Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, στο πλαίσιο του Erasmus + KA2 με κωδικό 2018 – 1 – ES01 – CA229 – 050022_2, παρουσίασαν και δραματοποίησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης μετακίνησης και παραμονής τους στη Σαραγόσα της Ισπανίας, έναν άθλο του Ηρακλή. Συγκεκριμένα πρόκειται για «Τα βόδια του Γηρυόνη».
erasmus2018-erg_ir_1epal_evosm03.png
Ο Ηρακλής, ο γιός του Δία, του αρχηγού των θεών, και της Αλκμήνης, της κόρης του βασιλιά των Μυκηνών, είναι ο μεγαλύτερος ήρωας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Αντιμετώπισε άγρια θηρία, τέρατα, κακούς βασιλιάδες και βοήθησε τους ανθρώπους δείχνοντάς τους τον δρόμο της καλοσύνης και της αγάπης.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΤΟ ΑΘΛΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΥΟΝΗ
Σε αυτόν τον άθλο ο Ηρακλής ανέλαβε να φέρει στον Ευρυσθέα τα βόδια του Γηρυόνη. Ο Γηρυόνης ήταν ένα τρομερό τέρας με τρία σώματα ενωμένα στη μέση. Είχε ένα κοπάδι ωραία κοκκινότριχα βόδια τα οποία φύλαγε ο βοσκός του ο Ευρυτίωνας, μαζί με ένα δικέφαλο σκύλο με φιδίσια ουρά, τον Όρθρο.
Ο Ηρακλής ξεκίνησε από τις Μυκήνες για την μακρινή δύση. Όταν ο Ηρακλής έφτασε στην Ερύθεια, με το ρόπαλό του εξουδετέρωσε τον Όρθρο και στη συνέχεια σκότωσε τον Ευρυτίωνα. Μάζεψε τα βόδια και ενώ προχωρούσε προς τη θάλασσα βρήκε μπροστά του το Γηρυόνη. Ο Ηρακλής σκότωσε το Γηρυόνη, πέρασε των Ωκεανό, παρέδωσε το κύπελλο στον Ήλιο και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου, τα βόδια του Γηρυόνη έβοσκαν στην Ιβηρία. Ο Ηρακλής οργάνωσε εκστρατεία με δυνάμεις από όλη την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Στο αμφιθέατρο του σχολείου IES Parque Goya της Σαραγόσα, παρουσία μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου αφηγήθηκαν και δραματοποίησαν τον άθλο του Ηρακλή που έλαβε χώρα στην Ιβηρική χερσόνησο.