kap_1epal_evosms04.jpg

Στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων/παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα Αγωγής Υγείας από το Υπουργείο Υγείας, το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου συνεργάστηκε με την 9η και 10η ΤΟΜΥ Κορδελιού-Ευόσμου.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ενημερώθηκαν όλα τα τμήματα της Α΄ τάξης του σχολείου μας με θέμα «Ελλάδα ελεύθερη καπνού» και για ένα δίωρο το κάθε τμήμα στις 2, 5 και 11 Απριλίου 2019, από την ιατρό παθολόγο κ. Γρίβου Καλλιόπη και τις νοσηλεύτριες Δαδαβέλα Ιωάννα και Καραγκιόζογλου Αναστασία.

Ευχαριστούμε θερμά την 9η και 10η ΤΟΜΥ Κορδελιού-Ευόσμου καθώς και τις ανωτέρω κυρίες για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση που έκαναν στους μαθητές μας για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

kap_1epal_evosms03.jpg

 

 

 

geop8_1epal_evosms03.jpg

Η καλλιέργεια και παραγωγή λαχανικών στις εγκαταστάσεις του Εργαστηριακού Κέντρου και του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου συνεχίζεται. Οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων & Περιβάλλοντος στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων τους διδάσκονται μεθόδους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αποκτούν δεξιότητες, αναπτύσσουν σχέσεις συνεργασίας και εμπνέονται για πράξεις αγάπης και ανθρωπιάς.

geop8_1epal_evosms02.jpg

Μετά την επιτυχημένη παραγωγή μαρουλιού στο θερμοκήπιο του σχολείου οι μαθητές καλλιέργησαν σπανάκι στον υπαίθριο λαχανόκηπο εφαρμόζοντας το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και υιοθετώντας φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές. Μέρος της παραγωγής που συγκόμισαν, διέθεσαν στις 4 Απριλίου 2019 στο συσσίτιο «Άρτος Ζωής» του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης των μαθητών στο ίδιο συσσίτιο, τον Δεκέμβριο του 2018 και την ενεργό συμμετοχή τους στη διανομή φαγητού.

geop8_1epal_evosms01.jpg

Η πρωτοβουλία των μαθητών να στηρίξουν το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας Αγίου Αθανασίου Ευόσμου είναι αδιαμφισβήτητα ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλους μας και αποδεικνύει ότι η επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να γίνει πράξη αλληλεγγύης!

 

 

geop7_1epal_evosms06.jpg 

Οι μαθητές στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος παράγουν, με το σύστημα της επίπλευσης, σπορόφυτα λαχανοκομικών φυτών. Το σύστημα της επίπλευσης αποτελεί μια νέα τεχνική παραγωγής με διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για εφαρμογή σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι μαθητές εγκατέστησαν το σύστημα επίπλευσης καθώς είναι απλό και φιλικό στο χρήστη και παρασκεύασαν το θρεπτικό διάλυμα. Ακολούθησε η σπορά των λαχανικών και οι απαραίτητες φροντίδες. Στη συνέχεια τα σπορόφυτα που θα παραχθούν θα μεταφυτευθούν σε γλαστράκια τα οποία θα αξιοποιηθούν σε περιβαλλοντικές δράσεις του τομέα.

geop7_1epal_evosms01.jpg
Η συνταγή για το θρεπτικό διάλυμα έχει αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το οποίο είναι συνεργαζόμενος φορέας στο πλαίσιο του προγράμματος «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ» (Κωδικός έργου MIS-5011051).

geop7_1epal_evosms05.jpg

Το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου συμμετέχει στο πρόγραμμα με περιβαλλοντικές δράσεις που φέρουν τον τίτλο «ΑΣΤΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1epal_evosm_noesis01.jpg

Ακολουθούν περισσότερες φωτογραφίες:

 

 

190320eratos_1epal_evosms03.jpg

Στις 20 Μαρτίου το σχολείο μας συμμετείχε και εφέτος στο πείραμα του Ερατοσθένη μια δράση που διοργανώνεται από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω, Θεσπρωτίας, και Αργολίδας, σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης.

190320eratos_1epal_evosms02.jpg
Ενενήντα επτά μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, με πολύ απλά μέσα και όργανα που χορήγησε το σχολείο σε κάθε ομάδα υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Α. Τζιότζιου, Α. Ηλιού και της υποδιευθύντριας Δ. Μισαηλίδου, αφού παρακολούθησαν τα ιστορικά στοιχεία του πειράματος μέσα από την παρουσίαση που μπορείτε και εσείς να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο που υπάρχει στο τέλος του άρθρου, από τον κ.Τζιότζιο Α., βρήκαν το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του σχολείου καθώς και την απόστασή του από τον Ισημερινό.

190320eratos_1epal_evosms01.jpg
 Στη συνέχεια μετρώντας το ύψος ενός χάρακα και της σκιάς του στις 12.37, ώρα που έπρεπε να γίνει η μέτρηση από το σχολείο μας, κατάφεραν να υπολογίσουν την ακτίνα της γης με μόλις 19 χλμ λάθος.

190320eratos_1epal_evosms04.jpg

Ο ενθουσιασμός, η συμμετοχή και ο ζήλος που έδειξαν οι μαθητές ήταν αξιομνημόνευτος.

Δείτε εδώ τη παρουσίαση

 

 

 

Το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού υιοθέτησε την πρωτοβουλία μαθητών του, που συμμετέχουν στις δράσεις του «Φάρου του Κόσμου» και διοργάνωσε δραστηριότητες σχετιζόμενες με την ημέρα αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 21/3/2019 πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλα τα τμήματα της Α΄ & Β΄ Λυκείου του σχολείου μας. Τα εργαστήρια συντόνισαν οι μαθητές με τη βοήθεια ενός ειδικού εκπαιδευτή. Στόχος των εργαστηρίων ήταν μέσα από το παιχνίδι και την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, να γνωριστούμε καλύτερα, να συζητήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ενημερωθούμε.

rac_1epal_evosms08.jpg

Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων ακολούθησε μουσική εκδήλωση από την μπάντα του Φάρου "Faros Music Band" ("FMB").

Το πρόγραμμα των βιωματικών εργαστηριών περιελάμβανε τις παρακάτω δραστηριότητες:
-Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Το τέλος του κόσμου», Κωνσταντίνος Σαββίδης & Δέσποινα Δαμιανίδου
-Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Η ρόδα της ταμπέλας & Πες μου τη γνώμη σου», Ντέμι Βακατέλλο & Καρίνα Ισκαντάροβα
-Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Ένα βήμα μπροστά», Σπύρος Μπάκας & Φάλια Κόλυβα
-Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Η αποδοχή της διαφορετικότητας», Σελίμ Παρασκευάς Βιλανάκης & Κυριάκος Τσιτλακίδης
-Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Ένα βήμα μπροστά», Κωνσταντίνος Τσακιτζής & Γιώργος Τσιτιρίδης
rac_1epal_evosms07.jpg

Τη δράση παρακολούθησαν με αμέριστο ενδιαφέρον: οι μαθητές του σχολείου μας και ο Σύλλογος, διδασκόντων. Τέλος, τη εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πατέρας Αθηναγόρας από το Κέντρο προστασίας ανηλίκων Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης «Φάρος του Κόσμου».

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση

 

 

Στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων του Μαρτίου 2019 ομάδα μαθητών του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων & Περιβάλλοντος ξεναγήθηκε σε κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Δήμο Λαγκαδά, ο οποίος παρουσιάζει έντονη αγροτική δραστηριότητα. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους όρους και τις προϋποθέσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, αναγνώρισαν εργαλεία, λιπάσματα, συστήματα άρδευσης, καλλωπιστικά φυτά, πολλαπλασιαστικό υλικό φυτικών ειδών και εκτίμησαν το βαθμό αξιοποίησης νέων τεχνολογιών στην επιχείρηση.

geop6_1epal_evosms04.jpg
Την ίδια ημέρα δεύτερη ομάδα μαθητών επισκέφθηκε Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής Τροφίμων στο Καβαλάρι, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

geop6_1epal_evosms13.jpg
Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον ρόλο της διαχείρισης μιας εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) από τον προϊστάμενο αποθήκης και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη διαχείρισης ποιότητας και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία αποθήκευσης σε ψυκτικούς θαλάμους, τον ποιοτικό έλεγχο νωπών φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων.

geop6_1epal_evosms11.jpg
Η εφοδιαστική αλυσίδα περιλαμβάνει όλα τα στάδια που μεσολαβούν από το σημείο παραγωγής ενός προϊόντος έως το σημείο παράδοσης στον καταναλωτή. Η αποτελεσματική διαχείριση των παραγγελιών, της μεταφοράς, της ασφάλειας και ποιότητας, της αποθήκευσης, της τήρησης επιστροφών, των αποβλήτων καθώς και η εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, την αύξηση ικανοποίησης του πελάτη και του παραγωγού αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

geop6_1epal_evosms17.jpg

ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση

 

 

ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ: 22ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
Μετατρέπουμε την αστική αυλή του νηπιαγωγείου σε αστικό κήπο!

geop5_201903_1epal_evosm02.jpg

Οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου έπειτα από την επιτυχημένη εγκατάσταση αστικών κήπων στα Α & Δ ΚΑΠΗ Ευόσμου, επισκέφθηκαν το 22ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, εγκατέστησαν σάκους oikiaLAVA στην αυλή του σχολείου και έσπειραν αρακά.

geop5_201903_1epal_evosm04.jpg
Ειδικότερα, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ παρουσίασαν με βιωματικό τρόπο την τεχνική της σποράς. Τα νήπια, με την καθοδήγηση των μαθητών, συμμετείχαν στην εγκατάσταση των σάκων, στη σπορά του αρακά και την άρδευση της καλλιέργειας.

geop5_201903_1epal_evosm01.jpg
Σκοπός της περιβαλλοντικής δράσης ήταν η μετάδοση πρακτικών και δεξιοτήτων από μαθητές του ΕΠΑΛ σε μικρότερα παιδιά, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας καθώς και η μεταφορά της φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς στην οικογένεια.

geop5_201903_1epal_evosm05.jpg


Οι περιβαλλοντικές δράσεις των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ που φέρουν τον τίτλο «ΑΣΤΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ» εντάσσονται στο πρόγραμμα του σχολείου «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ» (Κωδικός έργου MIS-5011051).
Η Πράξη «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» είναι ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει παρεμβάσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια του σχολείου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας και των δεξιοτήτων επικοινωνίας των μαθητών.


Οι δράσεις των μαθητών θα συνεχιστούν στην πλατεία Ευόσμου με δωρεάν διάθεση σποροφύτων λαχανοκομικών ειδών.

 

 1epal_evosm_noesis01.jpg

 

 

 

Η ειδικότητα γραφικών τεχνών του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών συμμετέχει στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του γραφείου ΔΔΕ με θέμα: «Οι εφαρμοσμένες τέχνες, μέσον διάχυσης περιβαλλοντικών μηνυμάτων»
Πρόκειται για μία ακόμα δράση του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΔΔΕ στην Κωνσταντινούπολη με θέμα: Περιβάλλον, Σχολείο, Κοινωνία το τετραήμερο 21 με 24 Φεβρουαρίου 2019.

graf_20190225_1epal_evosm02.jpg

Στην εκδήλωση αυτή δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δεκάχρονη συνεργασία του γραφείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με το πατριαρχείο.

graf_20190225_1epal_evosm04.jpg

Οι εργασίες που ανέλαβε ο τομέας εφαρμοσμένων τεχνών ήταν:

Λογότυπο για τη δράση «Περιβάλλον, Σχολείο, Κοινωνία»
Λογότυπο για τα 10 χρόνια συνεργασίας με το πατριαρχείο
Η κεντρική αφίσα της εκδήλωσης
Μονόφυλλο Α4 με τις δράσεις τα τελευταία δέκα χρόνια συνεργασίας με το πατριαρχείο
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Βεβαιώσεις εισηγητών, παρακολούθησης και ευχαριστήρια της εκδήλωσης

Ακολουθούν οι εργασίες της δράσης:

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα56
Χθές73
Τρεχ. εβδομάδα262
Αυτόν το Μήνα2174
Όλα451919

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!