Στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Δεδομένων που είναι η Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, οι μαθητές της Γ΄ Τάξης Γραφιστών του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, πραγματοποίησαν μία άσκηση στο εργαστήριο πληροφορικής, στα πλαίσια του μαθήματος Ψηφιακή Σχεδίαση Εντύπων και σχεδίασαν μία σειρά από αφίσες για μία «υποθετική» εκδήλωση που γίνεται στο αμφιθέατρο του σχολείου τους.

Προσπαθώντας να περάσουν μηνύματα που αφορούν τη προστασία του διαδικτύου, χρησιμοποίησαν συμβολισμούς που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των δεδομένων προσπαθώντας να περάσουν ένα μήνυμα στη κοινωνία ότι η ιδιωτικής ζωή του κάθε πολίτη είναι εξαιρετικής σημασίας.

dreft2312019.jpg

https://www.facebook.com/groups/947866281973976/permalink/2115655348528391/

Ακολουθούν οι αφίσες

 

 

Το 1ο ΕΠΑΛ φλερτάρει με την καινοτομία

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος επισκέφθηκαν την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2019 μια πρότυπη μονάδα διαλογής, συσκευασίας και επεξεργασίας ροδιού στο Δυτικό Πέλλας.

geop3-201812_1epal_evosm01.png
Ακολουθώντας το μοντέλο των σύγχρονων γεωργικών επιχειρήσεων η μονάδα συνεργάζεται με ένα εκτεταμένο δίκτυο καλλιεργητών με βάση το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας.

geop3-201812_1epal_evosm05.png
Από το 2011 η μονάδα εφαρμόζει το σύστημα της καθετοποιημένης παραγωγής, δημιουργώντας μια σειρά από προϊόντα βασισμένα στο ρόδι. Στην κορυφή αυτών των προϊόντων βρίσκεται ο 100% φυσικός χυμός ροδιού ο οποίος παρέχεται στους καταναλωτές σε κατεψυγμένη μορφή, δίχως να έχει υποστεί παστερίωση. Με αυτόν τον τρόπο παράγεται ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα χαρακτηριστικά του και την υπέροχη γεύση του.


Επιπλέον, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 οι μαθητές της Β τάξης του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος είχαν τη χαρά να είναι οι πρώτοι που επισκέφθηκαν το πρωτοποριακό διαδραστικό εργαστήρι Zero Waste Lab στο χώρο της HELEXPO-ΔΕΘ.


Οι μαθητές παρακολούθησαν ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη σημασία της ανακύκλωσης, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης από το robot 3D printer αντικειμένων και επίπλων από ανακυκλωμένο πλαστικό που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένες γειτονιές της Θεσσαλονίκης.
Τέλος, συμμετείχαν ενεργά σε διάλογο για την αναβάθμιση της ζωής σε πιο «έξυπνες» πόλεις» καθώς διδάσκονται στην ειδικότητά τους σχετικό μάθημα με τίτλο «Αρχές της Αρχιτεκτονικής Τοπίου».

 

 

Στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων τους καλλιεργούν και παράγουν λαχανικά στο θερμοκήπιο και στον υπαίθριο χώρο του αγροκτήματος του Εργαστηριακού Κέντρου Ευόσμου.

geop201812_1epal_evosm05.png

geop201812_1epal_evosm04.png

Εφαρμόζοντας το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και υιοθετώντας φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές παρήγαγαν δύο τύπους μαρουλιού. Μέρος της παραγωγής που συγκόμισαν τη διέθεσαν στις 12 Δεκεμβρίου 2018 στο συσσίτιο «Άρτος Ζωής» του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου. Επιπλέον οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη διανομή του φαγητού.

geop201812_1epal_evosm06.png

Η καλλιέργεια μαρουλιού αποτέλεσε για τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου αφορμή για την καλλιέργεια και εμπέδωση της αλληλεγγύης. Άλλωστε, η εμπειρία του σχολείου δεν νοείται μόνο ως διαδικασία μάθησης και εκπαίδευσης. Οι μνήμες των μαθητών μας και οι αξίες μας χαράσσονται πέρα από την παράδοση του μαθήματος στην τάξη.

 

 

 

Έπαινος συμμετοχής του τομέα εφαρμοσμένων τεχνων

graf201811_1epal_evosm04.png

Με πολύ χαρά τα παιδιά μας, οι μαθητές της Β' και Γ' τάξης των Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ου ΕΠΑ.Λ Ευόσμου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Πεύκων και ζωγράφισαν και έστησαν το σκηνικό για την χριστουγεννιάτικη γιορτή. Μια υπέροχη γιορτή με θέατρο, κάλαντα, χορό και μουσική!!!! Το αμφιθέατρο γέμισε χρώμα και η χαρά ήταν φανερή στα πρόσωπα όλων, μικρών και μεγάλων. Το μακιγιάζ από το τμήμα Αισθητικής του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου για τις ανάγκες του θεατρικού εξαιρετικό!!! Η συμμετοχή του διαπολιτισμικού σχολείου με τα κάλαντα του κόσμου ήταν υπέροχη!!! Μια πολύ όμορφη σύμπραξη από σχολεία που γνωρίστηκαν φέτος μεταξύ τους επί σκηνής.....Και του Χρόνου με υγεία!!!!!

Υ.Σ. Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας που μας έκαναν περήφανους!

Οι εκπαιδευτικοί του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών
Χαρά Δαμιανίδου, Ανδριάνα Ρίζου, 'Αντα Θεοδωρίδου, Δημήτρης Μπιτζένης, Μακρίνα Κυζιρίδου.

graf201811_1epal_evosm03.png