Οι μαθητές της Β’ τάξης του τομέα Μηχανολογίας και της Γ’ τάξης της ειδικότητας Τεχνικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών επισκέφτηκαν στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης την Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, ή αλλιώς Ισλαχανέ της Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς Πολυτεχνείο Μιδάτ Πασά.
isl5.jpg
H Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαιμιδιέ σήμερα
Επρόκειτο για το πρώτο συγκρότημα ορφανοτροφείου - τεχνικής σχολής της πόλης και χτίστηκε κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στη Θεσσαλονίκη, ενδεικτικό παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων που επιχείρησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την περίοδο του Τανζιμάτ (1839-1876), αλλά και των ευρύτερων εκσυγχρονιστικών εκπαιδευτικών τάσεων της εποχής.
Η ιδέα της τεχνικής εκπαίδευσης, ως οργανωμένου κρατικού θεσμού, εισάγεται στο δυτικό κόσμο στις αρχές του 19ου αιώνα, και ξεκινά η αργή αντικατάσταση της παγιωμένης από την αρχαιότητα μεθόδου παραγωγής και «εκπαίδευσης» τεχνιτών, της μαθητείας η οποία παρόλα αυτά διατηρήθηκε ακμαία μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.
Η βιομηχανική επανάσταση που ξεκίνησε στην Αγγλία στηρίχτηκε αποκλειστικά στην πρωτοβουλία και την ευρηματικότητα των τεχνιτών της και δεν υπήρξε το αποτέλεσμα αξιοποίησης επιστημονικής γνώσης υπό την αιγίδα του κράτους. Μέχρι τα τέλη λοιπόν του 19ου αιώνα η αστική τάξη –και κυρίως το μεγάλο τμήμα της που στηριζόταν στο εμπόριο– είχε κάθε λόγο να εμπιστεύεται τη δοκιμασμένη μέθοδο της μαθητείας, ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την απόκτηση των απαιτούμενων τεχνικών-επαγγελματικών δεξιοτήτων. Η ίδια πρακτική εφαρμόστηκε και στον ελλαδικό χώρο.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους, έμαθαν πως λειτουργούσε η Σχολή από την ίδρυση της μέχρι την κλείσιμό της. Ήρθαν σε επαφή με την γραμμή παραγωγής και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες τα χρόνια λειτουργίας.

Μέσα από την ξενάγηση λοιπόν στους χώρους της πρώην σχολής οι μαθητές πραγματοποίησαν ένα εικονικό ταξίδι στην ιστορία της τεχνικής εκπαίδευσης.

 

 

 

Επισκεψιμότητα

Σήμερα6
Χθές311
Τρεχ. εβδομάδα1070
Αυτόν το Μήνα8174
Όλα880406

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!