Στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου η διδασκαλία ενισχύεται και συμπληρώνεται με την καλλιέργεια συναισθημάτων αλληλεγγύης και προσφοράς. Ειδικότερα, οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος συνδυάζουν επιτυχώς την απόκτηση δεξιοτήτων στην καλλιέργεια λαχανικών με την συμμετοχή σε εθελοντικές πράξεις.

191203_artzois_2.jpg
Οι μαθητές του Τομέα, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων τους, φύτεψαν στις 11 Οκτωβρίου 2019 σγουρό μαρούλι στο θερμοκήπιο του σχολείο, εφάρμοσαν το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και υιοθέτησαν φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές στη διάρκεια της καλλιέργειας.

191203_artzois_1.jpg

Μέρος της παραγωγής που συγκόμισαν στις 3 Δεκεμβρίου 2019 οι μαθητές διέθεσαν στο συσσίτιο «Άρτος Ζωής» του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου, συμμετέχοντας ενεργά και στη διανομή του σε άπορους δημότες Ευόσμου.

191203_artzois_6.jpg

 

 

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, οι "Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από κοινωνικά ζητήματα και προβληματισμούς της σύγχρονης εποχής. Θεατρική ομάδα του ΚΘΒΕ δραματοποίησε ένα παραμύθι, "Με το βλέμμα του άλλου", εμπνευσμένο από το διήγημα «Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ, του Μεξ» του Λουίς Σεπούλβεδα, μέσω του οποίου ανέδειξε την έννοια της διαφορετικότητας, της φιλίας, της ενσυναίσθησης, της βοήθειας. Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, αλλά και αξιοποιώντας άλλες μορφές τέχνης όπως το Body Music που είναι η δημιουργία μουσικής με την αποκλειστική χρήση του ανθρώπινου σώματος και το Visual Vernacular, το οποίο περιέχει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας προσεγγίζονται ζητήματα όπως η αμφισβήτηση κοινωνικών προκαταλήψεων και συμβάσεων, η αξία της φιλίας, η σημασία της ταυτότητας και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Ζητήματα που αφορούν τους εφήβους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρει το γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην εκπαίδευση» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Η αλληλεπίδραση με τους μαθητές μας, καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε, απέδωσε τα μέγιστα και κρίθηκε άκρως παραγωγική. Την επιμέλεια της δράσης από την πλευρά του σχολείου μας είχαν η υποδιευθύντρια και Μισαηλίδου Δέσποινα και η φιλόλογος, κα Αγγελική Φωτιάδου.

1911_ntng_002.jpg

1911_ntng_05.jpg

 

 

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2019 στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου παρακολούθησε την ταινία «Ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ» στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αποθήκης Α΄ του Λιμένος Θεσσαλονίκης. Στόχος της παρακολούθησης της ταινίας ήταν η ενδυνάμωση ηθικών αρχών και αξιών , η υπενθύμιση ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος και η διδαχή από αυτά.

191022_tainia_3.jpg191022_tainia_2.jpg191022_tainia_1.jpg

 

 

 

«ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ»

1epal_evosm_noesis01.jpg

Tην Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου ημερίδα με θέμα «Ατμοσφαιρική ρύπανση-Παίρνω την κατάσταση στα χέρια μου» που αποτελεί δράση στα πλαίσια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ».

Η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

H ύπαρξη έντονα ρυπογόνων βιομηχανιών σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή του δήμου μας καθώς και η έντονη οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων δημιουργεί έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή. Η ημερίδα είχε σκοπό να δοθεί έμφαση στους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει κάθε πολίτης στην βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας με την χρήση καθημερινών εφαρμογών. Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε άμεση επαφή με το υπαρκτό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το Επαγγελματικό Λύκειο είναι παρόν στα προβλήματα της ευρύτερης κοινωνίας και οι μαθητές του μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και τις ειδικότητες που παρακολουθούν είναι σε θέση να εντοπίζουν, να αναδεικνύουν και να προτείνουν λύσεις γι’ αυτά.

ΗΜ_ΜΝΑΕ19_1epal_evosms01.jpg

Η διευθύντρια του σχολείου μας κ. Γιουβανούδη Αλεξάνδρα προλογίζει την ημερίδα.

 

ΗΜ_ΜΝΑΕ19_1epal_evosms02.jpg

Μαθητές της Α’ τάξης παρουσιάζουν την εργασία τους στα πλαίσια του μαθήματος «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων».

 

Το σχέδιο δράσης του σχολείου με τίτλο «Εκπαίδευση είναι μάθηση, φύση και άσκηση. Αριστοτέλης» περιλάμβανε επιπλέον δράσεις από τους τομείς Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, Μηχανολογίας και Εφαρμοσμένων Τεχνών οι οποίες επίσης παρουσιάστηκαν στην ημερίδα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο έργο.

