1

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Α5 και Α6 του σχολείου μας στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών στη Μονή Λαζαριστών προκειμένου να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση που ανεβάζει η Εφηβική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ‘’Ερωτόκριτος’’ του Βιτσέντζου Κορνάρου. 

Ο «Ερωτόκριτος»  αποτελεί ένα αυτόνομο ποιητικό έργο μεγάλου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης.  Ακολουθεί την ιστορία του έρωτα της πριγκίπισσας Αρετούσας για τον αυλικό Ερωτόκριτο που οδηγεί τους δύο νέους σε μια σειρά από περιπέτειες μέσα από τις οποίες εντέλει θα μεταμορφωθούν.
Η θεατρική παράσταση ενθουσίασε τους μαθητές οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Αρετούσα να διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα. Δύο αφηγητές – ποιητές τους οδήγησαν στην ιστορία, η μορφή της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ξεπήδησαν μέσα από το σύνολο των ερμηνευτών παίρνοντας τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο, οι κονταρομαχίες έγιναν χορευτικοί αγώνες, οι καντάδες τραγουδήθηκαν με τη συνοδεία ηλεκτρικού μπάσου, η μουσική πρωτότυπη σύνθεση, με στοιχεία σύγχρονης μπαρόκ μουσικής, ερμηνεύτηκε ζωντανά από πιάνο, τσέλο και drums.

2

Το έργο ενσωματώνει ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για την παράσταση από την Ιρανή συγγραφέα Rahil Fallahfar που ζει στην Τεχεράνη και αγωνίζεται αυτή τη στιγμή για θεμελιώδη ζητήματα γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών και όχι μόνο. (πηγή)

3

Οι συνοδοί καθηγητές ήταν η φιλόλογος των τμημάτων Φωτιάδου Αγγελική, η μαθηματικός Ηλιού Ανδρομάχη καθώς και ο υποδιευθυντής του σχολείου Αγγελίδης Νικόλαος.
Ευχαριστούμε το ΚΘΒΕ για τα θεατρικά προγράμματα παλιότερων παραστάσεών του που μας δώρισαν προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε με τους μαθητές μας! 

 

 
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd