Giorti Sporwn telGeop

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, ο τομέας γεωπονίας αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων του δήμου μας για την καλλιέργεια και κατανάλωση λαχανικών με το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα, οργάνωσε μια ιδιαίτερη δράση στην πλατεία Ευόσμου.

Ειδικότερα, οι μαθητές του τομέα συνεργάστηκαν υποδειγματικά και αποτελεσματικά με μαθητές του 8ου δημοτικού σχολείου Ευόσμου και τους καθοδήγησαν για τη σπορά παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών σε γλαστράκια. Στη συνέχεια, διανεμήθηκαν γραπτές οδηγίες στους μικρούς μαθητές για να φροντίσουν στο σπίτι τους τα φυτά που θα προκύψουν από τη σπορά.

Ακολούθησε δωρεάν διανομή σπόρων λαχανικών σε κατοίκους του δήμου Ευόσμου, με έμφαση στις παραδοσιακές ποικιλίες (μελιτζάνα Λαγκαδά, πιπεριά Φλωρίνης, πεπόνι Έβρου, πεπόνι Τρικάλων, κ.α). Προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Παναγιώτης Σαϊνατούδης (https://peliti.gr/syntomo-viografiko-tou-panagioti-sainatoudi/), με διεθνή αναγνώριση για το έργο του, το οποίο επικεντρώνεται στη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Ο τομέας γεωπονίας αισιοδοξεί να συμβάλει στην καθιέρωση στην πλατεία Ευόσμου μιας μικρής γιορτής διανομής και ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων λαχανικών για καλλιέργεια σε αστικό περιβάλλον.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο https://youtu.be/hD2GeBjlxfU

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κύριο Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του και συνέβαλε στην επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης μας. Αναμφισβήτητα, ενέπνευσε μικρούς και μεγάλους με την αφήγηση και το θεατρικό παιχνίδι για τη διατήρηση και καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών… ακόμα και σε αστικό περιβάλλον.

 

 

Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης δίνει την ευκαιρία σε μαθητές  και μαθήτριες από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Είναι μια δράση που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ, σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ελληνικό γραφείο της ESERO, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘA για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης. Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

 Eratosthenis2024

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 μαθητές και μαθήτριες της Α΄τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν αρχικά τα ιστορικά στοιχεία του πειράματος με την καθοδήγηση της μαθηματικού Α. Ηλιού. Στην συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και οργάνωσαν την διαδικασία του πειράματος υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Α. Ηλιού, Δ. Μισαηλίδου, Α. Γεωργιάδου, Ο. Ξυγκάκου ,  και Α. Πλίτση, βρήκαν το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του σχολείου καθώς και την απόστασή του από τον Ισημερινό. Στη συνέχεια μετρώντας το ύψος ενός χάρακα και της σκιάς του στις 12.35, ώρα που έπρεπε να γίνει η μέτρηση από το σχολείο μας, κατάφεραν να υπολογίσουν την ακτίνα της γης με μόλις 4% χλμ απόκλιση. Ο ενθουσιασμός, η συμμετοχή και ο ζήλος που έδειξαν οι μαθητές ήταν αξιομνημόνευτος.

 

ai generated 8633247 1280

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μαθηματικής Σταθεράς «π», που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου πραγματοποιήθηκαν δημιουργικές δράσεις υπό την καθοδήγηση των μαθηματικών Ηλιού Ανδρομάχης και Ξυγκάκου Όλγας. Μέσα από αυτές μαθητές/ήτριες της Α΄τάξης καθώς και οι μαθητές/ήτριες που συμμετέχουν στο etwinning «Space Travelers» κατανόησαν τη συμβολή των μαθηματικών στον κριτικό και ακριβή τρόπο σκέψης. Επίσης, οι μαθητές/ήτριες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις αριθμητικές συμπτώσεις που συμβαίνουν τη συγκεκριμένη ημέρα αλλά κυρίως να αντιληφθούν γιατί οι αριθμοί δεν είναι απλά σύμβολα, αλλά κρύβουν μέσα τους βαθύτερα νοήματα. Ετοίμασαν σχετικά powerpoint, άκουσαν τη μουσική του «π» αλλά και το υπολόγισαν χρησιμοποιώντας κομπιουτεράκι. Με αυτό τον τρόπο γνώρισαν τη μαγεία της συγκεκριμένης σταθεράς αλλά και της ίδιας της επιστήμης των μαθηματικών!

collage dayP

 

 

porto lagos

Την  Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 μια ομάδα μαθητών της Β΄ & Γ΄ τάξης του Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, επισκέφθηκε τα εργαστήρια της αλλαντοποιΐας “Sary” στην Προσοτσάνη Δράμας. Ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης, συσκευασίας και αποθήκευσης των προϊόντων της επιχείρησης από τους υπεύθυνους Τεχνολόγους Τροφίμων και πήραν από αυτούς όλες τις διευκρινιστικές απαντήσεις στα ποικίλα ερωτήματά τους.

Η επόμενη στάση πραγματοποιήθηκε στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Στόχος, η διερεύνηση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Έτσι στον πλούσιο υγροβιότοπο της λίμνης Βιστωνίδας, οι μαθητές ανακάλυψαν ένα πλήθος πουλιών να ξεπροβάλουν μέσα από καλαμιώνες κι αλμυρίκια. Στην παραλίμνια πορεία μας, σε μια περιοχή βαλτώδη, πλούσια σε βούρλα, τα παιδιά εντόπισαν ένα σμήνος φλαμίνγκο να ξαποσταίνουν αμέριμνα. Λίγο μακρύτερα, με κιάλια πλέον, οι μαθητές βρήκαν κι αναγνώρισαν δυο τεράστιους, ολόλευκους κύκνους να κολυμπούν ατάραχοι.

