη Βερόνα της Ιταλίας όπου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, λόγω της αστικής δομής και της αρχιτεκτονικής της. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη Βενετία, όπου επίσης είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. Εκτός από τον περίφημο ναό του Αγίου Μάρκου, το ανάκτορο των Δόγηδων, τη γέφυρα των στεναγμών, τον πύργο του Ωρολογίου το καμπανίλε και την γέφυρα Ριάλτο είχαν ιδιαίτερη ξενάγηση στον ελληνικό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου τους υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν Έλληνες ιερείς.
dubrovnik_1epalevosmou_5.png
Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία

 

 

Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα του σχολείου μας επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στην επιμορφωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο:

«ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ»

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και τους σχολικούς συμβούλους Αναστασία Βακαλούδη (Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Ανατολικής Θεσσαλονίκης) και Γεώργιο Τσότσο (Σχολικό Σύμβουλο Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων Βόρειας Ελλάδος και Σχολικό Σύμβουλο Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας).
Συγκεκριμένα πρόκειται για το πολιτιστικό πρόγραμμα «Αναζητώντας το χθες και το σήμερα στις πλατείες της Θεσσαλονίκης» που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της ειδικότητας «Τεχνικός Θερμικών κα Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» του Μηχανολογικού Τομέα του σχολείου μας. Ομιλήτριες ήταν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, κ.κ Ευαγγελία Τσιρίκα και Βασιλική Νεοφωτίστου.
Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας ήταν οι κ.κ. Ευαγγελία Στεφανή, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της πόλης Θεσσαλονίκης, Φλώρα Καραγιάννη, βυζαντινολόγος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών, Ευάγγελος Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος  Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. και οι κ.κ. Βακαλούδη και Τσότσος.
Το σχολείο μας ήταν  το μοναδικό που είχε επιλεγεί από την περιοχή της Δυτικής  Θεσσαλονίκης και υπήρχε ένα άλλο (το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης) από την περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Παρακάτω φαίνεται το πρόγραμμα της ημερίδας και η αφίσα της ημερίδας:

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στα πλαίσια των Περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Ανατρέχοντας στο παρελθόν των πόλεων» και  «Βιοκλιματική αρχιτεκτονική στην Μινωϊκή Κρήτη».
Οι μαθητές επισκέφτηκαν την Ελούντα και την Σπιναλόγκα, οχυρό από την εποχή των Ενετών και λεπροκομείο τα νεότερα χρόνια, καθώς και τον Άγιο Νικόλαο πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, τη λίμνη Κουρνά, την Μονή Αρκαδίου, το Ρέθυμνο και τα Χανιά.
Επισκέφτηκαν επίσης το ενυδρείο του Ηρακλείου, τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και το Αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.

Οι καθηγητές που εκπόνησαν τα προγράμματα:     
Αγκαθίδης Δημήτριος (Μηχανολόγος)
Ουζούνη Ιωάννα (Ιατρικ. Εργαστηρίων)
Τσιρίκα Ευαγγελία (Μηχανολόγος)
Αναγνώστου Κωνσταντίνος (Ιατρικ. Εργαστηρίων)

20170321 112700

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα134
Χθές254
Τρεχ. εβδομάδα2151
Αυτόν το Μήνα5807
Όλα866383

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd