Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαθητείας της ειδικότητας Οχημάτων το σχολικό έτος 2017-18 καθώς και καθηγητές του τομέα Μηχανολογίας επισκέφτηκαν την έκθεση μαθητικών έργων μαθητείας ΕΠΑΛ στο ΝΟΗΣΙΣ στις 10 Μαΐου 2018.

Imagen00001.jpg

Το τριήμερο εκδηλώσεων για την Επαγγελματική Εκπαίδευσης με τίτλο «Το ΕΠΑΛ Δημιουργεί στην Κεντρική Μακεδονία» πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στις 9,10 και 11 Μαΐου 2018.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να δουν έργα δικά τους αλλά και άλλων μαθητών που παρακολουθούν το πρόγραμμα της Μαθητεία σε άλλα ΕΠΑΛ.

Παράλληλα παρακολούθησαν την ημερίδα για την Μαθητεία όπου αξιόλογοι ομιλητές από το ΥΠΕΠΘ και από άλλους φορείς του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα μίλησαν για το παρών και το μέλλον της μαθητείας στα ΕΠΑΛ.

Στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου κατά το σχολικό έτος 2018-19 δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν τρεις ειδικότητες του τομέα Μηχανολογίας:
1. Τεχνικός Οχημάτων
2. Τεχνικός Μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών
3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση

 

 

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος επισκέφθηκαν την τοπική ενορία Αγίου Αθανασίου Ευόσμου την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 για να προσφέρουν μέρος της παραγωγής τους σε λαχανικά, τα οποία παράγουν στο θερμοκήπιο και στον υπαίθριο χώρο του αγροκτήματος του σχολείου στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων. Η διάθεση της παραγωγής προς την ενορία ξεκίνησε το σχολικό έτος 2016-2017 και θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.
Επιπλέον οι μαθητές συμμετείχαν εθελοντικά στη διαδικασία του συσσιτίου, βοηθώντας τις κυρίες του συμβουλίου στη διανομή φαγητού καθώς και στη διανομή πατάτας που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Αγίου Αθανασίου.

Imagev00006.jpg

 

 

Το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου και με τα 29ο-30ο νηπιαγωγεία Ευόσμου πραγματοποίησαν περιβαλλοντική δράση στην πλατεία Ευόσμου, την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018.

Ειδικότερα οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος παρουσίασαν με βιωματικό τρόπο την τεχνική της μεταφύτευσης φυτών. Τα νήπια επέλεξαν από τα λαχανοκομικά φυτά, τα οποία παράχθηκαν στο εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής, και στη συνέχεια με την καθοδήγηση των μαθητών εφάρμοσαν τη διαδικασία της μεταφύτευσης.

Σκοπός της περιβαλλοντικής δράσης ήταν η μετάδοση πρακτικών και δεξιοτήτων από μαθητές του ΕΠΑΛ σε μικρότερα παιδιά, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας καθώς και η μεταφορά της φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς στην οικογένεια.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα με σκοπό την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων του Δήμου Ευόσμου, οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας διέθεσαν σε ενδιαφερόμενους δημότες δωρεάν σπορόφυτα λαχανοκομικών και καλλωπιστικών ειδών.

Image00002.jpg

 

 

Την Πέμπτη 24 Μαΐου έλαβε χώρα η προγραμματισμένη ημερίδα του 1ου ΕΠΑΛ με θέμα: “ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ σχολικού έτους 2017 -2018” στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του συγκροτήματος των ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ.

Imaged00001.jpg
Χαιρετισμός από τη Κα Γιουβανούδη Αλεξάνδρα, διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Χαιρετισμό της Διευθυντρίας του 1ου ΕΠΑΛ κας Γιουβανούδη Αλεξάνδρας και βράβευση των μαθητριών: Νικολαϊδου Λαμπρινής Πάλλα Δανάης και Ιωαννίδου Παναγιώτας οι οποίες διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ Παιδείας 2018 του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των μαθητών κάτω από την εποπτεία των καθηγητών τους, όπως διακρίνεται παρακάτω:
«Μαθηματικές παραστάσεις σε επιφάνειες του σχολείου» τμήμα Α5, υπεύθυνοι καθηγητές: κος Τζιότζιος, κα Σαραφίδου.
• «Σχολική Ηλεκτρονική Εφημερίδα», τμήμα Α3, υπεύθυνοι καθηγητές: κα Σεβαστιάδου, κος Ελευθερίου.
• «Διατροφή και Μαγειρική», τμήμα Α2, υπεύθυνοι καθηγητές: κα Σεβαστιάδου, κα Χατζοπούλου.
• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Αδριατική θάλασσα Αρχαίες Ελληνικές Αποικίες & Μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ», υπεύθυνοι καθηγητές: κος Αρβανιτίδης, κα Γιουβανούδη, κα Φωτιάδου.
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Αστική Λαχανοκομία», υπεύθυνοι καθηγητές: κα Παπαδοπούλου, κα Τσαντηρίδου, κος Μητάκης.
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Οι μεγάλοι ποταμοί της κεντρικής Ευρώπης», υπεύθυνοι καθηγητές: κος Αγκαθίδης, κα Τσιρίκα.
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Είμαστε ότι τρώμε. Το περιβάλλον καθορίζει τις συνήθειες και τη διατροφή μας τελικά;» υπεύθυνοι καθηγητές: κα Κόρκακα, κα Παπαδοπούλου, κα Καραχλέ.
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Οι δρόμοι του νερού από τα κάστρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης» υπεύθυνοι καθηγητές: κα Φωτιάδου, κα Γιουβανούδη, κα Ηλιού.
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Δάσος και Νερό», υπεύθυνοι καθηγητές: κα Μισαηλίδου, κα Ηλιού
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Οι λίμνες που ονειρεύονται»: υπεύθυνοι καθηγητές : κα Ηλιού, κα Φωτιάδου
• ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ «Επίσκεψη στο Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό ΕΥΓΕ στο Μελισσοχώρι», Τμήματα: Α4, Α5, Γ΄' τροφίμων, υπεύθυνοι καθηγητές: κα Κόρκακα, κα Παπαδοπούλου, κα Μαυρομιχάλη.

Την ημερίδα πλαισίωνε με μουσική και τραγούδι η σχολική ορχήστρα του σχολείου μας. Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο κος Ελευθερίου Παναγιώτης, Εκπ/κός ΠΕ01 και η κα Σεβαστιάδου Σάρρα, Εκπ/κός ΠΕ86.
Στο τέλος οι καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου ευχηθήκαν στους μαθητές καλή επιτυχία με τις εξετάσεις και καλό καλοκαίρι!

Ακολουθούν φωτογραφίες από την Ημερίδα.

 

 

 

exams1.jpg

Την Δευτέρα 7/5/2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου ομιλία-ενημέρωση από την ψυχολόγο του σχολείου κυρία Μελπομένη Ιωαννίδου.
Το θέμα της ομιλίας ήταν «Το άγχος των εξετάσεων-Τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισης» και απευθυνόταν στους μαθητές της Γ΄τάξης .
Σκοπός της ομιλίας ήταν η ενημέρωση των μαθητών σχετικά με το άγχος και η παρουσίαση τεχνικών διαχείρισης αυτού του δυσάρεστου συναισθήματος που δυσκολεύει τους μαθητές. Η εποχή των σχολικών εξετάσεων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους μαθητές, η οποία συχνά τους δημιουργεί έντονο άγχος και φόβο.
Ο φόβος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας ελλοχεύει στον ψυχισμό πολλών νέων παιδιών και εν μέρει προκαλείται από άκαμπτες και απαιτητικές στάσεις των γονιών.
Ως αποτέλεσμα, πολλά παιδιά παρουσιάζουν τρόμο στην ιδέα της αποτυχίας, της κριτικής και της απόρριψης από τους γονείς, δυσκολία στο διάβασμα,αίσθημα μειονεκτικότητας ακόμη και εγκατάλλειψη της προσπάθειας.
Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι Πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν.Τις επόμενες μέρες η ψυχολόγος θα δώσει συμβουλές και θα πραγματοποιήσει βιωματικές δράσεις σε ομάδες μαθητών /τριών που επιθυμούν περεταίρω συνεργασία και υποστήριξη.
Η ψυχολόγος κυριά Μελπομένη Ιωαννίδου βρίσκεται στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Τρίτη και ώρες 9:00-13.30 μμ στα πλαίσια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»που έχει ως στόχο την ψυχοκοινωνική ενίσχυση των μαθητών και τη βελτίωση του κλίματος και της επικοινωνίας στη σχολική κοινότητα.

 

 

 

foto (3).JPG 

Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα «Οπτική επικοινωνία στις δομές υγείας» με τη συμμετοχή του στο διήμερο της 4ης Γιορτής Υγείας από 26 έως και 27 Απριλίου 2018.

Το θέμα της 4ης γιορτής υγείας ήταν «Vaccineland» δηλαδή «εμβολιούπολη» ως στόχο είχε την ενημέρωση όλων για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Επιπροσθέτως πραγματοποιήθηκε και ημερίδα με θέμα «Εμβολιασμός και Εκπαιδευτική Κοινότητα», με αφορμή τα πρόσφατα αυξημένα κρούσματα ιλαράς.

Η 4η Γιορτή Αγωγής Υγείας συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, τελούσε υπό την Αιγίδα, την έκφραση αρωγής και στήριξης του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου, την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 3ο Σύστημα Α/Π Αμπελοκήπων, επαγγελματιών υγείας, εκπαιδευτικών και μαθητών όλων των βαθμίδων.

Στόχος της γιορτής αγωγής υγείας ήταν η βελτίωση, και η προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας των μαθητών.

Η γιορτή περιλάμβανε επιστημονικές ομιλίες, ιατρικές διαλέξεις και δράσεις των Σχολείων με παιγνίδια, θεατρικά δρώμενα, κολάζ, ζωγραφική, τραγούδια, βίντεο και άλλες καινοτόμες θεματικές για την αναγκαιότητα του Εμβολιασμού.

Στη παραπάνω εκδήλωση η συμμετοχή του τομέα ήταν εξαιρετικά δυναμική. Οι καθηγητές και οι μαθητές συντονίζοντας τη δράση τους είχαν την ευκαιρία καθ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να ασχοληθούν με πολλά θέματα που αφορούν την ανάδειξη και τη προβολή της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

 

 

 

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων θα παρουσιάσουν μέρος των εργαστηριακών τους δραστηριοτήτων συμμετέχοντας στον τομέα Γεωργία και Αγροδιατροφή, έναν από τους πέντε κύριους τομείς που θα προβληθούν στο 29ο πολυσυνέδριο Money Show, το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνο - Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στις 27, 28 & 29 Απριλίου 2018, στο Ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, οι μαθητές της ειδικότητας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος θα παρουσιάσουν τον τρόπο για την παραγωγή λαχανικών στο μπαλκόνι, στη βεράντα και στην ταράτσα.
pic2.png 
Επιπλέον, οι μαθητές της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος θα επισημάνουν ότι το περιβάλλον και η καταγωγή μας επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
pic1.png

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου 2018 στην αίθουσα EPHESUS III στις 10.00 - 12.00.
Στο τέλος των παρουσιάσεων θα διατεθεί δωρεάν περιορισμένος αριθμός σπορόφυτων λαχανικών για φύτευση και φυλλάδια με παραδοσιακές συνταγές.

 
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!