Κι η περιήγηση ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα στην αγορά της Ξάνθης, με την αναζήτηση και γευσιγνωσία των τόσο ιδιαίτερων, τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της!

kommeno

 

 

Τα τμήματα Α5, Α6, ΒΓ1 και ΒΓ2 του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου ολοκλήρωσαν με επιτυχία στις 8/3/2024 το πρόγραμμα του Βρετανικού Συμβουλίου SKILLS CLUB: Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα, που υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση. Τα παιδιά συνεργάστηκαν με την εκπαιδεύτρια του Βρετανικού Συμβουλίου κ. Μακρίδου Μαρία  και μέσα από ομαδοσυνεργατικές δράσεις εστίασαν στην ανάδειξη και εξέλιξη των βασικών δεξιοτήτων:
– Ενεργητική ακρόαση
– Ομιλία
– Επίλυση προβλημάτων
– Δημιουργικότητα
– Ηγεσία
– Ομαδοσυνεργατική εργασία

collage BritishCouncil

Καλλιέργησαν ακόμα ιδέες κοινωνικής καινοτομίας μέσα από τις εκφάνσεις της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, των ψηφιακών λύσεων και του κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και οικονομικού αντικτύπου.
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα είχε η προβολή του ατόμου ως φορέα αλλαγής (change maker) και η στοχοθεσία σχεδίων δράσης βάσει των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της 7Οης Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών.

Τα παιδιά, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόγραμμα και επέδειξαν ευρηματικότητα εκφράζοντας αξιόλογες ιδέες επιχειρηματικότητας. Κάποιες από τις ομάδες συνέχισαν να δουλεύουν πάνω στις ιδέες τους ώστε να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τον Μάιο.

Τη διοργάνωση ανέλαβαν οι καθηγήτριες Ηλιού Ανδρομάχη Παπαδοπούλου Παρθένα, Μισαηλίδου Δέσποινα και Φωτιάδου Αγγελική οι οποίες και συνεργάστηκαν με την εκπαιδεύτρια κατά την υλοποίηση τού προγράμματος.

 

collage TitanΤην 14 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη μαθητών, από τους τομείς i) Δομικών Έργων και ii) Μηχανολόγων - ειδικότητας Ψυκτικών, στο πλαίσιο σύμπραξης των τομέων, στη βιομηχανία τσιμέντου ΤΙΤΑΝ. Οι μαθητές παρακολούθησαν αρχικά μία εκπαιδευτική ενημέρωση για το τσιμέντο, τι είναι και πώς παράγεται (πρώτες ύλες, θραύση, προθερμαντής, παραγωγή κλίνκερ, ψύξη, άλεσμα, αποθήκευση). Ενημερώθηκαν επίσης για τις εξελίξεις στον βιομηχανικό κλάδο του τσιμέντου (τεχνολογία υλικών, ρομποτικά μηχανήματα, αυτοματισμοί). Έπειτα, περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, καθώς και στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου, ώστε να δουν από κοντά τη διαδικασία και τον τρόπο παραγωγής του.

 

collageKidsSaveLives

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 τα τμήματα Α3 και Α7 παρακολούθησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “KIDS SAVE LIVES & iSAVElives for schools”. Η κυρία Πετρίδου Μορφούλα, εθέλόντρια εκπαιδεύτρια του KIDS SAVE LIVES ,επισκέφτηκε το σχολείο μας και σε συνεργασία με την σχολική μας νοσηλεύτρια, κυρία Κρίστιτς Χρυσάνθη, προχώρησαν στην πρακτική εκπαίδευση των μαθητών/τριών στην Βασική Υποστήριξη ζωής. Συγκεκριμένα, στην 4ωρη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν πάνω σε εκπαιδευτικά προπλάσματα στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, αντιμετώπιση αναίσθητου θύματος, αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα, κλήση στο 166/112.(Στην αρχή έγινε επίδειξη, μετά ανάλυση και στο τέλος η πρακτική εξάσκηση όλων των μαθητών)

Κύριος σκοπός του Εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να καταρτίσει τη σχολική κοινότητα, σε θέματα Πρόληψης, Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, με ενδεικνυόμενο τρόπο. Δευτερευόντως, ενδυναμώνει τους μαθητές/-τριες μέσα από την ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γίνουν ενεργοί πολίτες.

Στόχοι του προγράμματος είναι η μετάδοση ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (χειρισμοί αντιμετώπισης θύματος πνιγμονής από ξένο σώμα, θύματος πνιγμού, αναίσθητου θύματος, θύματος χωρίς φυσιολογική αναπνοή, κλήση σε Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης), στη βελτίωση του επιπέδου άνεσης ενός θύματος και στην αποτροπή επιδείνωσης μιας κατάστασης, ΜΕΧΡΙ την άφιξη των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης.

Παράλληλα, εστιάζει σε θέματα ΠΡΟΛΗΨΗΣ (αναγνώριση καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, πρόληψη σοβαρού τραυματισμού), προαγωγής υγείας (αλλεργίες), χρήσης νέων ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, που στόχο έχουν να προετοιμάσουν και να οργανώσουν κατάλληλα τη σχολική κοινότητα.

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών που συμμετείχαν καθώς και οι γνώσεις και δεξιότητες απόκτησαν μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες στην ζωή τους και αποτελούν μέρος από τις ήπιες δεξιότητες που θα βοηθήσουν στην επάνδρωσή τους ως ενεργοί πολίτες.

 

 
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd