Στο πλαίσιο των δράσεων  «Μαθαίνω να μην Καπνίζω» ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και φέτος των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΕΣΙΣ.

200222_mnmk_7.jpg

Πρόκειται για προληπτικές παρεμβάσεις για το κάπνισμα που απευθύνονται σε μαθητές. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, και συγκεκριμένα το Ερευνητικό Εργαστήριο της, «George D. Behrakis».

 200222_mnmk_6.jpg

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Behrakis Foundation της Βοστώνης. Οι παρεμβάσεις, έχουν να δώσουν στους μαθητές έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση για το κάπνισμα στο σύνολό του. Έτσι οι μαθητές μαθαίνουν για τα τοξικά συστατικά του καπνού, τα διάφορα καπνικά και μη καιόμενα προϊόντα, τη διαφήμισή τους, τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, το παθητικό κάπνισμα, τον εθισμό και τους τρόπους απεξάρτησης.

 200222_mnmk_5.jpg

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντίσταση στο κάπνισμα. Στο τέλος κάθε παρέμβασης δίνεται σε όλους τους μαθητές σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

 

 

Οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, στο πλαίσιο των εργαστηρίων του μαθήματος «Αρχές Αρχιτεκτονικής Τοπίου», διαμόρφωσαν χώρο πρασίνου στην κεντρική εισόδου του σχολικού κτιρίου.

200216_geop_7.jpg

Ειδικότερα, οι μαθητές υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους επέλεξαν τα κατάλληλα είδη φυτών για τη δημιουργία φυτικού πλαισίου προσαρμοσμένο στο μικροπεριβάλλον του σχολείου. Μέτρησαν την προς κάλυψη περιοχή και υπολόγισαν τον απαιτούμενο αριθμό φυτών σε συνδυασμό με τις αποστάσεις φύτευσης

200216_geop_6.jpg

Ακολούθησε η φύτευση και οι κατάλληλες φροντίδες αμέσως μετά την εγκατάσταση των φυτών ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

200216_geop.jpg

 

 

 

Στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου η διδασκαλία ενισχύεται και συμπληρώνεται με την καλλιέργεια συναισθημάτων αλληλεγγύης και προσφοράς. Ειδικότερα, οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος συνδυάζουν επιτυχώς την απόκτηση δεξιοτήτων στην καλλιέργεια λαχανικών με την συμμετοχή σε εθελοντικές πράξεις.

191203_artzois_2.jpg
Οι μαθητές του Τομέα, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων τους, φύτεψαν στις 11 Οκτωβρίου 2019 σγουρό μαρούλι στο θερμοκήπιο του σχολείο, εφάρμοσαν το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και υιοθέτησαν φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές στη διάρκεια της καλλιέργειας.

191203_artzois_1.jpg

Μέρος της παραγωγής που συγκόμισαν στις 3 Δεκεμβρίου 2019 οι μαθητές διέθεσαν στο συσσίτιο «Άρτος Ζωής» του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου, συμμετέχοντας ενεργά και στη διανομή του σε άπορους δημότες Ευόσμου.

191203_artzois_6.jpg

 

 

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, οι "Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από κοινωνικά ζητήματα και προβληματισμούς της σύγχρονης εποχής. Θεατρική ομάδα του ΚΘΒΕ δραματοποίησε ένα παραμύθι, "Με το βλέμμα του άλλου", εμπνευσμένο από το διήγημα «Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ, του Μεξ» του Λουίς Σεπούλβεδα, μέσω του οποίου ανέδειξε την έννοια της διαφορετικότητας, της φιλίας, της ενσυναίσθησης, της βοήθειας. Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, αλλά και αξιοποιώντας άλλες μορφές τέχνης όπως το Body Music που είναι η δημιουργία μουσικής με την αποκλειστική χρήση του ανθρώπινου σώματος και το Visual Vernacular, το οποίο περιέχει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας προσεγγίζονται ζητήματα όπως η αμφισβήτηση κοινωνικών προκαταλήψεων και συμβάσεων, η αξία της φιλίας, η σημασία της ταυτότητας και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Ζητήματα που αφορούν τους εφήβους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρει το γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην εκπαίδευση» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Η αλληλεπίδραση με τους μαθητές μας, καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε, απέδωσε τα μέγιστα και κρίθηκε άκρως παραγωγική. Την επιμέλεια της δράσης από την πλευρά του σχολείου μας είχαν η υποδιευθύντρια και Μισαηλίδου Δέσποινα και η φιλόλογος, κα Αγγελική Φωτιάδου.

1911_ntng_002.jpg

1911_ntng_05.jpg

 

 

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2019 στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου παρακολούθησε την ταινία «Ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ» στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αποθήκης Α΄ του Λιμένος Θεσσαλονίκης. Στόχος της παρακολούθησης της ταινίας ήταν η ενδυνάμωση ηθικών αρχών και αξιών , η υπενθύμιση ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος και η διδαχή από αυτά.

191022_tainia_3.jpg191022_tainia_2.jpg191022_tainia_1.jpg

 

 

 

«ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ»

1epal_evosm_noesis01.jpg

Tην Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου ημερίδα με θέμα «Ατμοσφαιρική ρύπανση-Παίρνω την κατάσταση στα χέρια μου» που αποτελεί δράση στα πλαίσια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ».

Η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

H ύπαρξη έντονα ρυπογόνων βιομηχανιών σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή του δήμου μας καθώς και η έντονη οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων δημιουργεί έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή. Η ημερίδα είχε σκοπό να δοθεί έμφαση στους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει κάθε πολίτης στην βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας με την χρήση καθημερινών εφαρμογών. Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε άμεση επαφή με το υπαρκτό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το Επαγγελματικό Λύκειο είναι παρόν στα προβλήματα της ευρύτερης κοινωνίας και οι μαθητές του μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και τις ειδικότητες που παρακολουθούν είναι σε θέση να εντοπίζουν, να αναδεικνύουν και να προτείνουν λύσεις γι’ αυτά.

ΗΜ_ΜΝΑΕ19_1epal_evosms01.jpg

Η διευθύντρια του σχολείου μας κ. Γιουβανούδη Αλεξάνδρα προλογίζει την ημερίδα.

 

ΗΜ_ΜΝΑΕ19_1epal_evosms02.jpg

Μαθητές της Α’ τάξης παρουσιάζουν την εργασία τους στα πλαίσια του μαθήματος «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων».

 

Το σχέδιο δράσης του σχολείου με τίτλο «Εκπαίδευση είναι μάθηση, φύση και άσκηση. Αριστοτέλης» περιλάμβανε επιπλέον δράσεις από τους τομείς Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, Μηχανολογίας και Εφαρμοσμένων Τεχνών οι οποίες επίσης παρουσιάστηκαν στην ημερίδα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο έργο.

 

 

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου ημερίδα με θέμα «Παρουσίαση Σχολικών Δραστηριοτήτων» στο χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας.

hmpar19516_1epal_evosms11.jpg

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Χαιρετισμό της Διευθύντριας του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου κας Γιουβανούδη Αλεξάνδρας.

hmpar19516_1epal_evosms09.jpg

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των μαθητών κάτω από την εποπτεία των καθηγητών τους, όπως διακρίνεται παρακάτω:
1) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα : «Ο Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός στα Ανάκτορα της Κνωσού υπό το πρίσμα της αειφορίας» Υπ. Καθηγητές : Δ. Αγκαθίδης, Ε. Τσιρίκα
2) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα : «Μοναστικές Πολιτείες- Μικρές οικοτουριστικές μονάδες» Υπ. Καθηγητές : Δ. Αγκαθίδης, Ε. Τσιρίκα
3) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα : «Πηγές που αναβλύζουν μύθους» Υπ. Καθηγητές : Α. Ηλιού, Α. Γιουβανούδη, Δ. Μισαηλίδου
4) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα : «Το νερό σαν αισθητική παρέμβαση στο αστικό τοπίο. Αρχιτεκτονική του υγρού στοιχείου» Υπ. Καθηγητές : Α. Ηλιού, Α. Γιουβανούδη, Α. Φωτιάδου
5) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα : «Οχυρωματικά έργα στο ιστορικό περιβάλλον της Μεσογείου» Υπ. Καθηγητές : Α. Τζιότζιος Α. Ηλιού, Α. Φωτιάδου
6) Πολιτιστικό Πρόγραμμα : «Πελοπόννησος, Κάστρα και Πολιτισμός» Υπ. Καθηγητές : Χ. Αρβανιτίδης , Α. Γιουβανούδη, Α. Φωτιάδου
7) Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων : «Ένα παράθυρο στον κόσμο» Υπ. Καθηγητές : Β Νεοφωτίστου, Ε. Ταϊλίδου

hmpar19516_1epal_evosms03.jpg

Παράλληλα λειτούργησε και Έκθεση Βιβλίου με θέμα «Η Χαλκιδική μέσα από τη σύγχρονη βιβλιογραφία» στο πλαίσιο της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων με Υπ. Καθηγητή τον Π. Ελευθερίου

hmpar19516_1epal_evosms08.jpg

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρατέθηκε σε μαθητές και καθηγητές.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.

 

 

kap_1epal_evosms04.jpg

Στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων/παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα Αγωγής Υγείας από το Υπουργείο Υγείας, το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου συνεργάστηκε με την 9η και 10η ΤΟΜΥ Κορδελιού-Ευόσμου.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ενημερώθηκαν όλα τα τμήματα της Α΄ τάξης του σχολείου μας με θέμα «Ελλάδα ελεύθερη καπνού» και για ένα δίωρο το κάθε τμήμα στις 2, 5 και 11 Απριλίου 2019, από την ιατρό παθολόγο κ. Γρίβου Καλλιόπη και τις νοσηλεύτριες Δαδαβέλα Ιωάννα και Καραγκιόζογλου Αναστασία.

Ευχαριστούμε θερμά την 9η και 10η ΤΟΜΥ Κορδελιού-Ευόσμου καθώς και τις ανωτέρω κυρίες για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση που έκαναν στους μαθητές μας για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

kap_1epal_evosms03.jpg

 

 
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!