210419 eidolia 1

Οι μαθητές της Α' τάξης του σχολείου μας στο πλαίσιο των δημιουργικών δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου συμμετέχουν σε ακόμη μια ψηφιακή δράση του αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα δημιούργησαν με ζύμη προϊστορικά ειδώλια από την αρχαία Μακεδονία.

210419 eidolia 3

Η λέξη ειδώλιο, υποκοριστικό της λέξης εἴδωλον, χρησιμοποιείται για να περιγράψει αντικείμενα που είναι εικόνες υπαρκτών και φανταστικών όντων και αντικειμένων φτιαγμένα από πηλό. Το χώμα και το νερό έδωσαν το πιο αγαπητό υλικό που επιλέχθηκε από γενιές ανθρώπων για να δώσει μορφή και πνοή σε εικόνες ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων. Οι μαθητές μας χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και έδωσαν μορφή σε υπαρκτά και φανταστικά όντα!

210419 eidolia 2

Συμμετέχουν οι μαθητές της Α' τάξης: Μανοπούλου Χρυσάνθη, Μουστακλαή Ραφαηλία, Παλαπουγιούκ Χαράλαμπος, Ρεστέμης Μάριος, Τζιντή Ζωή-Μελίνα, Καλοτούδη Παναγιώτα, Κυριακίδης Χρήστος, Χατζηαγόρου Παναγιώτης, Χατζηλιάδης Στέλιος. Υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης οι καθηγητές κος Αρβανιτίδης Χρήστος και κα Φωτιάδου Αγγελική.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε τα έργα στη σελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Facebook
https://www.facebook.com/291344597634364/posts/3352345581534235/?sfnsn=mo

 

 

 

 

210324 ancient painting 1

Στο πλαίσιο του μαθήματος "Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων" και παράλληλα του Πολιτιστικού Προγράμματος για το 2020-2021 με θέμα: "ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ" οι μαθητές μας συμμετέχουν σε ψηφιακή Δράση του Αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα οι μαθητές του τμήματος Α2 του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου συμμετέχουν με χαρά στη δράση: "Μένουμε ασφαλείς και χρωματίζουμε τις αρχαιότητες του μουσείου". Χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κολάζ, αλλά και ψηφιακή τεχνολογία, χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και δημιούργησαν τη δική τους χρωματική σύνθεση.

210324 ancient painting 2

Η Χρυσάνθη Φωτιάδου Εικαστικός και υπεύθυνη για το τμήμα εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης εξέφρασε τα συγχαρητήρια της και χαρακτήρισε τα 15 έργα των μαθητών μας άρτια και ιδιαίτερα! Υπεύθυνοι της δράσης για το σχολείο μας ήταν οι καθηγητές: κα Φωτιάδου Αγγελική και κος Αρβανιτίδης Χρήστος.

Στους συνδέσμους που ακολουθούν έχουν αναρτηθεί από το Μουσείο οι συνολικές δράσεις καθώς και τα 15 έργα των μαθητών μας.

https://www.facebook.com/archaeologicalmuseumofthessaloniki
https://www.facebook.com/archaeologicalmuseumofthessaloniki/posts/3317552228346904

 

 

 

 

"SAVE WATER AND GROW"

Ο Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ» (Κωδικός έργου MIS-5011051) που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

201101 save water 1

Ειδικότερα, οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος συνεργάστηκαν με το τμήμα υδραυλικών καθώς και με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ευόσμου, σχεδίασαν και κατασκεύασαν σύστημα συλλογής και αποθήκευσης βρόχινου νερού από τις υδρορροές του σχολείου. Στη συνέχεια οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών σχεδίασαν και εγκατέστησαν αυτόματο αρδευτικό δίκτυο, το οποίο αξιοποιεί το βρόχινο νερό που συλλέγεται από τις απορροές του σχολικού συγκροτήματος του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, για την άρδευση καλλωπιστικών φυτών που εγκαταστάθηκαν στον σχολικό κήπο.

201101 save water 2

Ο θεματικός σχολικός κήπος με φυτά προσαρμοσμένα στο μικροπεριβάλλον του σχολείου, που προέκυψε από την δράση «SAVE WATER AND GROW», αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης των μαθητών του σχολικού συγκροτήματος (1ο & 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου, ΙΕΚ Ευόσμου) αλλά και αντικείμενο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από μαθητές άλλων σχολείων.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο στο youtube, στο link:

 

https://youtu.be/sJL-YlgJ5GQ

 

 

 

201022 pras toixos 2

Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου συμμετείχαν στην δράση Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ και δημιούργησαν ένα στούντιο λήψης βίντεο με την τεχνική Chroma key ή αλλιώς γνωστό ως πράσινη οθόνη. Είναι μια τεχνική η οποία μας επιτρέπει να εμφανίσουμε αντικείμενα πρώτου πλάνου σε μια σκηνή βίντεο ακόμα και αν δεν υπήρχαν κατά την αρχική βιντεοσκόπηση. Στην πράξη εισάγουμε σκηνές τραβηγμένες σε πράσινο φόντο ενιαίου φωτισμού και κορεσμού και στην συνέχεια αφαιρώντας ψηφιακά το φόντο τις τοποθετούμε ως επικάλυψη στην προϋπάρχουσα σκηνή.

201022 pras toixos 1

Αρχικά μαθητές της Α2 τάξης στα πλαίσια του μαθήματος Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων έβαψαν ένα τοίχο αίθουσας στο ανάλογο πράσινο χρώμα Μαθητές της Γ’ τάξης της ειδικότητας Εφαρμοσμένων Τεχνών στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής Φωτογραφία και Ηλεκτρονική Επεξεργασία Εικόνας εξόπλισαν την αίθουσα με τα απαραίτητα μηχανήματα (Προβολέα, φωτογραφική μηχανή).

201022 pras toixos 3

Στην συνέχεια οι μαθητές του Α2 τμήματος έγραψαν ένα παραμύθι με θέμα την ανακύκλωση με τίτλο «Μια φορά και ένα καιρό ήταν τα σκουπίδια». Το παραμύθι δραματοποιήθηκε μπροστά από τον πράσινο τοίχο, στην συνέχεια επεξεργάστηκε ψηφιακά.

201022 pras toixos 4

Ευχαριστούμε τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου που στάθηκε δίπλα μας και μας βοήθησε στην υλοποίηση της δράσης.

Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.
https://mega.nz/file/jwEn2SAT#EP6E8Vegcrp0hZx0xjJSWVDIOAFCbK-Mm6wYAtidm6k

 

201022 logo mnae 1

 

 

 

Oι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, από τον Φεβρουάριο του 2020, ξεκίνησαν την καλλιέργεια μαρουλιού στο θερμοκήπιο και προγραμμάτιζαν τη διάθεση της παραγωγής στο συσσίτιο «Άρτος Ζωής» του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου στα μέσα Μαρτίου.

200615 thermokipio 13

Η δράση αυτή δεν υλοποιήθηκε, με δεδομένο ότι στις 10 Μαρτίου αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων της χώρας. Αντ’ αυτής, με πρωτοβουλία του υπεύθυνου του εργαστηρίου φυτικής παραγωγής και σε συνεργασία με τον διευθυντή του Εργαστηριακού Κέντρου έγινε η συγκομιδή του μαρουλιού και μέρος της παραγωγής διανεμήθηκε σε υπαλλήλους του δήμου Ευόσμου.

 200615 thermokipio 8

Παράλληλα, οι μαθητές του τομέα είχαν ξεκινήσει και την εγκατάσταση σπορείων λαχανοκομικών φυτών με σκοπό τα σπορόφυτα να αξιοποιηθούν σε δράσεις του τομέα κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου (μεταξύ των οποίων η διανομή των σπορόφυτων σε δημότες του Δήμου Ευόσμου, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς), οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, στη διάρκεια της καραντίνας, οι απαραίτητες φροντίδες για την ανάπτυξη των σπορόφυτων έγιναν από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου φυτικής παραγωγής, τα οποία και αξιοποιήθηκαν στην εγκατάσταση καλλιεργειών στο θερμοκήπιο του 1ου ΕΠΑΛ-ΕΚ Ευόσμου από τον διευθυντή του Εργαστηριακού Κέντρου.

200615 thermokipio 10

Σήμερα, έπειτα από συλλογική προσπάθεια, στο θερμοκήπιο του 1ου ΕΠΑΛ-ΕΚ Ευόσμου συγκομίζονται κολοκυθάκια, αγγουράκια, πιπεριές και πολύ σύντομα τομάτες και μελιτζάνες!

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών αναφορικά με την εξάπλωση του COVID-19 δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δωρεάν διανομή σποροφύτων λαχανοκομικών ειδών στην πλατεία Ευόσμου.

200522 geopon 2
Η διάθεση των φυτών ξεκίνησε το Μάιο του 2017 από τους μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος με σκοπό την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων του Δήμου Ευόσμου. Για την πραγματοποίηση της δράσης οι μαθητές στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων του τομέα παράγουν, με το σύστημα της επίπλευσης, σπορόφυτα λαχανοκομικών φυτών.

200522 geopon 3
Από τον Φεβρουάριο του 2020 οι μαθητές ξεκίνησαν την εγκατάσταση σπορείων με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση ντόπιων ποικιλιών πιπεριάς και τομάτας.

200522 geopon 1

Τα σπορόφυτα αναπτύχθηκαν επιτυχώς και αναζητήθηκαν εναλλακτικοί τρόποι διάθεσής τους. Με πρωτοβουλία του διευθυντή του Εργαστηριακού Κέντρου κου Γ. Χριστακάκη και σε συνεργασία με τον Τομέα Γεωπονίας, μέρος των σποροφύτων διανεμήθηκαν σε υπαλλήλους του Δήμου Ευόσμου που εργάζονται στο σχολικό συγκρότημα και τα υπόλοιπα σπορόφυτα χρησιμοποιήθηκαν για την φύτευση στο θερμοκήπιο του 1ου ΕΠΑΛ/ΕΚ Ευόσμου

  

 

Το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, στα πλαίσια του Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ, συμμετείχε στο 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, το 1ο Διαδικτυακό Μαθητικό Συνέδριο, που διεξήχθη στις 12-15 Μαΐου 2020 με την εργασία έξι μαθητών της Α' τάξης με θέμα "ΕΠΑγγεΛματικό Ρομπότ Ανακύκλωσης".

200519 synplir 1

Πρόκειται για ενός ρομπότ που προσομοιώνει τις εργασίες ανακύκλωσης μιας Μονάδας Επεξεργασίας Ξηρού Κλάσματος σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων.

200519 synplir 2

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια γραμμή παραγωγής, που ξεκινάει από το σημείο διαχωρισμού των μεικτών απορριμμάτων σε κλάσματα καύσιμης ύλης RDF, Σιδηρούχα μέταλλα και Αλουμίνιο. Αφού υποδεχτεί τα απορρίμματα, στη συνέχεια τροφοδοτεί με αυτά τους κατάλληλους τεμαχιστές-συμπιεστές.

200519 synplir 3

Την εργασία παρουσίασαν οι μαθητές Αθανασίου Ραφαέλα Βασιλική και Ανδρεάδης Κωνσταντίνος, ενώ για την εκπόνηση της εργασίας συνεργάστηκαν επίσης οι: Αμανατίδης Κωνσταντίνος, Βαμβακίδου Βασιλική, Γούσιος Δημήτριος και Κατιρτσίδης Κωνσταντίνος. Επιβλέποντες εκπαιδευτικοί οι Βούλτσιου Ευθυμία, Ηλίου Ανδρομάχη, Μισαηλίδου Δέσποινα και Παπαδόπουλος Χιονάς.

200519 synplir 4

201020 logotypo mnae

 

 

 

Στο πλαίσιο των δράσεων  «Μαθαίνω να μην Καπνίζω» ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και φέτος των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΕΣΙΣ.

200222_mnmk_7.jpg

Πρόκειται για προληπτικές παρεμβάσεις για το κάπνισμα που απευθύνονται σε μαθητές. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, και συγκεκριμένα το Ερευνητικό Εργαστήριο της, «George D. Behrakis».

 200222_mnmk_6.jpg

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Behrakis Foundation της Βοστώνης. Οι παρεμβάσεις, έχουν να δώσουν στους μαθητές έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση για το κάπνισμα στο σύνολό του. Έτσι οι μαθητές μαθαίνουν για τα τοξικά συστατικά του καπνού, τα διάφορα καπνικά και μη καιόμενα προϊόντα, τη διαφήμισή τους, τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, το παθητικό κάπνισμα, τον εθισμό και τους τρόπους απεξάρτησης.

 200222_mnmk_5.jpg

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντίσταση στο κάπνισμα. Στο τέλος κάθε παρέμβασης δίνεται σε όλους τους μαθητές σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα48
Χθές177
Τρεχ. εβδομάδα719
Αυτόν το Μήνα3720
Όλα559274

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!