 

 

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου ημερίδα με θέμα «Παρουσίαση Σχολικών Δραστηριοτήτων» στο χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας.

hmpar19516_1epal_evosms11.jpg

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Χαιρετισμό της Διευθύντριας του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου κας Γιουβανούδη Αλεξάνδρας.

hmpar19516_1epal_evosms09.jpg

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των μαθητών κάτω από την εποπτεία των καθηγητών τους, όπως διακρίνεται παρακάτω:
1) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα : «Ο Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός στα Ανάκτορα της Κνωσού υπό το πρίσμα της αειφορίας» Υπ. Καθηγητές : Δ. Αγκαθίδης, Ε. Τσιρίκα
2) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα : «Μοναστικές Πολιτείες- Μικρές οικοτουριστικές μονάδες» Υπ. Καθηγητές : Δ. Αγκαθίδης, Ε. Τσιρίκα
3) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα : «Πηγές που αναβλύζουν μύθους» Υπ. Καθηγητές : Α. Ηλιού, Α. Γιουβανούδη, Δ. Μισαηλίδου
4) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα : «Το νερό σαν αισθητική παρέμβαση στο αστικό τοπίο. Αρχιτεκτονική του υγρού στοιχείου» Υπ. Καθηγητές : Α. Ηλιού, Α. Γιουβανούδη, Α. Φωτιάδου
5) Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα : «Οχυρωματικά έργα στο ιστορικό περιβάλλον της Μεσογείου» Υπ. Καθηγητές : Α. Τζιότζιος Α. Ηλιού, Α. Φωτιάδου
6) Πολιτιστικό Πρόγραμμα : «Πελοπόννησος, Κάστρα και Πολιτισμός» Υπ. Καθηγητές : Χ. Αρβανιτίδης , Α. Γιουβανούδη, Α. Φωτιάδου
7) Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων : «Ένα παράθυρο στον κόσμο» Υπ. Καθηγητές : Β Νεοφωτίστου, Ε. Ταϊλίδου

hmpar19516_1epal_evosms03.jpg

Παράλληλα λειτούργησε και Έκθεση Βιβλίου με θέμα «Η Χαλκιδική μέσα από τη σύγχρονη βιβλιογραφία» στο πλαίσιο της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων με Υπ. Καθηγητή τον Π. Ελευθερίου

hmpar19516_1epal_evosms08.jpg

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρατέθηκε σε μαθητές και καθηγητές.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.

 

 

kap_1epal_evosms04.jpg

Στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων/παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα Αγωγής Υγείας από το Υπουργείο Υγείας, το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου συνεργάστηκε με την 9η και 10η ΤΟΜΥ Κορδελιού-Ευόσμου.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ενημερώθηκαν όλα τα τμήματα της Α΄ τάξης του σχολείου μας με θέμα «Ελλάδα ελεύθερη καπνού» και για ένα δίωρο το κάθε τμήμα στις 2, 5 και 11 Απριλίου 2019, από την ιατρό παθολόγο κ. Γρίβου Καλλιόπη και τις νοσηλεύτριες Δαδαβέλα Ιωάννα και Καραγκιόζογλου Αναστασία.

Ευχαριστούμε θερμά την 9η και 10η ΤΟΜΥ Κορδελιού-Ευόσμου καθώς και τις ανωτέρω κυρίες για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση που έκαναν στους μαθητές μας για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

kap_1epal_evosms03.jpg

 

 

 

geop8_1epal_evosms03.jpg

Η καλλιέργεια και παραγωγή λαχανικών στις εγκαταστάσεις του Εργαστηριακού Κέντρου και του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου συνεχίζεται. Οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων & Περιβάλλοντος στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων τους διδάσκονται μεθόδους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αποκτούν δεξιότητες, αναπτύσσουν σχέσεις συνεργασίας και εμπνέονται για πράξεις αγάπης και ανθρωπιάς.

geop8_1epal_evosms02.jpg

Μετά την επιτυχημένη παραγωγή μαρουλιού στο θερμοκήπιο του σχολείου οι μαθητές καλλιέργησαν σπανάκι στον υπαίθριο λαχανόκηπο εφαρμόζοντας το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και υιοθετώντας φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές. Μέρος της παραγωγής που συγκόμισαν, διέθεσαν στις 4 Απριλίου 2019 στο συσσίτιο «Άρτος Ζωής» του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης των μαθητών στο ίδιο συσσίτιο, τον Δεκέμβριο του 2018 και την ενεργό συμμετοχή τους στη διανομή φαγητού.

geop8_1epal_evosms01.jpg

Η πρωτοβουλία των μαθητών να στηρίξουν το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας Αγίου Αθανασίου Ευόσμου είναι αδιαμφισβήτητα ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλους μας και αποδεικνύει ότι η επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να γίνει πράξη αλληλεγγύης!

 

 

 

190320eratos_1epal_evosms03.jpg

Στις 20 Μαρτίου το σχολείο μας συμμετείχε και εφέτος στο πείραμα του Ερατοσθένη μια δράση που διοργανώνεται από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω, Θεσπρωτίας, και Αργολίδας, σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης.

190320eratos_1epal_evosms02.jpg
Ενενήντα επτά μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, με πολύ απλά μέσα και όργανα που χορήγησε το σχολείο σε κάθε ομάδα υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Α. Τζιότζιου, Α. Ηλιού και της υποδιευθύντριας Δ. Μισαηλίδου, αφού παρακολούθησαν τα ιστορικά στοιχεία του πειράματος μέσα από την παρουσίαση που μπορείτε και εσείς να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο που υπάρχει στο τέλος του άρθρου, από τον κ.Τζιότζιο Α., βρήκαν το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του σχολείου καθώς και την απόστασή του από τον Ισημερινό.

190320eratos_1epal_evosms01.jpg
 Στη συνέχεια μετρώντας το ύψος ενός χάρακα και της σκιάς του στις 12.37, ώρα που έπρεπε να γίνει η μέτρηση από το σχολείο μας, κατάφεραν να υπολογίσουν την ακτίνα της γης με μόλις 19 χλμ λάθος.

190320eratos_1epal_evosms04.jpg

Ο ενθουσιασμός, η συμμετοχή και ο ζήλος που έδειξαν οι μαθητές ήταν αξιομνημόνευτος.

Δείτε εδώ τη παρουσίαση

 

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα131
Χθές184
Τρεχ. εβδομάδα315
Αυτόν το Μήνα3030
Όλα486437

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!